Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
12 comentarii

Bogdan Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu", unul dintre cele mai tinere ONG-uri de la malul Dunării, dar deja apreciat şi activ, a acceptat să ne ofere un scurt interviu. Ce îşi propune asociaţia pe care o conduce, dar şi cum vor reuşi membrii săi să trezească spiritul civic la malul Dunării sunt doar câteva dintre temele dezbătute cu reprezentantul societăţii civile.


- În Galaţi, ca şi în multe alte oraşe din ţară, nu există o voce a societăţii civile. Avem, însă, exemplul statelor civilizate, în care societatea civilă chiar reprezintă o forţă. De ce suntem atât de dezbinaţi?
- Am devenit dezbinaţi pentru că am fost modelaţi în acest sens. Oamenii sunt mult mai uşor de manipulat când sunt dezbinaţi, când nu mai există unitate de idei şi de acţiuni.

Societatea civilă nu se implică, fiindcă nu suntem educaţi în spirit civic, aproape că nu avem opinie, nu ştim să ne susţinem ideile. Ne luptăm numai pentru interesele proprii, nu şi pentru cele ale comunităţii.

Voluntariatul este, deocamdată, în fază incipientă, de aceea noi, ca asociaţie, dorim să-i implicăm pe tineri în diferite activităţi, să-i obişnuim cu participarea la acţiuni diverse, să creăm o punte între generaţia tânără şi cea vârstnică. Îi pot asigura pe gălăţeni că suntem apolitici, ca nu suntem susţinuţi de nicio forţă politică, că vrem să rămânem echidistanţi, demni, dorindu-ne astfel să câştigăm încrederea oamenilor şi să le reprezentăm cu cinste interesele.


- Când şi cum s-a născut ideea creării acestei asociaţii? Ce fel de oameni aveţi în spatele dumneavoastră?
- Totul a început în 2011. Nu o să vă vină să credeţi: cu un profil de Facebook, intitulat „Blocul Ţiglina”. Acolo am încercat să promovez oraşul, postând tot felul de imagini, cărţi poştale, pe care le găseam pe net cu Galaţiul vechi şi din perioada comunistă. S-a bucurat de un succes extraordinar.

Ulterior, i-am cunoscut pe colecţionari, posesorii acelor cărţi poştale pe care le găseam piratate pe internet şi am organizat, în septembrie 2012, prima expoziţie, în aer liber, la foişorul de metal de pe faleză, acum reabilitat de noi, intitulată „Galaţii amintirilor noastre”, expoziţie care mi-a rămas în suflet. Probabil şi pentru că a fost prima de acest gen.

Au urmat alte şapte în decursul timpului - "Galaţii, atunci şi acum", "Parfumul parcurilor gălăţene ieri şi azi", "Memoria Dunării la Galaţi", "La pas pe Domnească", "Ţiglina Premium", "Memoria Aviaţiei Române" şi "Patrimoniul Renascentist în Romania". I-aş aminti, însă, pe colecţionari, fiind adevăratele comori ale oraşului nostru: Alexandra Munteanu, Ilie Negrea, George Milea, Costel V. Gheorghiu, Iulian Panait, Florenţiu Valentin Tanascov şi Fernandel Macri.

CITEŞTE ŞI: Campanie VL "Comori de patrimoniu": Celebra MIŢA BICICLISTA a avut casă în Galaţi

Acest grup, format din colecţionari, fotografi, jurnalişti, consilieri în domeniul cultural, directori ai muzeelor gălăţene, profesori, dar şi poliţişti a fost nucleul de bază.


- Ce urmează după dezbaterea dedicată consolidării Falezei Dunării, desfăşurată săptămâna trecută? Ce alte obiective şi proiecte v-aţi propus?
- Ne dorim foarte mult să participăm la dezbaterile publice şi mesele rotunde organizate de Primărie şi Consiliul Local, să venim cu agenda noastră de priorităţi, iar priorităţile Primăriei şi ale Consiliului Local să se plieze pe agenda noastră şi, în sfârşit, să existe o conlucrare şi o colaborare între societatea civilă şi organele administraţiei publice locale. Nu văd altă variantă prin care acest oraş, pe care îl iubim şi în care trăim, să se poată dezvolta.

Un alt obiectiv constă în susţinerea iniţiativelor şi desfăşurarea de acţiuni pentru reabilitarea imobilelor cu valoare istorică, a monumentelor arhitectonice şi a fostelor zone de promenadă - strada Domnească, parcurile vechi din Galaţi. În acest sens, vom organiza, la sfârşitul lunii noiembrie, o expoziţie - dezbatere publică pe această temă. Clădirile istorice se degradează de la o zi la alta, trebuie puse în valoare şi transformate în obiective turistice, cum face Brăila, de exemplu, ţinând cont că un obiectiv important pe care îl susţinem este şi promovarea culturală şi turistică a acestui oraş. Să nu uităm că este un oraş port, iar noi nu profităm deloc de ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu.

Printre obiectivele noastre se mai numără şi închirirea unor imobile în care funcţionau cinematografe, reabilitarea şi modernizarea lor şi readucerea acestora în circuitul cultural cu statut de cinematograf, modernizarea Grădinii de Vară "Central" şi organizarea aici de festivaluri de film, concerte, seri culturale, pe perioada verii. Reabilitarea şi modernizarea cartierelor cu vechime, a complexurilor din cadrul acestora - Ţiglina, Francezi, care s-a transformat într-un adevărat focar de infecţie, şi nu numai, sistematizarea Inelului de rocadă şi modernizarea Parcului "Coposu", precum şi a zonei adiacente, reconstrucţia, reabilitarea Plajei "Dunărea". Am putea organiza un festival al bragăi în Galaţi, dar şi multe altele.

Gălăţenii nu trebuie să îşi piardă speranţa. Avem nevoie de susţinerea lor, cu toţii trebuie să ne aducem aportul la transformarea oraşului într-unul aşa cum ni-l dorim, modern, civilizat şi cu perspective economice, culturale şi turistice.

 

Cine este Bogdan Radu Brînzan

Preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu" s-a născut pe data de 15 aprilie 1970 şi este căsătorit. Bogdan Radu Brînzan activează ca ofiţer în cadrul Poliţiei de Frontieră Galaţi, încă din anul 2005, iar înainte de a purta uniformă a fost asistent de farmacie.

Citit 5377 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 13:14

12 comentarii

 • postat de Mario Sâmbătă, 06 Iunie 2015 09:46 5.254.65.*** Link la comentariu
  1
  2

  Domnule Brinzan, in afara de evenimente, publicitate, diverse chestii, nicio actiune de-a dumneavoastra nu a avut nicio finalitate concreta, benefica pentru oras. Doar publicitate, articole de presa, vrajeala de doi bani.
  Implicati-va cu adevarat in problemele orasului daca vreti sa contati cu adevarat.
  Am siguranta ca ii viitor o sa candidati pentru ceva, undeva. Acum doar va asterneti drumul catre obiectivul personal stabilit. E drept, e simpatica abordarea comparativ cu a altora dar noi, galatenii, tot mintiti si pacaliti ramanem. Doar ca dumneavoastra folositi alta metoda.
  Sanatate multa si sa va traiasca toti colegii din grupul de interese pe care-l slujiti.
  Galatiul nu va mai renaste in urmatoarea suta de ani iar societatea civila din acest oras nu va exista niciodata. Imi vine si mie sa-mi dau minus pentru ce am zis dar e al dracului de adevarat si trist. Iar asta stiti si dumneavoastra ca ati incercat sa faceti atatea actiuni si ati strans de fiecare data doar cativa oameni. D-aia si zic ca aveti un interes personal sau pentru grupul pe care in mod neoficial il reprezentati si din acest motiv v-au bagat la inaintare.
  Eu nu mai cred gogosile nimanui. Nu mai cred in actiunile nimanui. Vreau sa vad fapte, nu vorbe, nu vrajeala de doi lei cu care ne prostiti de 25 de ani incoace.

  Raportează
 • postat de Roland Marți, 07 Aprilie 2015 17:34 5.13.208.*** Link la comentariu
  1
  6

  Ce tot aveti fratilor cu chioscurile ? Nu mai aveti loc de ele ? Acei oameni care isi desfasoara activitatea in ele , poate nu au avut privilegiul de a deveni bugetari (din lipsa de relatii ),sau pensionari la 50 de ani sau chiar mai devreme . Ce aveti cu acei oameni care sustin doua sau trei salarii ? Ce aveti cu angajatii acestor puncte de lucru care sunt disperati, ca nu si-ar mai putea gasi un alt loc de munca datorita ofertei mici de locuri de munca din acest oras ? Chiar in acest oras s-au rezolvat toate problemele si a mai ramas problema chioscurile ? Aceste opinii ale unora denota ori o mare doza de rautate, ori lipsa de viziune sociala si economica ! In acest oras orice loc de munca trebuie sprijinit si nu distrus ! Iar la Orizont nu se vad mari investitori care ar putea crea locuri de munca .

  Raportează
 • postat de mihai Marți, 28 Octombrie 2014 12:26 89.141.40.*** Link la comentariu
  0
  3

  Deacord, societatea galateana ca de altfel societatea romaneasca in ansamblu are nevoie de o opinie colectiva puternica , si aceasta opinie colectiva daca este indrumata de cineva, un ONG cu atat mai bine, oamenii au nevoie de o referinta care sa dea coeziune intentiilor lor. Toate bune pana aici, salutara crearea acestei asociati, dar sa ramana apolitica conform intentiilor, cand spui ca agenda primariei sa se plieze pe agenda noastra deja inseamna ingerinte, te transformi in alternativa la sistemul politic actual, deci am inceput bine in teorie dar sfarsim prost in practica. ONG-ul societatii civile este a strazii, drepturile oamenilor se cer in strada, una este sa ceri dreptul cetateanului in cancelarii prin reprezentantii ONG-ului si cu totul alta este situatia cand ONG-ul reuneste 1000 de persoane si isi cer dreptul in strada. Sunt bune si simpozioanele si nostalgiile de trecutul mai frumos sau mai urat al Galatiului dar cea mai mare realizare al acestui ONG va fi atunci cand va reusi sa adune in mod repetat 2-300 de oameni caresa-si ceara drepturile,sa scoata din imobilism actuala administratie lipsita de idei, lucrurile sa se faca asa cum vor cetatenii si nu numai cum vor asa zisii politicieni. Dar peste toate eu cred in buna intentie a creatorilor acestui ONG astept sa aiba o pagina pe net si sa inceapa mobilizarile ca tare multe sunt de indreptat, iar constiinta oamenilor este atat de mutilata ce are nevoie de o interventie chirurgicala profunda

  Raportează
 • postat de VIOREL Marți, 14 Octombrie 2014 20:54 84.117.40.*** Link la comentariu
  0
  4

  FRUMOASE CUVINTE URMEAZA FAPTELE, POATE AU PRIORITATE. AS VREA SA VORBIM DE REALIZARI, POATE AJUTA ACEST ORAS LA CEVA.

  Raportează
 • postat de cetateanul turmentat Marți, 14 Octombrie 2014 19:55 5.13.241.*** Link la comentariu
  7
  2

  Bravo si felicitari Bogdan Branzan.
  Il cunosc pe acest domn si garantez ca are numai intentii serioase si constructive pentru orasul nostru.
  Pe deasupra este ofiter la Politia de Frontiera Galati, asa ca, cu siguranta nu face politica, pentru ca nu i-ar permite statutul.

  Raportează
 • postat de jaf Luni, 13 Octombrie 2014 09:23 79.116.106.*** Link la comentariu
  5
  2

  A cui e sloganu cu renasterea ...................???????????/ wau am descoperit stapanul care tine lantul.
  iar dupa pozitie, aroganta din foto, si paREREA CA ARE asa o pornire de hei rup.....BUMBESTI-LIVEZENI,PENTRU CEI care nu au fost acolo,avansul la industrializarea tarii, munca patriotica, rupere de oase, pentru marea privatizare, de mai tarziu

  Raportează
 • postat de Ioana Vineri, 10 Octombrie 2014 23:51 80.96.3.*** Link la comentariu
  1
  1

  Îl cheamă BRÎNZAN!

  Raportează
 • postat de SPRIJINITI INTERESELE COMUNITATII Marți, 07 Octombrie 2014 10:52 5.13.195.*** Link la comentariu
  13
  23

  >spune corect dl. Barzan..!!!!Fiecare isi urmareste propriul interes!!!!Unii garajele,altii chioscurile ,altii pe cei cu maxi taxi,si asa mai departe!!!!Dar pe noi ceilalti ne-au intrebat posesorii acestor MAGHERNITE cand si le-au facut daca suntem de acord?????FAC APEL LA TOTI OAMENII DE BUNA CREDINTA ,SA SPRIJINE PRIECTELE PRIMARIEI IN INTERESUL CETATEANULUI SI NU A PROPRIULUI INTERES!!!!!DEASEMENEA SPRIJIN IN TOTALITATE ASOCIATAIA CONDUSA DE DL. BARZAN!!!!!

  Raportează
 • postat de ong galatean Marți, 07 Octombrie 2014 10:48 5.13.139.*** Link la comentariu
  23
  16

  ONG creat exclusiv pt promovarea celui aflat in fruntea lui , avand in spate pe badarau si-n componenta pe unii ce habar nu au de acest oras si trecutul sau , de problemele sale reale . Mai are in randurile sale si un semianalfabet cu ceva probleme de confuzie bahica , asa ca societatea civila galateana e ''bine'' reprezentata . Din aceste motive constituirea sa a fost extrem de greoaie , unii oameni de valoare chiar retragandu-se sau adoptand o pozitie pasiva , de expectativa . Toate acestea afecteaza din start bunele intentii declarate si competenta reala a unora dintre membrii sai , fiind de asteptat o coabitare incarcata de compromisuri cu actuala administratie locala , in dauna acestui oras care are nevoie urgenta de revigorare .

  Raportează
 • postat de CETATEANUL Marți, 07 Octombrie 2014 10:42 5.13.167.*** Link la comentariu
  12
  26

  DE ACORD DL B.R. BIRZAN, PRESEDINTELE ,ASOCIATIEI'galatiul ,orasulmeu"CU CONDITIA SA FII IMPARTIAL SI SA FACI CEVA AUTENTIC...NU VORBE IN VANT!,SA-U SA URMARESTI INTERESE PERSONALE POLITICE!!
  ESTI DE ACORD SA SE FACA MUZEUL PESCARULUI IN TR-O VAGAUNA IN PADUREA GARBOAVELE DEPARTE DE DUNARE SI ORAS??? INCREDIBIL CE MINTI BOLNAVE SA FACI CEVA ANAPODA!!??
  EU, CA CETATEAN GALATEAN VREAU SA SE DEMOLEZE CAT MAI REPEDE ACESTE MIZERABILE GARAJE DINTRE BLOCURI DE LA FERESTRELE NOASTRE CARE NE SUFOCA, A COTETILOR SI CHIOSCURILOR DE PE TROTUARE, A CONSTRUCTILOR ANAPODA ETC....VA IMPLICATI??
  SA-U MARAITI PE LA COLTURI!?
  ASTEPT RASPUNS FERM,

  Raportează
 • postat de cetatean Marți, 07 Octombrie 2014 08:58 193.230.156.*** Link la comentariu
  17
  15

  BINE AR FI INTRADEVAR SA EXISTE IN ACEST ORAS O PUTERE CIVICA DESI MA INDOIESC DE FAPTUL CA MAI MARII HOTI DIN PRIMARIE SI CJ VOR ACCEPTA SI VOR AUZI VOCEA CIVICA.

  Raportează
 • postat de Galatean Mandru Marți, 07 Octombrie 2014 08:34 109.102.62.*** Link la comentariu
  13
  39

  Rolul societatii civile ca si cel al presei este de a fi un fel de jandarm al celor pusi in functii.
  Sunt un sustinator al lui Marius Stan la primarie, fiind singurul care a miscat dintre politicieni, dar as vota imediat un om care s-a implicat la nivelul asta.
  Cei care vin din randul ONG-urilor, cei care au facut ceva fara sa fie indemnati de perspectiva votului, ei sunt politicienii viitorului.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.