Târgul Meşterilor Populari s-a deschis! Iată ce MINUNĂŢII TRADIŢIONALE au venit la Galaţi (FOTO)

Târgul Meşterilor Populari s-a deschis! Iată ce MINUNĂŢII TRADIŢIONALE au venit la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ocazia Serbărilor Galațiului, Centrul Cultural "Dunărea de Jos" a organizat, pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, un târg al meşterilor populari. Deschiderea oficială a avut loc ieri, iar târgul va fi deschis pentru curioşi până luni, 1 decembrie.

Pe lângă cei obişnuiţi la astfel de manifestări, târgul din acest an a primit noi meşteri, aflaţi pentru prima dată în Galaţi. "Este prima dată când venim la târgul de la Galaţi, este un schimb de experienţă interesant. Am adus din Moldova diferite suveniruri, cadouri pentru 1 Decembrie, decoraţiuni de Crăciun, de Anul Nou. Toate sunt lucrate manual, din lemn, din ceramică, din lut polimeric", ne-a spus Larisa Bantoş.

Printre cele mai atrăgătoare exponate se numără căsuţele cioplite din lemn, replici exacte ale caselor ţăranilor din zona Sibiului. Artistul, Dorin Marian, s-a apucat de cioplit după ce combinatul forestier în care a lucrat mai bine de un deceniu s-a închis. "Am început să fur meseria asta când aveam 33 de ani, la sfatul unui prieten. Am descoperit ulterior că bunicul din partea tatălui fusese tâmplar în sat, iar bunicul dinspre mamă fusese cioban şi îşi făcea singur ustensilele. Am început să cioplesc cruciuliţe, după care am început să lucrez şi linguri cu motive tradiţionale, simblouri creştine, simboluri precreştine”, ne-a mai spus sculptorul în lemn, originar din Sibiu.

La târg, gălăţenii pot admira şi achiziţiona diverse sculpturi în lemn, îşi pot îmbogăţi garderoba cu haine specifice Ardealului sau Maramureşului şi, în acelaşi timp, pot gusta o varietate de bunătăţi tradiționale, de la lactate şi afumături până la dulciuri. Mariana Burcea, din Piteşti, este prezentă în Galaţi pentru al 14-lea an consecutiv. "Halviţă, nuga şi ciocolată de casă, turtă dulce tradiţională. Suntem a treia generaţie care se ocupă cu fabricarea dulciurilor de casă, este o afacere de familie pe care o avem de 16 ani. Folosim reţeta străbunicii, totul este lucrat manual", ne-a spus femeia.

Unul dintre cele mai scumpe obiecte din târg este o ladă de zestre pictată manual, al cărei preţ este de 800 de lei.

Citit 4166 ori Ultima modificare Vineri, 28 Noiembrie 2014 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.