Ce trebuie știut despre începerea vieții sexuale

Ce trebuie știut despre începerea vieții sexuale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pierderea virginității, tema fierbinte a adolescenței. Provocare

Începerea vieții sexuale este un moment extrem de important în viața unei persoane, o experiență care vine cu o încărcătură emoțională semnificativă, pe lângă schimbările fizice pe care le implică.

Viața unui adolescent este și va fi întotdeauna o avalanșă de energie, provocări, bucurii, drame (mai mici sau mai mari), temeri și schimbări (pe toate planurile, inclusiv pierderea virginității). O aventură în care fiecare întâmplare, fiecare emoție și fiecare poveste sunt trăite la intensitate maximă.

Ce înseamnă pierderea virginității?

O persoană virgină este cineva care nu a făcut niciodată sex. Pare ușor de înțeles, dar provocarea apare atunci când aflăm că sexul poate să însemne lucruri diferite pentru persoane diferite. Popular, pierderea virginității înseamnă prima dată când două persoane fac sex cu penetrare, mai exact când penisul penetrează vaginul pentru prima dată. Această definiție nu include însă și celelalte tipuri de sex, deci conform acesteia, rămâi virgin/ă chiar dacă practici sex anal sau oral, atâta timp cât eviți sexul cu penetrare vaginală. Pentru alții, conceptul de virginitate are mai degrabă conotații emoționale, fiind mai mult decât ruperea himenului, care se întâmplă la fete doar în cazul sexului vaginal.

La ce vârstă e indicat să-ți începi viața sexuală?

Aceasta este, poate, cea mai frecventă întrebare adresată de adolescenți. Ei bine, nu există o vârstă standard la care e bine sau e indicat să-ți începi viața sexuală și asta pentru că această decizie implică foarte mulți factori. Majoritatea tinerilor își încep viața sexuală sub vârsta de 17 ani, alții așteaptă vârsta majoratului, pentru că atunci se simt mai pregătiți.

Dacă tot vorbim în cifre, pentru fete e util să știe că de la vârsta de 15 ani îți poți da consimțământul pentru un contact sexual, conform legii din România.

De la 16 ani pot merge la medicul ginecolog fără a fi însoțite de părinți, dar dacă apare necesitatea unei intervenții chirurgicale (în cel mai grav caz, avortul), este necesar acordul părinților până la vârsta de 18 ani.

În plus, când iei decizia de a face sex, e bine să știi și că fetele pot lua pilula de a doua zi după vârsta de 16 ani, deci dacă faceți sex și prezervativul se rupe sau alunecă, sau ați uitat să folosiți o metodă sigură de contracepție, vă expuneți direct riscului de a deveni părinți.

Ce înseamnă să fii pregătit pentru prima experiență sexuală?

Pentru multe persoane, prima dată este foarte importantă și are o semnificație aparte. Să fii pregătit/ă poate avea legătură atât cu fizicul, cât și cu partea emoțională. Pentru a te asigura că ești pregătit/ă din punct de vedere fizic, este recomandat să faci o vizită medicului specialist sau unui medic de planificare familială înainte de prima experiență sexuală.

Din punct de vedere emoțional, este foarte important ca decizia de a avea primul contact sexual să fie una personală și nu la presiunea celor din jur sau a partenerului. Poate că mulți din jurul tău și-au început deja viața sexuală și povestesc despre acest lucru, dar nu înseamnă că și tu trebuie să o faci. Fiecare decide pentru el și pentru viitorul lui. Ia decizia atunci când simți tu că e cazul!

Pentru fiecare persoană, sentimentul că e pregătit/ă pentru sex poate veni în momente diferite, deci este absolut normal dacă se întâmplă ca cei din jurul tău să fi făcut-o deja, iar tu nu simți că ești încă pregătit pentru acest pas.

Ce riscuri asociate sexului există, de care e bine să știi dinainte?

Apariția unei sarcini. Conform sondajului realizat în 2019 pe planificaneprevazutul.ro, 66% dintre tineri se tem cel mai tare de riscul apariției unei sarcini pentru care nu sunt pregătiți. Oricând, un contact sexual cu penetrare vaginală te expune riscului de sarcină, chiar și atunci când ejacularea nu are loc în vagin sau când femeia este în perioada menstruației. Tocmai de aceea, înainte de a lua decizia de a face sex, este bine să te informezi despre metodele de contracepție pentru a avea certitudinea că o folosești pe cea potrivită nevoilor tale. Pentru asta, poți merge împreună cu partenerul/partenera la un cabinet de planificare familială.

Boli cu transmitere sexuală. Indiferent de tipul contactului sexual, fie el vaginal, oral sau anal, atât timp cât este neprotejat, există posibilitatea infectării cu diferite boli cu transmitere sexuală dacă unul dintre parteneri este infectat. Întrucât aceste boli sunt de cele mai multe ori asimptomatice, iar virusul poate trăi în organism chiar și câțiva ani, poate dura mulți ani până când o persoană să afle că este infectată. Soluția este folosirea prezervativului, una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, care protejează și împotriva contractării bolilor cu transmitere sexuală.

Probleme emoționale. Dacă pierderea virginității are loc la presiunea anturajului, la presiunea partenerului sau din alte motive, atunci când nu te simți complet pregătit/ă, există riscul să regreți decizia sau chiar să aibă o influență negativă asupra vieții tale sexuale în viitor (în cazul în care nu te bucuri și nu te simți împăcat/ă cu decizia).

Cel mai important: consimțământul

Un aspect extrem de important înainte de a te angaja în actul sexual este asigurarea că și celălalt este de acord. Cu alte cuvinte, cererea consimțământului pentru orice activitate de natură sexuală este primul pas. De la o simplă atingere, la sărut sau contact sexual, în lipsa consimțământului, se consideră abuz sau chiar viol și se pedepsește ca atare. Despre consimțământ e bine să știi că trebuie să fie dat fără constrângere, obligații sau presiune. Persoana care și-a dat consimțământul se poate răzgândi în orice moment și tu trebuie să îi respecți dorința (la fel este și în cazul tău, dacă lucrurile o iau pe o cale pentru care nu ești pregătit/ă).

(articol realizat din surse online)

Citit 745 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Martie 2024 07:41

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de sexosu
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 08:35
    128.127.117.***
    Întăi si întăi că fimeile au vagin si oaminii au penis.
    1
    0
  • postat de Nedumerit
    Sâmbătă, 09 Martie 2024 08:15
    89.136.185.***
    „Sex” oral?! „Sex” anal?! Gura și anusul fac diferența între feminin și masculin?! Organele sexuale sunt cele care asigură procreerea nu doar plăcerea. Și nu înțeleg cum anusul asigură plăcerea! Cred că e ceva patologic. „Sexul” oral s-ar justifica doar pentru a stimula impulsul pentru sexul normal.
    2
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.