Scurtă istorie: Industria de vin argentiniană

Scurtă istorie: Industria de vin argentiniană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Industria de vin argentiniană este a cincea ca mărime din întreaga lume, avându-şi rădăcinile în Spania. În timpul campaniei de colonizare a Americii, butucii de viţă de vie au fost aduşi pentru prima dată, în 1577, în Santiago del Estero, iar cultivarea s-a desfăşurat mai întâi în jurul acestei localităţi.

Poate că un aspect interesant în toată această poveste este faptul că argentinienii au fost la început interesaţi mai mult de cantitatea de vin produsă şi abia apoi de calitate. La începuturi, aproximativ 90 la sută din întreaga producţie era consumată de către localnici. Faptul că argentinienii erau băutori înrăiţi nu a contribuit sub nicio formă la o creştere în calitate. Aşadar, până în 1990, în Argentina se producea mai mult vin decât în orice ţară din afara Europei, dar băutura era considerată a fi prea proastă pentru export.

Cu toate astea, din momentul în care au decis să exporte, automat aducând vinul la o calitate superioară, industria a cunoscut un adevărat boom în ceea ce priveşte popularitatea. Astfel, lucrurile au mers atât de bine, încât în 2010 vinul a fost declarat drept băutura naţională a Argentinei.

Cele mai importante zone unde se cultivă viţa de vie sunt situate în provinciile Mendoza, San Juan, La Rioja, Salta, Catamarca şi, de puţină vreme, sudul Buenos Airesului. Cea mai performantă este zona Mendoza, care este responsabilă pentru 60 la sută din întreaga producţie argentiniană şi pentru un procent uriaş din vinul exportat.

Citit 911 ori Ultima modificare Joi, 19 Iunie 2014 15:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.