Parcul Natural - împotriva tuturor!

Parcul Natural - împotriva tuturor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pescarii profesionişti de la „Lotca”, interzişi (ne)natural! *

Administraţia Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior”, prin preşedintele Ion Ştefan, a mai făcut  o serie de victime continuând să acţioneze contradictoriu şi ilegal.

A reuşit să le pună piedică nu numai pescarilor sportivi, ci şi pescarilor profesionişti reuniţi în Grupul de Producători „Lotca”, entitate înscrisă în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor – Judecătoria Galaţi şi Registrul Asociaţiilor ţinut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) – Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (A.N.P.A.).

„Lotca” e  o asociaţie, deja de tradiţie în Galaţi,  formată din peste 160 de pescari, dintre care aproape 80 pescuiesc sau, mai bine-zis, ar trebui să pescuiască în râul Prut.

„Toţi aceşti pescari sunt persoane fizice autorizate pentru activitatea de pescuit, aceasta fiind modalitatea prin care ei şi familiile lor îşi câştigă existenţa. Pentru obţinerea autorizaţiei de pescuit comercial pe asociaţie, pentru 2011, e nevoie şi de un aviz  din partea Parcului”.

„Am şi depus acolo un dosar complet, pe 21 iunie 2011. Dar, invocând diverse motive netemeinice, cei de la Parc au tot tergiversat avizarea,  motivul  refuzului fiind acela că în statutul asociaţiei noastre nu este prevăzut codul CAEN 0312, care prevede pescuitul în ape  dulci”, ne precizează Jan Mirică (FOTO), preşedintele asociaţiei.

Sfidarea evidenţei

Da, nu e  nicio surpriză că cei de la faimosul parc au reacţionat aşa, pentru că duc  o politică proprie greu de înţeles. Pescarii de la „Lotca” îşi fac de ani de zile treaba, în mod cât se poate de legal la Prut şi nu încurcă în niciun fel obiectivele parcului, dar totul  e în zadar.

„Statutul asociaţiei noastre a fost conceput după  directivele Ministerului Agriculturii – Direcţia de Pescuit, asociaţia noastră fiind agreată şi înregistrată”, ne spune Jan Mirică.

„Pescarii noştri sunt persoane fizice autorizate pentru activitatea de pescuit la Codul CAEN 0312, care prevede pescuitul în ape dulci. Pescarii noştri au permis de pescuit, au licenţă de barcă şi au autorizaţie de pescuit, dar au nevoie şi de o autorizaţie de pescuit pe asociaţie. O pot obţine, dar se opune Administraţia Parcului.”

Am înţeles supărarea pescarilor de la „Lotca”, mai ales că aceştia s-au adresat şi au primit răspuns favorabil şi de la ministere(?!)

În scris şi nu doar verbal, de la MADR/ANPA  a fost transmisă o adresă către Parc prin care se solicită eliberarea către „Lotca” a avizului necesar de obţinere a  autorizaţiei de pescuit comercial, precum şi precizarea că ANPA (Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură) eliberează autorizaţii de pescuit comercial către asociaţiile de pescari profesionişti pentru o mai bună monitorizare a capturilor şi raportării acestora.

În cazul de faţă „Lotca” având toate condiţiile - inclusiv prevederea în statut care se referă la scopul asocierii şi anume „preluarea, prelucrarea şi comercializarea peştelui şi a altor resurse acvatice vii” – pentru a fi avizată şi pentru  a primi autorizaţia pe asociaţie. Da, dar Administraţia Parcului refuză să dea avizul necesar.

Şi Ministerul Mediului şi Pădurilor - Direcţia Biodiversitate s-a adresat Administraţiei Parcului, recte domnului preşedinte Ion Ştefan, prin care solicită „ unui aviz favorabil în vederea autorizării” pentru „Lotca”.

Şi acest demers a rămas în suspensie. Membrii Administraţiei Parcului, în frunte cu Ion Ştefan, ilegal, fără scrupule, ghidându-se după raţiuni (i)raţionale şi (i)legale şi-au făcut un scop în sine din  a obstrucţiona. Aceştia ar dori să dea avize pentru fiecare membru pescar, să perceapă mai mulţi bani, poate chiar să numere pescarii printre membrii vreunui partid politic, cine ştie?

Pescarii de la „Lotca” au plătit deja până acum, pentru tot felul de alte taxe, în jur de 2.000 de  lei. Iar dacă asociaţia cu un număr de 65 de pescari ar fi fost autorizată ar fi trebuit să mai plătească 300 de lei.

Dacă ar fi să nu se emită decât autorizaţii individuale, aşa cum vor să le avizeze cei de la Administraţia Parcului, ar mai trebui daţi încă 5.600 de lei. Deja este prea mult, deja oamenii nu-şi mai permit.

De la începutul lunii iulie s-a deschis pescuitul la Prut, dar pescarii de la „Lotca” stau şi acum pe mal şi aşteaptă. Până unde  vor să ajungă oare cei de la Parcul Natural? Până când vor fi lăsaţi să acţioneze abuziv şi în afara legii? Până când vor sfida toate instituţiile statului?

Din păcate, autorităţile nu se sesizează, iar când sunt sesizate nu reacţionează.

Citit 1958 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.