Retrospectiva anului 2012 în imagini
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Retrospectiva anului 2012 în imagini
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ianuarie

Împotriva preşedintelui, prin ger năprasnic

Pe la mijlocul lunii ianuarie, a intrat şi Galaţiul în hora protestelor organizate împotriva preşedintelui Traiam Băsescu, alături de alte oraşe ca Bucureşti, Cluj sau Braşov. Pe geruri de crăpau pietrele, protestatarii au organizat marşuri şi s-au adunat zile în şir pe platoul de vizavi de Prefectură, ca să îşi strige nemulţumirile. „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Ultima soluţie/ Încă o revoluţie”, sau „Vrem anticipate/ Nu comasate” au fost doar câteva dintre lozincile care au răsunat, în ianuarie, pe strada Domnească. După lungi zile de protest, au rămas doar o mână de manifestanţi care să înfrunte gerul.


Februarie

Iarnă grea, cu omăt mare

Când speram să vină primăvara, iarna ne-a potopit cu nămeţi. S-au creat blocaje în traficul din oraş, iar în judeţ, prin părţile Buciumeniului, drumul se sufocase sub zăpezi de peste un metru, iar cătune ca Hânţeştiul rămăseseră izolate. Greu au intervenit utilajele de deszăpezire prin oraş şi iarăşi ne-am tocit nervii, în lupta cu nămeţii şi gheţurile înşelătoare de pe trotuare. În judeţ, ISU a folosit material exploziv ca să şubrezească munţii de zăpadă de pe drumuri.


Martie

Arestarea lui Mihail Boldea

Pe 27 martie, avocatul şi, la acea vreme, deputatul Mihail Boldea a fost arestat prevenitv pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru fraude imobiliare. Boldea se predase ambasadei României din Nairobi (Kenya) şi a fost adus în ţară cu un avion de linie. În acest moment, avocatul este încă în arest preventiv, fiind acuzat, printre altele, de organizare de grup infracţional şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.


Aprilie

Tragedia care a închis strada Oţelarilor

A căzut cerul pe şoferii care au drum pe zona străzii Oţelarilor, după ce Primăria a anunţat, după jumătatea lunii aprilie, că o va închide până la începutul toamnei. Măsura a fost luată după ce, pe 17 martie, un muncitor care lucra în zonă a murit, prins sub un mal de pământ care se dislocase, se pare, din cauza trepidaţiilor părţii carosabile. Modernizarea pe Oţelarilor este realizată de Tancrad SA şi nu s-a încheiat încă.


Mai

Mittal, în vizită-fulger la Galaţi

Patronul ArcelorMittal Galaţi, Lakshmi Mittal, a venit la Combinat cu elicopterul personal într-o joi, pe 17 mai, la  prânz. Miliardarul situat pe locul cinci în Top Forbes, cu o avere de peste 31 de miliarde de dolari şi un adevărat imperiu siderurgic, era însoţit de Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal şi fost manager al Combinatului şi a fost întâmpinat de directorul general, Bruno Ribo. Chiar dacă vizita patronului Mittal a venit tocmai într-un moment critic pentru Combinat, compania siderurgică a declarat că n-a fost vorba decât despre o «analiză obişnuită» a producţiei şi echipamentelor.


Iunie

Stan primar, Bacalbaşa preşedinte

După 12 ani în care edil a fost Dumitru Nicolae, Galaţiul şi-a schimbat primarul, în urma alegerilor locale din data de 10 iunie. S-a cofirmat, încă din primele ore de după închiderea urnelor, că noul primar al Galaţiul era Marius Stan. Tot în urma scrutinului din iunie, Nicolae Bacalbaşa a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean, deţinută până la acel moment de Eugen Chebac, actualmente parlamentar din partea PP-DD.


Iulie

Fiul lui Mircea Cadar, arestat pentru crimă

Dan Cadar, în vârstă de 38 de ani, fiul fostului consilier judeţean Mircea Cadar, a fost reţinut pe bază de ordonanţă pe 29 iulie, sub acuzaţia că ar fi ucis-o pe Carla Maria Drăgoi. Anchetatorii au descoperit că Dan Cadar avusese o relaţie amoroasă cu adolescenta care abia terminase clasa a XI-a. Medicii legişti concluzionaseră că moartea fetei, elevă la liceul Al. I. Cuza, a fost cauzată de leziuni provocate prin lovirea cu un corp dur, probabil cu o ţeavă metalică.


August

Cele 31 de zile de arşiţă

A mai fost cald dar parcă niciodată ca în august, când termometrele indicau temperaturi de peste 30 de grade, încă de dimineaţă. O singură gălăţeancă a căzut pe stradă, răpusă de căldură, şi a decedat. Numărul de intervenţii ale personalului de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi a crescut, însă, cu circa 50 la sută, din pricina faptul că gălăţenii nu mai putea suporta canicula. Cei mai tineri şi mai sănătoşi au găsit soluţia să lupte cu arşiţa: jocuri cu apă, la artezienele publice!


Septembrie

Carte da, lapte şi corn, ba!

Aproximativ 60.000 de elevi şi preşcolari gălăţeni au intrat în noul an şcolar, pe 17 septembrie, fără să primească lapte şi corn. Deşi Consiliul Judeţului dăduse asigurări, în săptămâna premergătoare începutul de an, că totul va merge strună şi că se va lucra în baza contractului din anul trecut cu firma Risk SRL din Brăila, tot au apărut probleme şi nemulţumiri, imediat după 17 septembrie.


Octombrie

Sindicaliştii au ieşit în stradă

Aproape 200 de persoane din cinci sindicate (Cartel Alfa, Metarom, Solidaritatea Sanitară, Federaţia Lucrătorilor din Agricultură Agrotera şi Sindicatul Învăţământului) au ieşit în stradă, ca să îşi exprime nemulţumirile privind noua legislaţie a muncii şi nerespectarea promisiunilor coaliţiei de guvernare de a modifica în regim de urgenţă legislaţia dialogului social. S-a cerut şi crearea de noi locuri de muncă. Manisfestanţii au solicitat şi creşterea valorii salariului minim garantat la cel puţin 850 de lei, deblocarea posturilor din sectorul bugetar şi politici economice stimulative pentru mediul privat.


Noiembrie

Stâna groazei de la Frumuşiţa

Oamenii legii au intervenit la Frumuşiţa, unde au descoperit că fraţii Enache - care aveau, împreună, turme de circa 4.000 de oi - folosiseră la muncă, în regim de sclavie, peste 40 de persoane, în ultimii doi ani. Sclavii, recrutaţi sau cumpăraţi din familii sărace, au fost victime ale torturii, umilinţelor repetate, violurilor şi înfometării. Mocanii au fost ridicaţi de poliţie.


Decembrie

Iarnă uşoară, trafic îngreunat

Dacă tot am păşit în 2012 printre nămeţi, la fel de bine am putea să îl şi părăsim, tot în zăpadă! A nins târziu, în această iarnă, aproape de mijlocul lunii decembrie. Totuşi, utilajele Primăriei au făcut faţă cu greu, iar gălăţenii au primit gratuitate pe mijloacele de transport în comun, ca să poată circula, totuşi, prin oraş. Probleme au fost şi în judeţ cu drumurile blocate temporar. Aşa că, oricât de pregătite ar fi autorităţile să lupte cu iarnă, cel mai bine ar fi să fim mulţumiţi că nu mai ninge!

 

 

Citit 2050 ori Ultima modificare Luni, 31 Decembrie 2012 06:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.