Şefa DNA, despre scandalul prescrierilor în DOSARUL MICROSOFT

Şefa DNA, despre scandalul prescrierilor în DOSARUL MICROSOFT
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Clasarea dosarului "Microsoft" pentru o serie de foşti miniştri ai României, deoarece noul procuror de caz a constatat că suspecţii au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni care s-au prescris între timp, a generat un imens scandal. Inspecţia Judiciară verifică acum modul în care s-a desfăşurat ancheta şi dacă dosarul a fost tergiversat.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, la finele săptămânii trecute, după valul imens de critici, că nu are de gând să demisioneze pentru că "un procuror nu a putut, după 10 sau 11 ani, să dovedească anumite fapte". Şefa DNA a explicat, la Europa FM, că, în momentul în care un procuror a greşit, a fost sesizată Inspecţia Judiciară. Totodată, un motiv al clasării dosarului "Microsoft" - a mai spus Laura Codruţa Kovesi - este şi faptul că a fost schimbat Codul de Procedură Penală, iar odată cu el s-au schimbat pedepsele, dar şi termenele de prescripţie. "În niciun caz (nu îmi voi da demisia - n.r.)! Ne vom continua treaba. În dosarele în care noi lucrăm trebuie să administrăm probele. Câteodată putem să dovedim vinovăţia unei persoane, alteori - nu. Obligaţia noastră este să administrăm probe. De fiecare dată când un procuror nu a făcut acest lucru în termenele legale sau a încălcat legea, am sesizat CSM, prin Inspecţia Judiciară. Nu am de gând să demisionez pentru că un procuror nu a putut, după 10 sau 11 ani, să dovedească anumite fapte. Scopul nostru nu e să facem doar rechizitorii, scopul nostru este să administrăm probe. (…) Când un procuror a greşit, am sesizat Inspecţia Judiciară. Am aplicat legea în acest caz. Au fost procurori, în alte cazuri, care au încălcat legea penală şi au fost investigaţi, au fost arestaţi, au fost trimişi în judecată", a declarat şefa DNA, la Europa FM.

Inspecţia Judiciară, sesizată în toamna trecută

Parchetul General a reclamat, încă din septembrie 2017, la Inspecţia Judiciară, tergiversarea dosarului "Microsoft", după ce DNA făcuse o acţiune similară în luna iulie a anului trecut. "În data de 20 septembrie 2017 - pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, respectiv pe 5 septembrie 2017 - procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, în calitate de titular al acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară, cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) şi (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă) de către procurorul Moraru Iorga Mihaela. Sesizarea priveşte mai multe aspecte, printre care şi modul de instrumentare a cauzei menţionate anterior", a comunicat Parchetul General.

Ce spune procurorul de caz vizat de anchetă

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga, în cazul căreia DNA a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu instrumentarea dosarului "Microsoft", a declarat că regretă că nu s-a retras mai devreme din acest dosar, întrucât ar fi existat constrângeri pe care nu le poate dovedi şi că, probabil, cea mai simplă explicaţie pentru eşecul acestuia a fost învinovăţirea sa, relatează News.ro. "Probabil că a fost cea mai simplă metodă de a explica eşecul acestui dosar. Eu merg în continuare pe ideea că poate a fost o interpretare greşită sau o necunoaştere a legii, pentru că este clar că momentul consumării infracţiunii este corect determinat şi în funcţie de un moment al consumării infracţiunii incorect determinat se calculează un termen de prescripţie greşit", a declarat, la B1 TV, procurorul Mihaiela Moraru Iorga, revocată din DNA şi în cazul căreia instanţa a decis suspendarea acestei decizii.

Întrebată când i-a fost luat dosarul, Moraru a răspuns: "În septembrie 2016, discuţiile dintre noi pe marginea probatoriului au devenit tot mai tensionate şi eu am făcut un referat din proprie iniţiativă, prin care am solicitat redistribuirea dosarului. În cuprinsul referatului, anticipând că vor fi discuţii cu privire la motive, am spus că nu pot soluţiona dosarul fără o expertiză contabilă şi una IT, care să stabilească un prejudiciu cert".

Reamintim că "Microsoft", cel mai răsunător dosar de corupţie din România postdecembristă, s-a încheiat favorabil pentru mai mulţi foşti demnitari, întrucât faptele de care aceştia erau acuzaţi s-au prescris. Este vorba despre foştii miniştri Dan Nica (liderul PSD Galaţi), Silvia Adriana Ţicău, Ecaterina Andronescu, Mihai-Nicolae Tănăsescu, Petru Şerban Mihăilescu şi Alexandru Atanasiu. [DETALII]

Citit 2340 ori Ultima modificare Duminică, 04 Februarie 2018 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.