Cazul Domnească 24 - Istorie sugrumată instituţional

Cazul Domnească 24 - Istorie sugrumată instituţional

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Construit în 1923 şi cunoscut drept „Palatul Simion Gheorghiu” (după numele celui care a comandat ridicarea sa), imobilul de pe strada Domnească, nr. 24, este, după cum aflăm de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, „singurul martor a ceea ce a fost Corso-ul gălăţean din prima jumătate a secolului XX şi de aceea a fost înscris, încă din 1991, în Lista Monumentelor Istorice, marcând în acelaşi timp deschiderea unei rezervaţii istorice de arhitectură, care este strada Domnească. Practic, din dreptul acestui imobil, începe monumentul istoric „Ansamblul urban - strada Domnească”.

Primăria a cerut demolarea clădirii încă din 1994
„După anul 1990, Casa Simion Gheorghiu din Domnească, nr. 24, a devenit atractivă nu pentru ceea ce reprezintă ea în peisajul cultural gălăţean, ci pentru potenţialul imobiliar al terenului pe care se află situat. Astfel încât, începând cu anul 1994, Primăria Galaţi a tot înaintat adrese către Oficiul Judeţean al Patrimoniului şi apoi Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi prin care solicita scoaterea din Lista Monumentelor Istorice şi eliberarea avizului pentru demolarea clădirii. Solicitările Primăriei Galaţi au fost supuse analizei Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, condusă la un moment dat de arh.Călin Hoinărescu (cel care astăzi restaurează Mănăstirea Măxineni dintr-o bucată de zid), al cărei răspuns a fost de fiecare dată acelaşi: „Prin calităţile plastice ale faţadei şi prin amplasamentul său, care marchează începutul rezervaţiei istorice de arhitectură a străzii Domneşti, imobilul amintit îşi justifică păstrarea statutului de monument istoric. Având în vedere starea precară a structurii de rezistenţă, imobilul poate fi supus unor lucrări de consolidare şi modernizare, fără modificarea volumetriei şi a aspectului exterior, pe baza unei documentaţii care trebuie avizată de către Direcţia Monumentelor de Arhitectură şi Siturilor Istorice.” (Adresa CNMASI, 3 iunie 1994).

Ministerul a recomandat măsuri „minimale”
Acest război surd al hârtiilor a continuat, autoritatea locală primind de fiecare dată acelaşi răspuns din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, ultimul, datat 24.07.2003 conţinând următoarele: „Clădirea-monument istoric poate fi consolidată „in situ”, cu păstrarea celor două faţade principale care au decoraţii. Experţii au subliniat faptul că propunerea de păstrare a celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă, este posibilă din punct de vedere tehnic (…); Până la finalizarea şi avizarea documentaţiilor de proiectare şi autorizare a lucrărilor de execuţie, administratorul clădirii este obligat să ia măsuri imediate: evacuarea ultimilor locatari, semnalizarea zonei, blocarea accesului în clădire, debranşarea instalaţiilor de la reţeaua stradală, executarea unor sprijiniri - în zonele în care pot prezenta instabilitate, executarea unor lucrări minimale cu caracter definitiv”. În finalul adresei se menţiona, atenţie: „Aceste măsuri minimale, sunt obligatorii, mai ales dacă Primăria are, pentru moment, alte priorităţi”, iar Direcţia de Monumente Istorice se angaja ca documentaţia transmisă de Primărie să fie analizată şi avizată cu maximă urgenţă”, declară Marius Mitrof.

În 2008 se putea primi finanţare europeană
Lucrurile au rămas însă la acelaşi stadiu, ba mai mult, s-au înrăutăţit, adaugă consilierul. „Dispariţia monumentului istoric de pe str.Al .I. Cuza, nr.43, monument istoric aflat în proprietatea Primăriei şi care a dispărut ca urmare a „grijii” acesteia, ne-a determinat să monitorizăm situaţia monumentului istoric din Domnească, nr.24. Astfel, printr-o adresă din 2008, arătam Primăriei Galaţi că s-a deschis o linie de finanţare a Uniunii Europene prin care se pot obţine fonduri pentru reabilitarea unor monumente istorice, existând posibilitatea ca imobilul din str.Domnească, nr.24, să fie restaurat şi folosit ca sediu al Primăriei. Neprimind nici un răspuns, am solicitat date despre regimul juridic al acestui imobil. Primăria ne răspunde că imobilul se află în litigiu, fiind revendicat de către o persoană fizică”.

În anul 2010, Direcţia pentru Cultură a solicitat din nou Primăriei Galaţi, date despre proprietar. „Trebuia să ne îndreptăm către proprietar pentru a-i impune salvarea monumentului istoric, mai ales că în anul anterior avusese loc şi un incendiu în partea din spate a clădirii. Ni s-a comunicat că primul litigiu a fost soluţionat în favoarea Primăriei, dar pe rol se află un alt proces de revendicare a imobilului, acţiune înaintată de către o altă persoană fizică. În prima parte a lunii februarie 2012, am solicitat din nou Primăriei Galaţi date despre regimul juridic al imobilului, îngrijoraţi de starea avansată de degradare a monumentului istoric. Până la această dată nu am primit nici un răspuns”, spune consilierul Marius Mitrof.

Vă reamintim că pe 29 februarie, în urma actelor de vandalism constatate, Direcţia pentru Cultură a înaintat o somaţie Primăriei Galaţi: potrivit Legii 422 din 2001, pentru monumentele istorice ale căror proprietari nu sunt cunoscuţi, obligaţiile de conservare, întreţinere şi protejare revin autorităţilor administraţiei publice locale.

Citit 5463 ori Ultima modificare Vineri, 02 Martie 2012 23:30

7 comentarii

 • postat de Tyty Luni, 05 Martie 2012 21:23 Link la comentariu
  0
  0

  Dați-o propietarilor sa o repare veți fi mult mai castigati veți lua impozite si puteți sa va impuneti sa fie reparate conform legii Dacă nu reparații voi si faceți sediul partidelor de golani Durbaca Nicolae,Nica si pustii la pachet si pe ciumacenco

  Raportează
 • postat de chichirichimichi Duminică, 04 Martie 2012 14:38 Link la comentariu
  0
  0

  Cultura, educaţia, şcoala , sportul, administraţia sunt chestiuni pe care primarul nicolae, vicele ciumi şi cei mai mulţi dintre consilierii locali nu le înţeleg.
  Sunt lipsiţi de idei , lipsiţi de cultură generală şi de patriotism local .
  Ce să mai zic de semianalfabeţi precum pâslaru ori durbacă? Sau de cabotini şi arivişti de genul Telegan? Galaţii reprezintă un exemplu negativ şi în privinţa gestionării istoriei locale , unde fie vorba-ntre noi, nici Sergiu Tofan sau dumitrescu -nu-ştiu-cum n-au făcut mare brânză. Sau brânzan.
  "VL" face deja campanie liberală pentru marius stan, o altă butaforie politică.
  Cu toate acestea, cred că articolele sunt ceva mai obiective decât în lunga perioadă neocomunistă a ziarului.
  Angela, te aşteptăm cu teme despre transportul de pasageri pe Dunăre şi despre tristeţea Palatului Navigaţiei, a vasului "Liberatea", despre golănia încredinţării Patinoarului ADP-ului şi a distrugerii sale de către vătafii lui nicolae şi ai pesedeului gălăţean.
  Poţi trece şi pe la Muzeul de Ştiinţe Vizuale, Teatrul Guliver şi Teatrul Dramatic, la statuile oraşului, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, la grădina Zoologică din Gârboavele şi la "Plaja" Cocuţa, , la panotarea urbei cu afişe , reclame, sau programe, la parcurile noastre şi la clădirile cu destinaţie sportivă, la Complexul din Ţiglina I, fost câştigător al unui premiu naţional de arhitectură, sa. Succes! Sau...succesuri!

  Raportează
 • postat de SS Duminică, 04 Martie 2012 12:25 Link la comentariu
  0
  2

  Felicitari Angela Ribinciuc ! Excelent articol !
  Ai putea merge mai departe si subliniat faptul cum de un oras asa de mare nu are un sediu de Primarie.
  Stiati ca Primaria Galati da in momentul de fata 10.000 Euro/luna chirie pt sediul in care sta ???. Cladirea unde stau a fost retrocedata de catre un mostenitor al familiei Macri , cu ajutorul nemijlocit al unei "gasti" din interior - serviciul juridic : Mitica Budescu, Marcel Gurzu, Tincuta Patruta + "serviciul externalizat" al avocatului Didel Bujenita.
  Tot de la ei se poate afla si cine este proprietarul cladirii de mai sus?

  Nu doresc sa fac politica pe acest forum , dar actuala conducere nu numai ca a tinut orasul pe loc , dar ne-a si trimis cu 20 ani in urma !!!
  Daca intereseaza pe cineva , revin cu detalii !!!

  Raportează
 • postat de Tepes Duminică, 04 Martie 2012 08:50 Link la comentariu
  0
  0

  Domnule Primar! scriu, dar stiu ca nu cititi este prea greu pentru un mosulica sa citească pe comp ))))) dar poate va anunta vreo sluga pe care o plătiți sa pazeasca patrimoniul si citește el.... Părerea mea ca simplu cetățean e ca v.ati bătut joc de tot patrimoniul cultural ,arhitectural,istoric De cetățeni acestui oraș A.ți pus frână la dezvoltarea acestui oraș ,a.ți distrus tot ........Mă uit in primărie si vad dezastru ( o clădire imbatranita murdara .care nu e a noastră si asta este revendicata ) dupa ce plecați din primărie o sa cada si asta..... de ce nu restituiti clădirile propietarilor dacă nu puteți sa le îngrijiti ...multe am de spus ...mă doare capul câte sunt de zis ....concluzie...tu si gasca ta de slugi batrane si obosite a.ți distrus speranta cetățenilor ne ati tras in rapa dupa voi Tepesi dacă trăia va urca sus pe teapa...hai pa primare (pune o sluga sa-ți citească de pe comppppp...)

  Raportează
 • postat de tony Sâmbătă, 03 Martie 2012 19:13 Link la comentariu
  0
  0

  Nu-i nimic , lasati cladirea asa cum e, se potriveste pefect cu fata defavorizata deprimant, pe care Galatiul a dobandit-o in ultimii ani. Aveti grija pietoni sa nu va cada in cap si aia cu masinile bengoase la fel evitati zona. La mai mare Galati ..ai ajuns o ruina... fi-mi-ar scarba.

  Raportează
 • postat de val Sâmbătă, 03 Martie 2012 14:13 Link la comentariu
  0
  0

  Tolomaca primarie aveti, galatenilor!
  Dupa ce ca mai aveti putine cladiri din care sa rezulte ca Galati este un oras mare, cu istorie, mai vor sa demoleze si putinul care mai exista.
  Cand privesti cladirea aceasta, te transpui in perioada aceea repectabila, infloritoare, cand orasul era in plin progres.
  Nu hardaiele cu palmieri dau frumusetea si respectabilitatea unui oras!

  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu Sâmbătă, 03 Martie 2012 07:33 Link la comentariu
  0
  0

  Primaria sa faca bine sa aduca acesta cladire si toate cladirile confiscate de comunisti ,retrocedate sau nu ,la starea la care erau atunci le-au luat cu japca de la fostii propietari.Scuze de genul sunt in litigiu sau in curs de retrocedare nu tin , statul comunist si mai recent administratia locala a incasat chirie timp de peste 60 de ani de pe aceste cladiri.Vinovatii de distrugere ar trebui sa platesca ,cu functii ,cu bani si de ce nu cu libertatea.Se pare ca este o moda ,cu adanci radacini in gandirea comunista ,daca tot retrocedam celor in drept apoi mai intai sa distrugem , valabila pentru cladiri de locuit sau industriale dar si pentru paduri etc.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.