Locuri uimitoare din lume pe care e musai să le vezi

Locuri uimitoare din lume pe care e musai să le vezi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toţii suntem la mâna timpului, care nu stă în loc nicio secundă. Specialiştii sunt de părere că oamenii ar trebui să facă eforturi să viziteze cât mai multe locuri interesante înainte să împlinească vârsta de 40 de ani, desigur, în măsura în care sursele financiare permit acest lucru. Revista Smithsonian a realizat un top extrem de interesant, care cuprinde câteva locuri şi fenomene naturale pe care orice om ar trebui să le vadă cu proprii ochi înainte să se stingă.

Portal în trecut

Situat în vestul Iordaniei, oraşul Petra a fost construit în primul secol î.e.n, de către un trib arab, fiind transformat mai apoi în capitala unui centrul comercial extrem de prosper. Zidurile înalte şi munţii din împrejurimi au asigurat oraşului protecţia necesară împotriva eventualilor cotropitori. În prezent, ca şi atunci, turiştii care vizitează acest loc impresionant sunt întâmpinaţi de splendoarea unui întreg oraş construit din piatră de nisip, de o culoare roşiatică. Motivul pentru care Petra poate fi admirat în detaliu şi în prezent este faptul că umanitatea a uitat de existenţa lui pentru o bună perioadă de timp. Istoricii susţin că declinul oraşului a început în secolul XI e.n., localitatea nefiind marcată nici măcar pe hărţile exploratorilor din vestul Europei până în 1812, când a fost redescoperit de către aventurierul suedez Johann Ludwig Burckhardt.

Oraşul Pompei este un alt portal spre viaţa din trecut. Clădirile au fost păstrate de stratul de cenuşă vulcanică rezultată în urma unei erupţii catastrofice în anul 79 e.n., care a curmat viaţa a aproximativ 20.000 de locuitori. Astfel, în Pompei, turiştii pot vedea aspecte ale vieţii de zi cu zi din perioada aceea. Muzeul din vecinătatea aşezării expune unele dintre cele mai impresionante lucruri găsite la faţa locului, cum ar fi pâinea din cuptoare, care se cocea la momentul exploziei.

Programarea este esenţa

Planificarea unei vacanţe din timp nu numai că aduce o eventuală cheltuială mai mică, dar şi posibilitatea observării unor fenomene naturale şi unor peisaje impresionante care au loc doar în anumite părţi ale lumii şi doar într-o anumită perioadă a anului.

Dacă nu aveţi o problemă cu temperaturile scăzute şi sunteţi pasionaţi de ceea ce poate oferi cerul, revista Smithsonian sugerează să optaţi pentru o vacanţă pe timp de iarnă în nordul Canadei sau Suediei. Aici, în nopţile în care temperatura aerului scade suficient de mult, apare Aurora Borealis, o privelişte orgasmică pentru ochi. Chiar şi din punct de vedere fizic fenomenul este impresionant: Pământul este bombardat de particule de protoni şi electroni emise de către Soare, unele dintre acestea căzând pradă câmpului magnetic al Terrei, plutind uşor către Pol unde se ciocnesc de atmosferă. Specialiştii spun că cele mai bune perioade pentru a observa acest fenomen sunt în jurul echinocţiilor de toamnă şi primăvară, când furtunile geomagnetice sunt cele mai puternice.

Peisaje care-ţi taie respiraţia

Marele Canion este o capodoperă care demonstrează pentru a mia oară că Mama Natură este un artist excepţional. Văi adânci, stânci înalte şi straturi de rocă de culoare roşiatică, au fost erodate pe parcursul miilor de ani de către fenomene naturale, rezultatul putând fi considerat cu uşurinţă una dintre minunile Terrei pe care trebuie să o vezi cu ochii tăi. Autorităţile rezervaţiei au sugestii de trasee planificate în funcţie de poziţia Soarelui pe cer pentru a asigura o experienţă uimitoare.

Viaţă din abundenţă

Fiind sigura formaţiune organică vizibilă de pe orbita Pământului, Marea Barieră de corali este un conglomerat de 3000 de recifuri şi 600 de insuliţe care se întind pe o distanţă de peste 2000 de kilometri de-alungul coastei de nord-est a Australiei. Pe lângă abundenţa speciilor de corali, aici trăiesc sute de specii de păsări şi mamifere acvatice şi mii de specii de peşti care nu mai pot fi văzuţi în altă parte a Pământului.

Din păcate, încălzirea globală, care determină şi modificarea temperaturii oceanelor, afectează dur această minune naturală. Specialiştii au observat numeroase efecte negative asupra formaţiunilor de corali şi avertizează că există pericolul ca Marea Barieră să-şi piardă din splendoare.

Citit 1460 ori Ultima modificare Vineri, 14 Februarie 2014 13:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.