Din cauza unei exploatări miniere, un întreg oraş a fost obligat să se mute
Foto: Legendă foto: 1 - surpările

Din cauza unei exploatări miniere, un întreg oraş a fost obligat să se mute
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O dată cu venirea primăverii, o echipă de muncitori va derama lucrările pentru a muta definitiv cel mai nordic oraş al Suediei cu aproximativ trei kilometri mai la est. În Kiruna trăiesc aproximativ 23.000 de suflete, majoritatea având ca profesie mineritul. De altfel, acesta este şi motiv relocării: sub oraş se află un uriaş depozit de minereu de fier, exploatat încă din 1900, iar compania de stat care face săpăturile vrea să extindă reţeaua de mine care deja a început să înghită aşezarea.

Scurt istoric

Oraşul a fost fondat în anul 1900, deşi în zonă s-au făcut descoperiri arheologice care atestă aşezări omeneşti vechi de 6.000 de ani. Din cauza condiţiilor meteorologice foarte vitrege, oraşul nu a cunoscut o dezvoltare rapidă. Cu toate astea, de la fondare şi până în 1910, Kiruna avea deja toate utilităţile necesare, inclusiv un tren care să faciliteze transportul minerilor către locurile de muncă. Cheltuielile au fost integral suportate de către compania minieră de stat LKAB. După cel de-Al Doilea Război Mondial, economia oraşului a început să funcţioneze foarte bine, mina aducând un profit considerabil, cu ajutorul căruia s-au refăcut casele şi s-au făcut investiţii în dezvoltarea altor afaceri mai puţin dependente de minerit.

Începutul degradării

În 2003 au devenit vizibile primele semne de degradare, terenul de la suprafaţă surpându-se în mai multe locuri. Având în vedere că cererea globală pentru resurse naturale a crescut semnificativ, compania LKAB, după ce a făcut exploatări nesăbuite, a decis să încetinească lucrările de extracţie, propunând ca oraşul să fie mutat cu aproximativ trei kilometri mai la est. Interesant este că în ultimii 15 ani, niciun locuitor din Kiruna nu a făcut vreo decizie foarte importantă în ceea ce priveşte viitorul, pentru că, aparent, populaţia a fost informată că oraşul nu va rămâne acolo pentru eternitate. În 2004, compania minieră a înştiinţat guvernul suedez că este nevoită să sape mai adânc într-unul dintre dealurile din apropiere şi că asta ar putea da naştere unor fisuri uriaşe, motiv pentru care oraşul ar trebui mutat.

O operaţiune gigant

Majoritatea clădirilor vor fi demolate şi construite iarăşi pe noua locaţie. Este vorba de peste 3.000 de apartamente şi case, câteva hoteluri, spitale, şcoli şi biserici. Cu toate astea, nu toate clădirile vor fi demolate. Compania minieră a decis să păstreze cât mai mult cu putinţă din istoria oraşului, motiv pentru care clădirea primăriei şi prima biserică vor avea parte de un tratament preferenţial. Aceste două construcţii, impresionante din punct de vedere arhitectural, vor fi tăiate în bucăţi şi transportate către noua locaţie.

Întreaga operaţiune se va desfăşura pe parcursul a mai bine de 10 ani de zile şi va fi foarte dificilă. Compania minieră care suportă toate cheltuielile este nevoită să discute cu fiecare proprietar din Kiruna şi să le facă oferte de nerefuzat. Practic, dacă toate lucrurile decurg conform planului, nimeni nu va mai deţine teren în noul Kiruna, absolut toate clădirile aparţinând statului, iar locuitorii devenind chiriaşi.

Citit 1702 ori Ultima modificare Vineri, 21 Martie 2014 10:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.