Dunărea creşte fără oprire

Dunărea creşte fără oprire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, nivelul Dunării atinsese 475 de cm, cu zece centimetri mai mult decât joi. Deşi până ca nivelul Dunării să ajungă Cota de Atenţie  (560 de cm), ritmul cu care s-au umflat, în această săptămână, apele, ne face să ne gândim că peste câteva zile s-ar putea să asistăm, din nou, la inundarea Falezei Inferioare a Dunării.

Nu trebuie să uităm că la începutul săptămânii, nivelul Dunării era de 417 cm, iar ieri  ajunsese deja la 475 cm, ceea ce ne arată că într-o săptămână fluviul s-a umflat cu 58 de cm. De la zi la zi, nivelul a crescut cu 23 cm (cel mai mare) şi 10 cm (cu câte crescuse ieri, în decursul  ultimelor 24 de ore).

Deja, vineri, nu se mai putea sta acolo unde au stat, de Bobotează, gălăţenii, la malul Dunării, pentru a urmări cum se aruncă în apă curajoşii dornici să prindă crucea sfinţită. Vineri, apa Dunării „lingea”   scările de pe Faleză.

Şi cum prognozele de pe site-ul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi indicau creşteri de cinci până la 15 cm în următoarele 24 de ore, probabil că la această oră, prima terasă de lângă Dunăre este pe jumătate inundată.

Problema este că o dată cu apele mari, pe Faleză sunt aduse şi gunoaiele ţării noastre mândre şi, se ştie, avem o ţară mare! Deja deşeurile s-au adunat între sălciile de pe Faleză.

De altfel, această problemă se află şi în atenţia navigatorilor. „Având în vedere revărsările râurilor şi topirea gheţii de pe râurile din ţară, în Dunăre sunt aduse multe aluviuni, copaci, animale moarte, care pot intra la elice în motoarele navelor. De aceea navigatorii trebuie să circule cu mare atenţie în continuare”, ne-a declarat şi directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, Florin Uzumtoma.

Deşi prognozele indică în continuare creşteri ale nivelului Dunării, directorul AFDJ nu crede că Faleza Inferioară a Dunării se va inunda, aşa cum s-a întâmplat în 2006.

„Nivelul se apropie de cota de atenţie, de pildă, astăzi [vineri], la Isaccea, nivelul este de 378 cm iar Cota de Atenţie este de 410 cm. Totuşi, atingerea cotei de atenţie nu reprezintă încă un pericol. Navigatorii trebuie însă să circule cu atenţie sporită şi din cauza nivelului crescut al apelor, dar şi din cauza ceţei”, a mai spus Florin Uzumtoma.      

Citit 905 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.