Ne-a părăsit, pe neaşteptate, scriitorul şi profesorul Apostol Gurău!

Ne-a părăsit, pe neaşteptate, scriitorul şi profesorul Apostol Gurău!
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

A mai dispărut dintre noi un prozator gălăţean, romancierul, în primul rând, Apostol Gurău! S-a născut la 18 noiembrie 1940, la Independenţa, iar vâna pământului i-a fost, cred, explicaţia pentru o gândire robustă şi pentru forţa expresiei puse pe hârtie. O viaţă profesor de şcoală – a predat la Liceul „Elena Doamna” – , editor, membru activ în comunitatea culturală a judeţului, rebel, ba chiar şeful „Guvernului” provizoriu din decembrie ´89 la Galaţi, arestat odată cu ceilalţi membri în acele zile de mare tensiune despre care scria, Apostol Gurău a fost întotdeauna „o voce”.  Mi-l amintesc din Cenaclul scriitorilor gălăţeni, prin anii ´70, citind de pildă o povestire  plină de forţă, „Victoriţa lux”, în care un personaj era om al Combinatului Siderurgic. Scria în final autorul că o piatră a lovit „iconiţa frunţii”, într-o vreme în care nu se putea citi public despre cele sfinte…

Cel care păşea pe stradă ca pe puntea unui vapor, cu o eleganţă de dansator, un om cald, sincer, a fost un scriitor harnic şi „cu oase tari”, după cum spunea Marin Preda, cel care a scris prefaţa la volumul de debut al gălăţeanului –  „Începutul verii astronomice”, povestiri, volum publicat în 1978 la prestigioasa Editură Cartea Românească, al cărei director era pe atunci chiar autorul „Celui mai iubit dintre pământeni”.  Scriitorul nostru a fost primit cu căldură şi de cunoscutul critic, născut la Galaţi, Ovid S. Crohmălniceanu. Apostol Gurău era membru al Uniunii Scriitorilor din România încă din anul 1984.

A publicat la Cartea Românească şi romanul „Defonia” (1981), foarte bine primit, şi  „Ispita mării verzi”, nuvele (1986). Autorul unei istorii romanţate a tentativei construcţiei unei bombe atomice româneşti, pasionat de istoria prinţesei Bălaşa Cantacuzino, a mai publicat romanul „Sâmbure înflorit(Editura Porto-Franco, 1990, „Omul Nopţii (proze narative)” (1997, la Editura Logos, 1997), „Celălalt” - eseuri, cronici literare (aceeaşi editură, în 2000), „Brofft-Moft, eseuri, cronici literare (Editura Sinteze, 2003),  „€-Anonimii(Editura Pax Aura Mundi,  2010). Editura „Axis Libri“ i-a scos o antologie. A fost „unul dintre cei mai importanţi scriitori români la ora actuală”, spunea scriitorul Theodor Parapiru. Acum, într-un moment îndoliat, pare şi mai tragic titlul antologiei cu povestirile sale,  „Mic tratat despre arta învierii”, carte din colecţia „Opera Omnia” a Editurii „TipoMoldova” Iaşi, 2012. Acum, intră în „antologia” lui Dumnezeu, pe care îl rugăm să îl odihnească în pace pe neobositul nostru prozator.

Citit 11296 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2019 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.