A pornit încălzirea!

A pornit încălzirea!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Electrocentrale Galaţi a mărit temperatura şi debitul agentului termic, iar Apaterm a început să furnizeze căldură populaţiei *

„Am pornit încă un grup şi am ridicat temperatura apei la 110 grade Celsius de la începutul weekendului. Apaterm mai urma să-şi facă nişte reglaje, astfel încât o parte din cantitatea de apa fierbinte să fie răcită, pentru a fi furnizată populaţiei ca apă caldă menajeră, şi cealaltă parte să rămână în instalaţii la aceeaşi temperatură, pentru încălzirea locuinţelor”, a declarat, ieri, directorul general al societăţii producătoare de agent termic, Eduard Urbanschi.

Între timp, distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm a încheiat reglajele şi a pornit încăzirea în întreg oraşul. „Societatea a început să furnizeze căldură. În apartamente, caloriferele se vor încălzi treptat”, a afirmat, ieri, directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas.

Să vă încălziţi şi să plătiţi!

Este îndemnul pe care societatea distribuitoare de apă caldă şi căldură îl adresează populaţiei, după ce lipsa lichidităţilor a ţinut oraşul în frig o lună de zile, în octombrie.

Atunci, minimele din timpul nopţii s-au situat sub 10 grade Celsius la Galaţi, însă Apaterm nu a putut porni sistemul de termoficare deoarece producătorul de agent termic primar, Electrocentrale, nu primea suficient gaz metan de la compania Romgaz, căreia îi datora 27,4 milioane de lei.

Furnizorul de gaz a mărit livrările către sudul Moldovei abia la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Electrocentrale şi-a asumat un grafic de eşalonare a datoriei şi a efectuat o primă plată, de 6,7 milioane de lei.

„Facem apel la populaţie să-şi achite consumul de apă caldă şi căldură pentru ca, la rândul nostru, să putem plăti agentul termic livrat de Electrocentrale, iar Electrocentrale să facă plăţi către Romgaz, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de luna trecută”, a declarat directorul de producţie al societăţii Apaterm, Mircea Ispas.

Cercul vicios este, însă, destul de greu de distrus. Populaţia nu numai că nu plăteşte la zi consumul de apă caldă şi căldură, dar are şi restanţe de peste 150 de milioane de lei către Apaterm.

La rândul său, distribuitorul îi datorează circa 300 de milioane de lei producătorului de agent termic primar, Electrocentrale. Debitul de bază, care reprezintă două treimi din această sumă, este egal cu factura anuală pe care Electrocentrale o achită companiei Romgaz pentru gazul metan livrat.

Ce blocuri rămân reci

Circa 80.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, în Galaţi. Nu toate primesc, însă, căldură. Sunt 61 de blocuri şi 284 de scări care nu sunt încălzite nici acum, din cauza unor lucrări aflate în derulare, fie în subsolurile tehnice, fie la punctele termice cărora le sunt arondate.

„Avarii în subsol sau pe conductele de încălzire din interiorul imobilului au 48 de blocuri şi 281 de scări. Ele nu vor primi căldură până când nu vor remedia aceste avarii. Celelalte 13 blocuri şi 3 scări nu sunt încălzite deoarece punctele termice de care aparţin, PT 4 din Ţiglina 1 şi PT 69 de lângă magazinul «Modern», sunt în curs de modernizare”, a precizat Mircea Ispas.

Modernizările derulate la PT 4 şi la PT 69 sunt finanţate, în parte, de la bugetul de stat, aşa că, după recepţia lucrărilor, blocurile arondate acestora vor fi incluse în zona unitară de încălzire, potrivit Legii 325 din 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.

Asta înseamnă că locatarii lor nu se vor mai putea debranşa niciodată de la sistemul centralizat.

Acum, în zona unitară de încălzire se află află câteva sute de blocuri, case, grădiniţe, şcoli, instituţii publice şi agenţi economici din Port, strada Domnească, Mazepa 2, Micro 20, Micro 16, Micro 17, strada Siderurgiştilor, Micro 38 şi Micro 39.

Citit 1854 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.