* Crescători de animale, în Piaţa Centrală * Preţul de referinţă al cărnii de miel prin pieţe – 22 de lei kilogramul * Unii cam umblă cu oaia vopsită * Şi supermarketurile au oferte * Să cumpărăm miei pe web! *
Mai sunt doar câteva zile până la Paşti, aşa că nu e deloc prea devreme să o luaţi la pas prin pieţe şi supermarketuri, în căutarea cărnii de miel care să dea savoare praznicului ce va începe duminică şi va dura trei zile, după rânduiala creştină.
Aveţi posibilitatea să cumpăraţi atât de la comerciantul profesionist, cât şi direct de la producătorii care au sacrificat pentru dumneavoastră animalele pe care le-au crescut în ultimele luni.
„Am exportat un tir de miei, iar pentru gălăţeni mai am vreo 500”
În compartimente special amenajate din hala de zarzavaturi a Pieţii Centrale atârnau în cârlige, ieri dimineaţă, miei mari şi frumoşi de Scânteieşti. Îi adusese chiar producătorul, Ştefan Patriche.
Spune că se ocupă cu creşterea animalelor încă din copilărie şi că anul acesta a reuşit să prindă preţ bun, mai ales la mieii pe care i-a dat spre export.
„Nu-i adevărat că nu avem miei din cauză că în acest an Paştile cad devreme. Omul gospodar care se pricepe a avut destul timp să crească miei”.
„Eu am vreo 2.000 de ovine şi deja am dat pentru export un tir cu miei. Nu-i export eu, vin nişte arabi şi îi cumpără. Unde îi vând după aceea nu ştiu”.
„Oricum, eu am prins cel mai bun preţ din Scânteieşti la vânzarea mieilor în viu. Aici la piaţă pot să aduc vreo 500 de bucăţi – cei mai mari şi de 16 kilograme”, spune Ştefan Patriche.
Preţul unui kilogram de carne este 22 de lei, la fel ca la celelalte tarabe, unde comercianţii nu au crescut mieii, ci i-au cumpărat de curând iar acum îi vând mai departe, gata sacrificaţi. Am vorbit, tot ieri, cu Domnica Sefer.
„Suntem o firmă, doar îi vindem. Totuşi, să ştiţi că nu mai sunt chiar aşa mulţi miei ca în anii trecuţi”.
„Dar avem miei frumoşi, de 7 kilograme dar şi de 12. Am vândut până acum şi organe şi miei întregi, dar şi jumătăţi. În mare, se cumpără”, ne spune Domnica Sefer.
Unii dintre gălăţenii care trec prin faţa tarabelor cumpără, alţii cad pe gânduri şi se liniştesc gândindu-se că mai e vreme până la Paşti şi mai au timp să îşi drămuiască banii. Poate totuşi s-o găsi şi de cheltuit pe carnea de sezon.
Miel din cel muls de nea Alecu!
În hala de carne a Pieţii Centrale am găsit un preţ şi mai bun – 21 de lei. Problema este că pe etichetă scria miel, iar ceea ce era expus în galantar arăta mai degrabă a miel deja tuns sau muls de nea Alecu, cel din cântecul pentru copii.
Adică a oaie, care n-ar trebui să se dea la preţ de miel. O situaţie similară am remarcat şi în Piaţa din 39 - tot un preţ cu 1 leu mai mic şi tot pentru un miel peste care au cam trecut primăverile.
Oferta şi în supermarketuri
Ieri, în supermarketul Real, carcasa de miel se dădea cu 23,99 lei kilogramul. Jumătatea de miel costa 25,99 lei kilogramul, iar capul 10, 59 lei.
Carne inclusă în categoria „anterior miel” costa 24,99 lei kilogramul, iar cea din categoria „posterior miel” făcea 25,99 lei.
Comerţ cu miei pe www
Milioanelor de lucruri pe care le puteţi cumpăra de pe net – de la pioneze până la excavatoare – li s-au adăugat în ultima vreme şi mieii.
De curând, site-urile anunţuri vânzări/cumpărări s-au umplut de informări de tipul „vând miei en gross, în viu la 12 lei şi carcasa la 18 lei”.
Unii dintre comercianţi menţionează şi că mieii au fost alimentaţi cu hrană bio şi că pot fi livraţi şi gata sacrificaţi.
La urma urmei, nu ne mai lipseşte decât tehnologie ca să îi teleportăm direct pe tarabe sau, şi mai bine, direct în farfurie, în prima zi de Paşti.
Nu cumpăraţi carne netestată!
Până să ajungă la vânzare, cărnii de miel trebuie să i se facă analize sanitar-veterinare, în urma căror medicii să stabilească dacă produsul prezintă sau nu risc pentru cei care urmează să îl consume.
Detalii în acest sens ne-a oferit directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, dr. Constantin Săvoiu.
Am aflat astfel că în judeţ Direcţia a dat undă verde pentru funcţionarea a patru centre de sacrificare a mieilor: SC Cominex TC SRL (Cudalbi), PF Bogatu Viorel (Corod), SC Mondiala Holding Company (vânători) şi SC Livada Şerbăneşti SRL (Lieşti).
„Fiecare piaţă are medic, iar carnea este analizată, înainte de a ajunge pe tarabă”.
„Chiar aş vrea să insist asupra faptului că gălăţenii trebuie să îşi cumpere carnea aceasta numai dacă are ştampila de verificare şi numai de la persoane autorizate să o vândă”.
„Este foarte important să procedeze aşa, ca să îşi petreacă Paştile acasă, în linişte, nu la spital”, a precizat dr. Săvoiu.
Şi dacă vreun gălăţean şi-a tăiat deja mieii acasă şi abia apoi şi-a amintit că DSV a organizat centrele de sacrificare …. bineînţeles nu e scutit de obligaţia de a prezenta carnea la analize, înainte de a o scoate pe piaţă.
Iar carnea verificată este ştampilată, astfel că o veţi putea identifica destul de uşor. Mieii din pieţe au chiar şi patru ştampile, astfel încât să aveţi certitudinea că fiecare bucată de carne pe care o cumpăraţi este sănătoasă.
„Oricum, noi îi căutăm pe cei care încearcă să scoată în comerţ carne de miel neverificată. În fiecare an apar unii, în ultimele zile şi tocmai pe aceia încercăm să îi împiedicăm la vreme să facă astfel de lucruri”, a mai spus dr. Săvoiu.
„În cazul în care găsim produse neverificate sanitar-veterinar – indiferent dacă vorbim despre carne de miel sau nu - suntem obligaţi să le confiscăm”.
De altfel, cu ajutorul Jandarmeriei, DSV a confiscat, numai în ultima săptămână, peste o mie de kilograme de produse.
Nu uitaţi deci că o economie de doar câţiva lei v-ar putea costa tare scump, din punct de vedere al sănătăţii.