Ingrediente: 650-700 g pulpă de porc (sau cotlet), 2-3 rădăcini de morcov, 1-2 rădăcini de pătrunjel, 1 bucată mică de țelină (opțional), 1-2 cepe mai mari, 3-4 căței de usturoi, 1 ardei capia (sau ardei gras roșu/galben/verde), 1-2 roșii proaspete (opțional), 200-250 ml suc de roșii, cca 500 ml zeamă de varză (borș sau suc de la o lămâie), sare, după gust, piper măcinat, după gust, boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional), 2-3 cartofi mai mari, 3-4 linguri de ulei (pentru sotat legumele), 1 legătură de pătrunjel verde tocat (pentru servit).
Mod de preparare
Pregătirea cărnii. Ne vom ocupa mai întâi de carne, deoarece fierbe mai greu decât legumele și va trebui să fiarbă cam o jumătate de oră. Într-o oală mai mare, punem la fiert 3-4 litri de apă. Spălăm bine carnea, o tăiem cubulețe nu prea mari și o punem la fiert. Periodic îndepărtăm spuma care se formează.
Sotarea legumelor. În timp ce fierbe carnea, ne vom ocupa de pregătirea și sotarea legumelor. Curățăm cartofii, ceapa, usturoiul, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și le tăiem cubulețe nu prea mari. De asemenea spălăm și ardeiul capia și-l tăiem fideluțe. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare, iar cartofii îi tăiem cubulețe nu prea mari. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Călim mai întâi ceapa, apoi adăugăm legumele pe rând (mai puțin cartofii!) și le călim împreună, la foc iute, cam 5 minute. Amestecăm mereu ca să nu se ardă.
Pregătirea ciorbei. Când carnea este aproape fiartă, adăugăm în oală legumele sotate și lăsăm să fiarbă cam 15-20 minute. Ca să nu se sfarme, cartofii îi adăugăm la sfârșit și mai lăsăm la fiert cam 15-20 de minute. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele sunt bine fierte. La final adăugăm sucul de roșii și moarea și mai dăm un clocot, cam 5 minute.
Când este gata, oprim focul și asezonăm cu condimente (sare, piper, boia), după gust. Pentru un plus de savoare, usturoiul pisat îl adăugăm chiar la sfârșit și punem capacul!
Ce beneficii are ciorba pentru sănătate
Atunci când este preparată cu ingredientele corecte, ciorba reprezintă un fel de mâncare sănătoasă în adevăratul sens al cuvântului. Supele care conțin bulion pe bază de oase, legume sau carne oferă vitamine, minerale și nutrienți, precum colagenul.
Consumul de ciorbe ajută la gestionarea greutății. Conform studiilor, persoanele care mănâncă ciorbă au un aport zilnic de calorii mai mic. Un studiu observațional a arătat că persoanele care mâncau regulat ciorbă aveau o greutate corporală și o circumferință a taliei mai mici decât persoanele care nu au făcut-o.
Totodată, aceste persoane au avut o calitate mai bună a dietei, caracterizată prin reducerea grăsimilor și creșterea aportului de proteine și fibre.
În acelaşi timp, ciorba poate reduce foamea și crește senzația de sațietate.