Probleme, Galaţi? Sună acum! Politică pe SMS

Probleme, Galaţi? Sună acum! Politică pe SMS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii s-au trezit în ultimele zile cu SMS-uri din partea viceprimarului Ciumacenco *  Cine îi apără pe cei care nu vor să mai fie hărţuiţi de politică? *

„Sunt Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului. Ai o problemă?”. Acesta este un SMS care a tot circulat, săptămâna trecută, pe telefoanele mobile ale gălăţenilor. În continuarea acestui mesaj, este şi o adresă de mail, a viceprimarului, la care cetăţenii „cu probleme” pot sesiza chestiunea respectivă.

Sătui de politică, unii din cei care au primit mesajul l-au ignorat, alţii s-au apucat să trimită mailuri cu diverse lucruri care îi rod, iar alţii au luat mesajul în râs. „Pe mine mă doare spatele, am o criză de sciatică, pot să-i scriu asta?”, m-a întrebat o gălăţeancă, arătând telefonul primit de la RDS, cu SMS-ul vicelui pe el. Nu este singurul caz însă.

„Primim mesaje pe telefoanele noastre, a (sic!) gălăţenilor şi tot te rogi de noi să te alegem primar la alegerile din anul 2012?! Cu ce drept ne violezi telefoanele?”, se întreabă un alt cititor, Ion Caraghiulea, care ne-a trimis în plic protestul său.

„Eu cred că cineva i-a dat viceprimarului baza de date a RDS, căci pe acel telefon am primit SMS-ul şi nu sunt singurul. De unde să ştie din altă parte numărul meu de telefon de la RDS, că eu nu îl folosesc aproape în nicio ocazie, îl ţin acasă mai mult pe post de bibelou, că telefoanele de la muncă, pe care vorbesc frecvent, au alţi operatori”, ne-a spus un alt gălăţean, care a adăugat, cu simţul umorului: „Dacă i-aş scrie vicelui că mă doare un dinte, îmi rezolvă problema la cabinetul său stomatologic?”.

Misterul unei serioase baze de date

„Nu am luat în niciun caz baza de date a abonaţilor RDS de la societate, s-au trimis SMS-uri şi pe alte numere, pe alţi operatori. Ideea a venit într-o şedinţă a organizaţiei de tineret, cineva a propus-o  şi eu am fost de acord. Sunt foarte mulţi cetăţeni care au probleme, vor ca acestea să fie cunoscute autorităţilor şi poate că nu au acces la mine sau la domnul primar, din varii motive”.

„Pentru a afla cât mai multe din nemulţumirile cetăţenilor şi a le rezolva, în măsura în care se poate, am decis să trimitem acest SMS. În urma lui, deja am primit circa 300 de mailuri cu diverse probleme. Oamenii semnalează nemulţumiri legate de câinii vagabonzi, arborii uscaţi, dar şi chestiuni speciale, precum un domn care ne-a spus că vrea să organizeze la Galaţi o expoziţie de aeromodele, iar Primăria ar putea sprijini această acţiune”, ne-a răspuns viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Dar cum a procurat numerele de telefon ale atâtor gălăţeni, pentru a trimite SMS-uri? „Fiecare din membrii organizaţiei de tineret PSD a dat baza lui de date din telefonul mobil; avem în jur de 800 de tineri, vă daţi seama…”, a răspuns viceprimarul.

„Nu este neapărat electoral…”

Vicele social-democrat (căci, pentru lămurirea tuturor, precizăm că Galaţiul nu are un singur vice, ci şi pe liberalul Mircea Cristea) neagă că trimiterea SMS-urilor ar avea vreo conotaţie electorală (că doar nu trece ziua şi sondajul pentru desemnarea candidatului USL la Primăria municipiului Galaţi!):

„Mesaje se primesc din partea tuturor. Unele mesaje sunt de publicitate, altele au fost trimise tot din partea unor politicieni, cu ocazia  sărbătorilor, sau pe la alegeri. Eu nu consider că mesajul meu este neapărat electoral”.

„De ce să se aştepte mai mult gălăţenii să primească mesaje de la Marius Stan sau Marius Necula [care şi-au exprimat nu o dată intenţia de candida la Primăria Galaţiului] iar eu, care sunt ales viceprimar şi am atribuţii în rezolvarea unor probleme cetăţeneşti, nu?”.

Că politica ultimilor ani a depăşit demult aria declaraţiilor şi afişelor lipite pe stâlpi şi s-a mutat pe internet, prin poştă sau pe telefoanele mobile deja se ştie.

Toate pot fi în regulă, atât timp cât există contracte cu furnizorii de date personale şi cât timp adresanţii nu sunt hărţuiţi cu informaţiile. Şi iar este în regulă, atât timp cât prin simpla cerere (în baza legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal) poţi fi „dezabonat” de la mesajele necerute, dar primite.

Problema apare când nu ştii de unde are cineva datele personale de contact, iar acesta nici nu invocă vreo bază de date oficială preluată sau cumpărată.

În acest caz, adresantul nu are altă variantă decât să se calmeze în perspectiva momentului „răzbunării” în cabina de vot. Căci fiecare decide singur cum îşi promovează imaginea, însă evident că analizează şi riscurile de a enerva mai mulţi potenţiali „clienţi” decât de a atrage noi susţinători…   

Citit 1875 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.