Informaţii notariale - Incapacitatea minorului de a dispune prin donaţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un cititor ne-a rugam să discutăm despre incapacitatea minorului de a dispune prin donaţie. Informaţiile cerute de cititorul nostru ne-au fost oferite de domnul notar George Schin.

Capacitatea civilă de exerciţiu a persoanei fizice este acea aptitudine a persoanei fizice de a dobândi şi exercita drepturi subiective civile, dar şi de a-şi asuma şi executa obligaţii civile, prin încheierea de acte juridice. Capacitatea poate lipsi, poate fi restrânsă sau poate fi deplină.

Conform Codului Civil, persoanele lipsite de capacitate civilă de exerciţiu sunt minorii sub 14 ani şi persoanele puse sub interdicţie judecătorească (incapabilii). Lipsirea acestor persoane de capacitate civilă are ca scop ocrotirea lor în ceea ce priveşte încheierea actelor juridice.

Astfel, pentru încheierea actelor juridice, persoanele lipsite de capacitate trebuie să fie întotdeauna reprezentate legal.

Lipsa capacităţii este o stare care încetează în timp, la împlinirea vârstei de 14 ani de către minori, şi la ridicarea interdicţiei judecătoreşti pentru incapabili.

Capacitatea restrânsă de exerciţiu se dobândeşte la împlinirea vârstei de 14 ani, cu excepţia cazului în care în acel moment minorul se află sub interdicţie judecătorească al cărei efect este lipsirea totală de capacitate de exerciţiu.

Astfel, minorul cu vârsta între 14 şi 18 ani poate să încheie acte juridice, personal, însă pentru ca acestea să fie valabile are nevoie de încuviinţarea fie a părintelui, a tutorelui ori a autorităţii tutelare.

Poate să încheie fără încuviinţare acele acte pe care le poate încheia şi minorul sub 14 ani, poate face depozit special la C.E.C. şi, important, după împlinirea vârstei de 16 ani, poate să dispună valabil prin testament, de jumătate din moştenirea de care ar fi dispus dacă era major.

(va urma)

Citit 1196 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.