Cum a picat musca în spirt

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mi se pare că în mod arbitrar am tratat cu sulfat de fugă afirmația parlamentarului social-democrat Bota, declarație conform căreia noaptea e ca ziua, dar numai pe timp de vară. N-am furat noaptea ca hoții, căci după 1 mai la acea oră e încă zi, cam asta dorește să spună alesul neamului, suflet chinuit care distinge o singură dimensiune a problemei. Așadar, îmi propun să analizez pe larg citatul inepuizabilului demnitar român:

1. Băsescu a anticipat uimitor de bine, în deceniul trecut, diferența dintre vară și iarnă și nici acum nu pricep de ce a mai picat o muscă în spirt după ce marinarul i-a pus dopul. Resursele României hazlii sunt departe de a face pana prostului.  

2. Nu infracțiunea îl apasă pe Bota cel mare - până la urmă, oricine a furat măcar o dată (nu-mi aparține panseul, dar n-ar trebui să ne mire dacă artistul deja pomenit și-ar face timp pentru o mențiune de acest gen), ci activitatea planetei în jurul soarelui. Pe lumină e scuzabil, boss, vorba aia - le vezi colorate, strălucind, cum ar veni, și-ți pleacă degetele cu tot cu antebraț pe produsele ușor de subtilizat. Când se face beznă e reprobabil, profund regretabil, căci numai mâțele te pot vedea la lanterna oarbă a lunii. Iată, așadar, de ce e nevoie să înțelegem dorința deputatului de a nuanța, de a lustrui dihotomia care până mai ieri nu era atât de evidentă. Fură, bă, dar măcar să se crăcăneze de ziuă, să te vadă păgubașul, să te cinstească, la o adică, să-ți mai pună și de la el ceva în portbagaj, să simtă că n-a fost ignorat de tâlhari, să pară important pentru societate, să-i transpire egoul de emoție.

3. Diversiunea cu lumina mult mai generoasă de la 1 mai încolo, năstrușnicie demnă de un elev de clasa a II-a (nu risc să-i includ și pe cei de-a III-a, mi-aș lua penare în tărtăcuță), merge doar la spectacolele de stand-up comedy, când sorbi dintr-un cocteil aspru ca să-ți vină cheful de comedie. La fel de ușor e să zici că, dacă i-ai fi cunoscut soția înaintea lui, insul s-ar fi putut număra printre victimele sorții și astăzi ar fi fost un flăcău bătrân și bogat. Şi cu niște caterincă ieftină.

Citit 562 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 17:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.