Forme de plural care ne pun în încurcătură

Forme de plural care ne pun în încurcătură
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pluralul anumitor substantive poate fi o adevărată capcană. Spre exemplu, v-aţi gândit vreodată care ar fi pluralul substantivului "macrou"? Atunci când mergeţi la pescărie şi comandaţi trei astfel de peşti, ce spuneţi? "Daţi-mi, vă rog, trei bucăţi de macrou?". Ei bine, forma corectă de plural este "macrouri". Asta ar trebui să cereţi la pescărie!

Şi acesta nu este singurul caz. Când vă luaţi şi al doilea aragaz, câte aveţi? Două… ce? Aragazuri? Greşit! Forma corectă este aragaze. Ca la ciocolate, nu la ciocolăţuri! Aceeaşi problemă apare şi la pluralul substantivului "boschet". Boscheţi, aşa cum spunem toţi, e greşit. Forma corectă este "boschete". Deci colindul parodiat "Moş Crăciun cu plete dalbe, a sosit de prin boscheţi" este, eminamente, greşit!

De departe însă cea mai mare surpriză apare la pluralul substantivului "blană". "Blănuri" nu este greşit complet, doar că el face referire la articole de îmbrăcăminte şi nu la piei prelucrate. Aşadar, corect este "două blăni", nu "două blănuri". E drept, în funcţie de context.

Cuvintele cu forme multiple de plural şi cu sensuri diferite sunt, de fapt, omonime, dar nu omonime totale, deoarece formele lor nu coincid pe de-a-ntregul, ci omonime parţiale. Probleme pot apărea, în privinţa substantivelor cu forme multiple, sub aspectul înţelegerii şi al folosirii lor corecte în enunţuri, mai ales în cazul celor care au duble forme neliterare. Un bun instrument, intotdeauna, este DOOM-ul, adica Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române care reglementează tocmai asemenea aspecte, dar, în lipsa lui, ne poate ajuta şi Dicţionarul Explicativ al limbii române.

Formele incorecte sunt, uneori, uşor de sesizat, mai ales pentru un vorbitor nativ de limba română (care nu are nevoie de o foaie pentru a nu spune prostii), pentru că un cuvânt precum "îngheţăţi" sau altul ca "ciocolăţi", format pe acelaşi model de plural, pare a fi în neregulă.

Pentru cele care au forme specializate de singular sau plural, cel mai uşor mod de a le înţelege şi de a le reţine în forma corectă este să le folosim în enunţuri adecvate, din care sensul lor să reiasă clar.

Citit 3680 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2019 18:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.