Deputaţii au votat modificările la Codul de procedură penală

Deputaţii au votat modificările la Codul de procedură penală
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Camera Deputaţilor a votat, ca for decizional, în şedinţa de luni, amendamentele de modificare a Codului de procedură penală (CPP). Toate amendamentele susţinute de USR şi PNL au fost respinse, iar amendamentele PSD - UDMR - ALDE au primit votul final favorabil al Parlamentului.

Printre modificările aduse se numără un amendament prin care se stabileşte că dosarul se clasează, dacă, în termen de un an, urmărirea penală pentru faptă nu trece la urmărire penală pe numele unei persoane.

A mai fost adoptat un amendament prin care se stabileşte că denunţul poate fi făcut, pentru a beneficia de reducerea limitei de pedeapsă, într-un termen de maxim şase luni de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.

Printre modificările votate de parlamentari se numără şi cea legată de măsura arestării preventive, care poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, sau de către instanţa de judecată, în cursul judecăţii, numai dacă există probe sau indicii temeinice că inculpatul a săvârşit o infracţiune.

Parlamentarii au adus un amendament şi la articolul 143 CPP, care prevede că convorbirile, comunicările sau conversaţiile interceptate şi înregistrate care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală. Totodată, amendamentul precizează că în cazul în care pe parcursul derulării activităţii de interceptare sau înregistrare a convorbirilor, comunicărilor sau conversaţiilor rezultă indicii privind săvârşirea şi a altor infracţiuni, poate fi cerută completarea mandatului şi cu privire la acele infracţiuni.

La articolul 139, alineat 3, a mai fost introdus un alineat prin care camerele de supraveghere rămân probe în dosare. "Înregistrările de pe camerele de supraveghere precum şi cele realizate în locuri publice se pot constitui mijloace de probă", se arată în amendament.

Anterior, a mai fost adoptat un amendament la acelaşi articol 139, prin care înregistrările efectuate de părţi şi de subiecţii procesuali principali constituie mijloace de probă.

Parlamentarii au stabilit, printr-un alt amendament, că audierea unei persoane nu poate dura mai mult de şase ore, din 24.

Ministerul Justiţiei a propus un amendament la  articolul 15, prin care "suspiciuni rezonabile" a fost înlocuit cu "indicii temeinice", care a fost adoptat.

Totodată, printre modificările aduse se stabileşte că "Dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea au obligaţia să publice, în aceleaşi condiţii, şi soluţiile de clasare, renunţare la urmărire penală sau încetare a procesului penal, ori soluţiile de achitare, încetarea procesului penal sau restituire la Parchet pronunţate de către instanţele de judecată".

Rămâne de văzut dacă opoziţa va ataca aceste modificări la Curtea Constituşională sau dacă preşedintele Klaus Iohannis le va promulga.

Citit 1484 ori Ultima modificare Marți, 19 Iunie 2018 21:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.