Preşedintele României explică: „De ce referendum”

Preşedintele României explică: „De ce referendum”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Partidele politice au avut toate condiţiile să evite acest referendum” *  Urmează „ajustarea” legii votului uninominal * Referendumul „costă” cât o zi de funcţionare cu 174 de parlamentari în plus * „O democraţie e mult mai scumpă decât o dictatură, dar nu trebuie să privim cu dispreţ cheltuielile” * Acuzaţiile de dictatură – intoxicarea politicienilor şi analiştilor *

Vă prezentăm astăzi, aşa cum v-am promis, declaraţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, în legătură cu necesitatea organizării unui referendum prin care cetăţenilor li se cere părerea în legătură  reducerea numărului de parlamentari, dar şi a numărului de camere parlamentare.    

„Politicienii m-au păcălit!”

Şeful statului a precizat că intenţia de organizare a referendumului este legată de procesul de reformare a clasei politice chiar în esenţa sa.  Totuşi, organizarea acestui referendum „a fost generată de faptul că politicienii nu s-au ţinut de cuvânt; în 2005, am avut o discuţie cu partidele parlamentare şi toate au fost de acord cu revizuirea Constituţiei, însă acest lucru nu s-a întâmplat, m-au păcălit!”.

„În 2009, prima convocare a partidelor parlamentare la Cotroceni a fost legată de reviziunea Constituţiei, eu propunând ca obiectiv să ducem Constituţia revizuită o dată cu alegerile prezidenţiale. Au refuzat să o facă”.

„Au avut toate condiţiile să evite acest referendum. În plus, au avut la dispoziţie un raport al unei comisii prezidenţiale care viza analiza Constituţiei României în vigoare şi propuneri de găsire a soluţiilor acolo unde în Constituţie există ambiguităţi”.

„La început erau entuziasmaţi, îmi amintesc că un preşedinte de partid a declarat chiar că vom avea o nouă republică. A fost un entuziasm mare, dar voinţa politică a devenit zero în câteva zile, aşa că nu am avut altă soluţie decât să mă adresez poporului pentru a continua procesul de modernizare a statului”. 

Traian Băsescu a mai precizat că reducerea numărului de parlamentari este propusă a se realiza „de la 417 la maxim 300. Nu am fixat un număr clar am spus maxim 300, pentru că am lăsat politicienilor dreptul de a analiza care este norma optimă de reprezentare, în funcţie de numărul de locuitori ai fiecărui judeţ”.

Un parlament unicameral pentru responsabilizarea aleşilor

Primul argument adus de şeful statului în sprijinul intenţiei de a rămâne o singură cameră în Parlament a fost cel privind responsabilizarea alesului faţă de alegător.

În prezent, prin faptul că există Senatul şi Camera Deputaţilor, legile se adoptă mult mai greu, ca durată în timp, spune preşedintele statului:

„Avem un Parlament care este difuz ca responsabilitate, pentru cetăţeni. Nimeni nu ştie cui aparţine responsabilitatea pentru că o lege nu a fost adoptată; se spune că de vină ar fi Senatul, sau Camera Deputaţilor, însă o responsabilizare globală nu este corectă”.

„Un parlament unicameral creează o mai mare responsabilitate a parlamentarului faţă de alegător”.

În acest context, reporterul „Vieţii Libere” l-a întrebat pe preşedintele ţării dacă introducerea votului uninominal – cel despre care ni s-a spus că-i va responsabiliza pe aleşi – nu a avut efectul scontat şi dacă nu, atunci, în viziunea sa de reformare a clasei politice, Traian Băsescu intenţionează să renunţe la acest sistem de vot?

„Nu este adevărat, votul uninominal a introdus unele progrese în clasa politică. Ţineţi minte la votul pentru suspendarea preşedintelui - a rămas celebra cifra 322, pe când la votul din Parlament, pentru căderea guvernului, au fost 254 de voturi”.

„Deci, puteţi măsura matematic progresul, spunând: iată, au fost mai mulţi parlamentari responsabili acum la căderea guvernului, decât la suspendarea preşedintelui, când erau mai mulţi iresponsabili. Acum sunt ceva mai puţini...”.

„Să laşi ţara fără guvern în plină criză economică cu câteva zile înainte de prezidenţiale este discutabil câtă responsabilitate este, dar s-a îmbunătăţit cifra...”.

„Eu nu am de gând să renunţ la votul uninominal, dar voi insista, dacă reuşeşte acest referendum, pentru ajustarea legii. Eu am susţinut votul uninominal dintr-un singur tur, astfel încât cel cu numărul cel mai mare de voturi să devină parlamentar”.

„Au intervenit ONG-urile … şi a ieşit acest hibrid în care avem destul de mulţi parlamentari care, de fapt, au ieşit de pe poziţiile a doua, a treia, sau a patra. Dar fondul votului uninominal rămâne;  oamenii ştiu pe cine au votat”.

„Va trebui să lucrăm în continuare pentru a avea o lege eficientă şi un sistem politic stabil – să mergem pe uninominal pe un tur sau pe două tururi… dar este inutil pe două tururi”, a răspuns Traian Băsescu.    

Cât ne costă două camere şi cât costă referendumul?

Următorul argument adus pentru reducerea la o singură cameră a Parlamentului a fost cel privind cheltuielile.

Potrivit lui Traian Băsescu, „Parlamentul este o instituţie cu cheltuieli considerabile, şi trebuie să învăţăm că  acolo unde se pot face reduceri, e bine să le facem. Auzeam şi discuţii de genul că democraţia e scumpă”.

„Da, o democraţie e mult mai scumpă decât o dictatură, dar nu trebuie să privim cu dispreţ cheltuielile… La fel se spunea şi despre reducerea agenţiilor; se spunea cât înseamnă salariile şi costurile cu 9.000 de funcţionari?”.

„Sigur, nu foarte mult, dar aici, în aparatul executiv este o parte din cheltuieli, la parlament este o parte, în administraţie o parte şi optimizarea acestor costuri eliberează resurse importante care se cifrează la ordinul miliardelor”, a spus Traian Băsescu.

Dar costurile actualului referendum? Băsescu a precizat că suma totală alocată este de 6,107 milioane de lei, în comparaţie cu bugetul alocat referendumului privind votul uninominal, de 47,349 milioane lei.

Mai în glumă, mai în serios, şeful statului a răspuns că referendumul de acum „costă cam cât o zi de funcţionare a parlamentului cu 174 de parlamentari în plus”.  

Acuzaţii de dictatură şi proiecte de viitor

„Este evidentă opoziţia pe care o are referendumul şi se încearcă inclusiv acreditarea ideii că urmăresc instaurarea unei dictaturi prin propunerea ca Parlamentul să aibă o singură cameră.

Pentru oamenii care au astfel de abordări, nu pot decât să aduc argumente că 14 state ale UE au parlamente unicamerale. Şi n-am auzit ca vreunul din cei care spun că se instaurează dictatură în România, că e dictatură în Ungaria, Bulgaria, Suedia sau Cipru sau altă ţară cu parlament unicameral.

Şi nici în aceste ţări nu am auzit că îşi suspectează puterea politică de dictatură. Este una din intoxicările pe care le practică politicieni şi analişti”, a mai precizat Traian Băsescu.

Explicaţie foto: Preşedintele statului respinge acuzaţiile de dictatură

Citit 1158 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.