Galaţiul are „un buget echilibrat şi prudent”

Galaţiul are „un buget echilibrat şi prudent”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un sfert din venituri, din finanţări externe! *

Consilierii locali au aprobat ieri, 2 aprilie, în unanimitate bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul în curs. În cadrul şedinţei Consiliului Local, a fost deci adoptat un buget de venituri şi cheltuieli de 481 milioane lei, din care 304 milioane lei vor fi din venituri proprii!

„Este cel mai mare buget pe care l-am aprobat vreodată”, a spus ieri directorul economic al Primăriei, ec. Doina Stamate, care a explicat că, în premieră, la buget contribuie substanţial fondurile externe nerambursabile, de peste 69 milioane lei şi creditele externe - două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, pentru aplicarea proiectului ISPA, în valoare totală de peste 26 milioane lei.

„Un buget echilibrat şi un buget prudent”, a calificat economista bugetul, care a mai spus că acesta este cu doi la sută mai mare decât cel al anului trecut, care a fost un buget mare. Resursele proprii cresc în acest an cu trei la sută faţă de anul anterior.

Visteria locală figurează însă şi cu zero lei la capitolul de subvenţii pentru investiţii şi la cel cu bani primiţi de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Directoarea a citit şi o listă cu lucrările de investiţii care se vor termina în acest an, printre care bazinul de înot de la Baia Comunală, Piaţa din Ţiglina I, lucrări la şcoli şi blocuri cu probleme.

Consilierii PD-L au propus un amendament, aprobat în unanimitate, de constituire a unui fond special pentru izolarea termică a blocurilor. Varianta propusă iniţial, de consilierul PD-L Viorel Trif, prevedea şi suma: 10 milioane lei.

Sumă „imensă”, a apreciat directoarea Stamate, care a propus un amendament la amendament: sumele provenite din vânzarea unor terenuri, vânzare aprobată în şedinţa trecută a CL, să intre în acest fond.

Secretul, între ameninţări şi şpagă…

Celelalte puncte ale ordinii de zi au trecut rapid. Lăsat special la urmă, punctul privind desemnarea unui reprezentant al CL în comisia pentru evaluarea candidaţilor la concursul pentru funcţia de director la Teatru Muzical „Nae Leonard” a stârnit controverse.

Din start, a fost invocată prevederea Ordonanţei 189/2008 privind managementul instituţiilor din Cultură, de a păstra secret numele reprezentantului autorităţii locale în comisie; se înţelege, ca să nu se poată face presiuni asupra sa. Dar numele celor propuşi urmau să fie cunoscute, pentru că şedinţa era publică.

O dispută scurtă pe această temă a adus o amânare: consilierul PC Eugen Găvan a propus ca totul să se rezolve marţi, în ziua de comisie, prin procedura şedinţei „deîndată”. Cum  problema conducerii Teatrului Muzical a fost controversată în presă, consilierii au avut de ales între a părea secretoşi ori interesaţi şi a încălca legea.

În consecinţă, au găsit soluţia. Dar numai una de moment… Să fie în România în pericol de a fi ameninţat un membru de comisie, astfel încât să aibă nevoie de protecţia din legea din 2008, ca într-un program de protecţia a martorilor? Sau, mai bine, să fie protejat de tentaţia şpăgii?

Cât despre sumele alocate Sportului, nu s-a votat în cadrul şedinţei de ieri unde vor ajunge exact subvenţiile, ci doar suma: 4,2 milioane lei.

Iniţial, suma propusă a fost mult mai mică, de doar 1,2 milioane lei, dar a fost mărită la propunerea viceprimarilor Nicuşor  Ciumacenco (PSD) şi Mircea Răzvan Cristea (PNL), sensibilizaţi de rugămintea consilierului liberal Marius Stan.

Citit 2248 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.