Concurs internaţional pentru tineri scriitori

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scriitorii gălăţeni au o şansă unică de a-şi câştiga cititori şi pe tărâmul Italiei, dacă participă la un concurs iniţiat de reprezentanţii mediului universitar din Padova şi Perugia.

Insula Europea este un premiu literar italian dedicat tinerilor scriitori care scriu în limbile oficiale ale Uniuni Europene şi se constituie ca prelungire a celui intitulat Insula Romana, destinat numai creaţiilor italiene. Scriitorii români pot participa la Insula Europea cu o operă publicată în limba română după data de 1 ianuarie 2008 care, în acelaşi timp, să fie inedită în Italia.

Textul poate fi roman sau antologie de povestiri, iar autorul nu trebuie să fi depăşit vârsta de 35 ani. Câştigătorului i se va aloca suma de 1000 euro împreună cu un contract de traducere la o prestigioasă editură italiană.

Concursul îşi propune să promoveze consolidarea identităţii europene şi a patrimoniului cultural comun, mizând şi pe recunoaşterea şi valorificarea bogăţiei culturale specific locale. În plus, organizatorii italieni îşi doresc să se creeze o reţea a tinerei literaturi europene şi a valorilor acesteia.

Juriul

Juriul acestui concurs este compus din tineri specialişti ai Universităţilor din Padova şi Perugia prin intermediul asociaţiilor „NUBE – Nuova Biblioteca Europea” şi „Voci di Babele” (Vocile Babilonului) formate din doctori şi cercetători ai facultăţilor de limbi şi literaturi străine. Referentul pentru textele în limba română este dr. Raluca Lazarovici, de la Universitatea din Padova (cunoscută de gălăţeni şi ca „Raluca - Rai Due”, tânăra care, în primăvara acestui an, a cucerit respectul italienilor prin modul în care şi-a apărat compatrioţii într-o emisiune televizată din Italia).

Raluca Lazarovici, care ne-a trimis toate informaţiile despre concurs şi care se aşteaptă ca la invitaţia sa să răspundă cât mai mulţi scriitori, ne-a mai spus: „România, din acest an, mai exact de la Târgul de carte de la Torino, a devenit un spaţiu de interes pentru editorii italieni. Textele traduse nu mai trec prin monopolul academiei, ci sunt alese direct, la sursă. Chiar în acest moment, la târgul de carte Bookfest de la Bucureşti, sunt prezenţi un număr important de editori italieni „la vânătoare” de opere româneşti. Concursul Insula Europea aduce muntele la Mahomed, adică face ingrata muncă de scouting literar, oferă o panoramă a literaturii române actuale şi facilitează întâlnirea literaturii române cu producţia de carte italiană direct pe sol italian.”

Manuscrisele vor fi trimise la adresa Premio letterario „Insula Europea”, C/O Carlo Pulsoni, Facoltà di Lettere, Piazza Morlacchi 11, 06123 Perugia, Italia.

Detalii se găsesc şi pe site-ul concursului, la www.insulaeuropea.eu. Data de predare în triplu exemplar este 31 iulie 2009, iar premierea va avea loc pe 30 octombrie, la Perugia. Călătoria în Italia a câştigătorului va fi suportată de organizatori.

Citit 749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.