A fost sărbătorit simbolul suveranităţii: De Ziua Drapelului Naţional, ceremonii militar-religioase (FOTO)

A fost sărbătorit simbolul suveranităţii: De Ziua Drapelului Naţional, ceremonii militar-religioase (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, 26 iunie, românii de pretutindeni au sărbătorit Ziua Drapelului Naţional, simbol al unităţii şi al suveranităţii naţionale.

La Galaţi, manifestările au început încă de la primele ore ale dimineţii cu sfinţirea drapelului în Catedrala Arhiepiscopală. Imediat după sfinţire, membrii Gărzii de Onoare au plecat în procesiune, alături de reprezentanţii Bisericii şi instituţiilor gălăţene, către Piaţa Tricolorului din Gradina Publică. Aici, ceremonialul a început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi prezentarea onorului, urmate de legarea drapelului la catarg, binecuvântarea şi cinstirea lui de către autorităţi. A fost intonat imnul de stat, iar directorul Muzeului Judeţean de Istorie „Paul Păltănea”, Cristian Căldăraru, a evocat însemnătatea zilei, plecând de la momentul în care, în 1834, navele militare ale Ţării Româneşti şi ale Moldovei au arborat bandiere.

„Aveau culori diferite, în Moldova era galben şi roşu, în Ţara Românească galben şi albastru. Este important, însă, că în acelaşi an, 1834, navele militare din cele două principate arborau tricolorul roş, galben şi albastru. (…) Ziua drapelului este în 26 iunie, pentru că, în momentul în care domnul Bibescu al Ţării Româneşti a fost înlăturat, prin voinţa revoluţionarilor de la 1848, prin decret, s-a consfinţit ca drapelul naţional al românilor să fie tricolorul roşu, galben şi albastru”, a spus directorul Muzeului de Istorie.

Programul dedicat Zilei Drapelului Naţional a fost încheiat de defilarea Gărzii de Onoare.

Citit 1678 ori Ultima modificare Joi, 26 Iunie 2014 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.