Dunărea şi Siretul nu se mai astâmpără!

Dunărea şi Siretul nu se mai astâmpără!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faleza Dunării părea, ieri, transformată în loc de pelerinaj. Mulţi cetăţeni, care cu copii de mână, care cu undiţe, priveau spre apă, unii cu îngrijorare, alţii cu detaşare.

În timp ce femeile din Valea Oraşului îşi făceau cruce, pescarii se relaxau, cu „băţul în baltă” aruncat direct de pe dig, iar alţii chiar făceau plajă.

În acest timp, apa se infiltra impasibilă printre sacii umpluţi cu nisip, în ciuda eforturilor autorităţilor de a contracara „atacul”.  La Bac era linişte şi pace; fără maşinile care, de joi de la prânz nu mai trec Dunărea cu bacul, zona este extrem de liniştită. 

În comparaţie cu relaxarea de la Dunăre, în Barboşi situaţia este tensionată. Posesorii grădinilor şi caselor de vacanţă dintre Siret şi Dunăre nici nu vor să vorbească de supăraţi ce sunt că li s-au inundat casele.

În schimb, cei de la şosea, cărora apa le-a intrat în case, nu se mai opresc din reproşuri la adresa autorităţilor. 

Pelerinaj şi relaxare la Dunăre

Domnii Domniţeanu şi Nicolau (FOTO 1) se bronzau, ieri la prânz, pe dig, în timp ce aşteptau să tragă peştele la undiţă. Nu prinseseră nimic, dar se relaxau.

„Nu sunt îngrijorat, de ce aş fi? Ce poate să ne facă Dunărea? Să spunem că trece digul şi ajunge în stradă, mai mult nu…”, ne-a spus, calm, domnul Nicolau.

Colegul său de undiţă, Domniţeanu, era mai îngrijorat… „Ce era dacă montau un stăvilar pe malul de dincolo, la Tulcea, pentru a deversa, controlat, pe miile alea de hectare care şi aşa stau pârloagă? Nu ne-ar mai fi frică şi nici nu s-ar mai fi inundat şi Pisica şi 23 August… Dar nu, domnule!, acolo [la Tulcea] sunt afaceri mari”.

Mergând de-a lungul digului am stat de vorbă şi cu alţi pescari, chiar şi cu o doamnă. În fata Palatului Navigaţiei, un cetăţean făcea plajă, îmbrăcat doar în nişte pantaloni scurţi: „fac plajă, mă uit la Dunăre…”. Asta, în timp ce mulţi oameni veneau pe dig şi fotografiau Dunărea, pentru a imortaliza momentul în care Dunărea a atins maximul istoric din 2006 – 661 cm!

Pompe de evacuare a apelor infiltrate

Infiltraţiile pătrunse printre sacii cu nisip, dar şi printre scările de beton de la dig formaseră ieri bălţi serioase. Apa deja intrase puţin în parcul de vizavi de blocuri.

Zeci de angajaţi ai societăţilor de interes local încărcau sacii cu nisip, pentru a supraînălţa digul. (FOTO 2) Erau şi cei de la Protecţia Civilă.

Directorul tehnic al Apă Canal, Niţă Podaru, a inspectat, împreună cu mai mulţi angajaţi, digul format din saci şi a dat indicaţii pentru a se evita producerea de inundaţii.

„Deocamdată, putem evacua apa acumulată din infiltraţii, însă va fi pericol, dacă va veni o ploaie serioasă… De aceea şi luăm măsuri de diminuare a apei infiltrate. Am instalat o pompă (de la ANIF Brăila) în zona Griviţei colţ cu Portului, ca să extragă apa din canalul colector şi să o evacueze direct în Dunăre, ca să nu avem alte surprize”, a declarat Niţă Podaru. 

Şi prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, aflat ieri la Şendreni, ne-a declarat, telefonic, faptul că „oamenii din Valea Oraşului au fost informaţi unde vor fi evacuaţi, dacă se va pune această problemă. Totul este ca ei să fie calmi!”.

Potrivit prefectului, locuitorii din Valea Oraşului ar putea fi inundaţi dacă nivelul Dunării va ajunge „la 685-690 de cm”. Adică, dacă Dunărea va mai creşte faţă de nivelul actual, cu aproape 30 de cm!  

Este oficial!

Avem alt maxim istoric!

Potrivit comunicatului de presă al Compartimentului de comunicare al Administraţiei Naţionale "Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, ieri, la Galaţi, Dunărea a depăşit maximul istoric înregistrat la viitura din 2006.

Astfel, ieri la prânz, fluviul măsura la Galaţi „663 cm (cu 63 de cm peste Cota de Inundaţie, dar cu 37 cm sub Cota de Pericol), cu 2 cm peste cota istorică înregistrată în 2006.

Citit 3075 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.