Pastrama evazionistă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un control făcut de comisarii Gărzii Financiare – Secţia Galaţi la SC Diomadi SRL din Tălpigi, comuna Ghidigeni, a  demonstrat că în evidenţa contabilă a acestei societăţi au fost înregistrate 31 de facturi în valoare totală, inclusiv TVA, de 492.203,87 lei, reprezentând aprovizionări cu „carne de vită integrală”, „carcasă oaie”, „carne tineret bovin”, „carcasă viţel” şi „carcasă bovină adultă” de la SC Crina Trandafir Invest SRL Iaşi.

S-a observat în acelaşi timp că marfa a fost achitată integral prin operaţiuni cu numerar, printr-un număr de 99 de chitanţe în valoare totală de 454.235,47 lei.

Comisarii Gărzii Financiare Iaşi au descins, la rându-le, la societatea Crina Trandafir, ocazie cu care au constatat că reprezentanţii legali nu prea au chef să dea socoteală organelor de control financiar-fiscal. Asta şi pentru că nu depuseseră la organul teritorial fiscal niciun fel de declaraţii de impozite, deconturi de TVA şi bilanţuri contabile.

„Tranzacţii” cu gaură la buget

Concluzia reprezentanţilor organului de control financiar-fiscal a fost  aceea că  documentele regăsite înregistrate în evidenţa financiar-contabilă a SC Diomadi SRL Ghidigeni nu au la bază operaţiuni reale.

Din acest motiv s-a procedat la calcularea prin estimare în sarcina celor de la Diomadi a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, acestea rezultând din înregistrările financiar-contabile ale documentelor ce nu au la bază operaţiuni reale, fără a se putea acorda dreptul de deducere a cheltuielii cu marfa deoarece „nu s-au putut identifica documentele legale pentru justificarea provenienţei acesteia”.

În fine, conform concluziilor Gărzii Financiare, prejudiciul total produs de reprezentanţii legali ai societăţii controlate, constând în obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat şi rezultate în baza calculului menţionat mai sus este de 189.630,85 lei.

E de menţionat că acest calcul a cuprins şi valoarea totală a 10 facturi ce „vorbesc” de nişte aprovizionări cu carne de vită de la de la SC Gez Exim SRL Bucureşti, marfă în valoare de 152.541,03 lei.

Prejudiciul total creat bugetului de stat este compus din valoarea TVA dedusă necuvenit – 102.942,46 lei şi valoarea impozitului pe profit datorat – 86.688,39 lei.

În consecinţă,  comisarii Gărzii Financiare au şi făcut o sesizare către organele de cercetare şi urmărire penală cu trimitere directă la încălcarea prevederilor Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. 

Mai departe, nota de constatare a Gărzii Financiare a fost înaintată către Direcţia Generală  a Finanţelor Publice Galaţi în vederea stabilirii în întregime a  obligaţiilor fiscale  datorate bugetului de stat. Desigur, vizavi de aceste constatări, reprezentanţii legali ai SC Diomadi SRL, pot, aşa cum au şi făcut-o, să conteste concluziile comisarilor Gărzii Financiare. Evident, numai cu argumente solide şi reale.

Citit 985 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.