Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale din Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, obţinând 57,75 la sută din voturi, faţă de 42,25 la sută obţinute de actualul şef al statului, socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare.

Maia Sandu a mulţumit alegătorilor din Republica Moldova, dar a ţinut să remarce şi mobilizarea fără precedent a alegătorilor din diaspora.

"Dragi cetăţeni, astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii faţă de instituţii, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieşit la vot într-un număr foarte mare, şi aici în ţară, şi în diaspora. Oamenii au ieşit la vot pentru că le pasă, oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectaţi, oamenii vor ca puterea să le ofere soluţii la problemele lor. Mulţumesc tuturor celor care au participat astăzi la vot. Le mulţumesc din suflet oamenilor care au mers sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de vot şi care au aşteptat la cozi uriaşe pentru a vota. Ne închinăm în faţa dumneavoastră. Astăzi, diaspora a votat în număr de peste 250.000. Este o mobilizare fără precedent şi este un record istoric. Oamenii noştri au demonstrat că, oricât de departe ar ajunge, le pasă de ţara lor, le pasă de rude, le pasă de casa lor", a afirmat Maia Sandu.

În acelaşi timp, Maia Sandu a criticat instituţiile statului implicate în organizarea alegerilor pentru că "nu s-au ridicat la nivelul provocărilor generate de aceste alegeri".

"Comisia Electorală Centrală a închis ochii la încălcări grave şi evidente ale Codului Electoral'', a spus Sandu, referindu-se la faptul că în străinătate au fost mai multe situaţii pentru care Comisia Electorală Centrală nu a oferit suficiente buletine de vot, astfel privând cetăţenii Republicii Moldova de a-şi exercita dreptul la vot. De asemenea, a spus ea, Poliţia şi Procuratura, în unele cazuri, au închis ochii la transportarea organizată a alegătorilor, chiar dacă asta este interzis de lege şi nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor. ''În pofida acestor miopii selective din partea unor funcţionari ai statului, eu cred că astăzi vocea cetăţenilor se va face auzită", a adăugat Sandu.

Al doilea tur a fost organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Citit 1639 ori Ultima modificare Luni, 16 Noiembrie 2020 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.