O ploaie de vară a paralizat oraşul (FOTO/VIDEO)
Foto: Foto: Ionatan Ţuţu

O ploaie de vară a paralizat oraşul (FOTO/VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE 20:15 - De la ora 16:15 şi până la ora 18:20, telefonul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a sunat de 33 de ori. „Au fost apeluri de urgenţă pentru copaci căzuţi - pe bulevardul Coşbuc un copac s-a prăbuşit peste pe o maşină, pe strada Oltului un arbore era pe punctul de a se prăbuşi, iar pe strada Alexandru Cel Bun am avut un pom ce stătea să cadă peste o casă. Am avut şi o intervenţie pe strada Cristofor Columb, unde un stâlp de înaltă tensiune s-a înclinat şi reprezenta un pericol pentru trecători”, ne-a explicat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt de la ISU Galaţi. Conform sursei citate, restul apelurilor telefonice au venit din partea gălăţenilor care s-au văzut încojuraţi de ape: „Au fost mai multe străzi unde canalizările nu au mai făcut faţă, iar apa a pătruns în curţile oamenilor. Astfel de cazuri au fost pe strada I.L. Caragiale, străzile din Valea Oraşului şi la Universitatea Danubius”, a conchis Eugen Chiriţă. Ploaia a creat probleme şi pe strada Oltului, unde trotuarul s-a surpat pe o porţiune de aproximativ doi metri. (Teodora Miron)


După nici două ore de ploaie, traficul din mai multe zone ale oraşului a fost dat cu totul peste cap. Unii dintre şoferii care au circulat pe strada Brăilei au avut nevoie şi de un sfert de oră ca să parcurgă câteva sute de metri. Alţii au rămas cu maşinile de lux în mijlocul străzii, după ce au traversat bălţile adânci şi învolburate. Canalizările au refulat din nou, iar prin Valea Oraşului oamenii îşi croiau drum, ca la orice ploaie mai serioasă, prin apa până la genunchi.

 

Marea agitată de pe strada Brăilei

Cel mai greu le-a fost şoferilor care au circulat miercuri între orele 16.00 şi 17.30, pe Brăilei. În dreptul parcului Cloşca, ambele benzi de mers fuseseră înghiţite de o baltă gigantică de apă de ploaie, adâncă de aproape jumătate de metru. Unii dintre şoferi au rămas cu maşinile în mijlocul drumului şi s-au chinuit minute bune să le împingă spre un refugiu sau să le determine, cumva, să le pornească.

Şoferii mai indisciplinaţi n-au avut răbdare să stea mai bine de un sfert de oră la coada interminabilă de maşini, pe sensul de mers care coboară dinspre Spitalul Judeţean înspre rondoul de la Popescu, şi au condus pe trotuar. Păcat că în zonă nu era şi un echipaj al Poliţiei Rutiere care să dirijeze traficul agitat. Ce-i drept, drumul de doar câteva sute de metri nu putea fi parcurs în mai puţin de 15 minute. Greu au circulat prin această zonă şi maşinile Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ale SMURD-ului.

Canalizări sau fântâni arteziene?

Canalizărilor de la Uzina de Apă nu le-a trebuit mult până să se transforme în fântâni arteziene, care să reverse valuri de apă murdară pe toată strada. Şi pe Prelungirea Brăilei o canalizare a refulat la scurt timp după ce a început ploaia. În Valea Oraşului, unele dintre canalizările nu au fost de folos mai mult jumătate de oră de la începerea ploii.

Atlantida din Valea Oraşului

Până spre Spitalul CFR se putea circula în bune condiţii, chiar şi pe ploaie. De la spital încolo, se termina pământul şi începea apa. Pe străzile înguste, care de altfel sunt dotare cu canalizare, oamenii îşi strângeau de prin curţi, croindu-şi drum prin apa care le ajungea până la genunchi. Ici-acolo, pe străzile cu apă mai mică, copii încălţaţi cu cizme se jucau prin noroi sau încercau să se plimbe cu bicicleta prin apă. Din păcate, fiecare ploaie de vară reuşeşte să inunde străzi principale, să întindă la maximum nervii şoferilor şi ai pietonilor şi să îi aducă la disperare pe cei din Valea Oraşului. Bine măcar că nu trăim într-o ţară cu climă musonică!

Citit 3924 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2012 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.