Cum ar fi dacă?

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ce ziceţi de premiera clujeană? Cetăţenii urbei vor avea libertatea de a decide cum vor fi cheltuiţi banii colectaţi din impozite. La Cluj-Napoca se întâmplă, e nevoie să precizez, dar mă simt dator să contextualizez. Capitala Ardealului e la numai câteva ore de Moldova şi de Muntenia, aşadar putem defila şi cu alte exemple. Iată-le, după mintea-mi şubredă:

1. La Bucureşti, primăriţa Firea le-ar oferi oamenilor ocazia de a hotărî dacă gologanii strânşi din taxe şi impozite se vor duce direct pe pomeni electorale sau mai întâi să meargă pe centura ocolitoare.

2. Vasluiul nu poate lipsi de pe lista mioritică. În această localitate trebuie stabilit pe ce se vor duce bonurile de masă din buget...

3. Galaţiul şi Brăila trebuie luate la pachet, mai ales de când ne simţim vinovaţi că poluăm un master plan de transporturi pentru a-l imita pe Apolodor din Damasc. Măcar piciorul podului să apară, ca să fiarbă somnul şi scrumbia de invidie în gârbovitul fluviu adus de la nemţi pe burta vapoarelor. Aşadar, noi, gălăţenii, şi adversarii închipuiţi de peste dig am putea avea puterea... Aiurea, am glumit! Prost, dar m-am jucat de-a comedia tristă. V-aş mai ţine de vorbă, dar mă tem că pierd bacul de şi jumate.

4. Teleormanul, mă rog, reşedinţa de judeţ, adică Alexandria, este în stare de a prelua modelul transilvănean, iar banii aceia fi-vor investiţi mai mult la morţi, decât la vii. Iar poetul cu mustaţă s-ar putea întreba, apăsat de subconştient, de ce nu-i vine. De ce nu-mi vii, cum ar veni, dacă v-a plăcut ora de literatură română şi n-am niciun motiv să cred contrariul.

5. La Caracal se ţes altfel poveştile. Istoria e veche. Aici, investiţiile decid singure cum se vor duce în taxe şi impozite. Ceva de genul acesta, sper să nu fi greşit prea mult.

6. Constanţa, în prea puţin probabila situaţie de a face lucruri serioase à la Cluj, ar trage cu ochiul la bulgari. E lesne de înţeles cum va fi servită soluţia - nu-ţi convine? Du-te la Albena, boss!

7. Patriotismul altfel din subsemnatul rage, dă pe-afară, e neastâmpărat. Aşadar, mă întreb dacă nu cumva e doar un moment publicitar. Clujeanul, stăpân pe sine, n-ar putea să zică -No, bine, putem decide ce şi cum, no. Dar e musai?

Citit 1016 ori Ultima modificare Joi, 18 Mai 2017 17:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.