18.600 de musafiri electorali aşteptaţi la urne

18.600 de musafiri electorali aşteptaţi la urne
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai puţin de 18.600 de turişti sunt aşteptaţi la Galaţi, numai într-o zi, pe 22 noiembrie! *

Nu-i aşa că un asemenea record ar face ca judeţul să intre în topul atracţiilor turistice, iar agenţiile de profil s-ar călca în picioare  să ofere sejururi şi weekenduri în noua găselniţă a turismului românesc – judeţul Galaţi?

Nu, nu aiurăm de la febra gripei porcine, 18.600 de buletine de vot vor fi pregătite pentru cele 66 de secţii speciale de la Galaţi, la alegerile din 22 noiembrie.

Ziua în care Galaţiul ar urma să fie „călcat” de aproape 20.000 de turişti vine după un alt record: pe 7 iunie, alegerile europarlamentare, când judeţul nostru a fost vizitat de 15.073 de persoane care au votat pe listele suplimentare.

De ce la Galaţi sunt estimaţi 18.600 de vizitatori, ştie numai prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

„Aşa am gândit eu”

Cetăţenii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu votează numai la secţiile de votare speciale, constituite, de regulă, în gări, autogări, aerogări şi în campusurile universitare.

La Galaţi vor exista 66 de secţii speciale, câte una în fiecare localitate şi două în municipiul Galaţi - în gară şi în campusul studenţesc. Potrivit documentelor Autorităţii Electorale Permanente, prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun, a estimat că vor fi necesare 18.600 de buletine pentru secţiile speciale.

Cu peste 3.600 mai multe decât numărul votanţilor de pe listele speciale la alegerile parlamentare din toamna lui 2008.

„Până acum la fiecare tur de scrutin au fost distruse peste 65-70 la sută din buletinele de vot. Am considerat că 18.600 sunt suficiente, dat fiind prognoza pentru prezenţa la vot. Prognoza este cea pe care o vedem cu toţii la televizor, este bunul simţ şi practica din ultimii ani”.

„Buletinele de vot vor fi împărţite astfel: câte 200 în comune, 300 în oraşe, 3.000 sau 4.000 în Tecuci şi 7.000 în Galaţi. Dacă la o secţie specială dintr-o comună votează mai mult de 200, ţineţi cont că sunt cel puţin patru secţii de vot de jur-împrejur care au cu 10 la sută în plus buletine de vot”.

„Pe bază de proces verbal se pot suplimenta buletinele la secţia specială. Nu avea sens să comanzi mai multe. Îmi asum această gândire”, ne-a declarat prefectul.

Cosmin Păun a mai adăugat că supravegherea la secţiile speciale se va face cu cele 66 de camere video colectate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, iar înregistrarea se face pe card de memorie, de către un operator IT tot de la ISJ. Stocarea celor două zile de vot, 22 noiembrie şi 6 decembrie, se va face pe DVD. 

Cum s-au înmulţit alegătorii pe 7 iunie?

Pe 7 iunie 2009, la euroalegeri, fără cei 15.073 de „turişti” prezenţa la vot în judeţul nostru ar fi fost de numai 16 la sută, şi nu de 26,9 la sută cât s-a înregistrat. Numărul votanţilor pe liste suplimentare din vară a rivalizat cu cel din judeţul Braşov, celebru prin potenţialul său turistic.

Nu a existat localitate a judeţului în care să nu fi votat câteva zeci, dacă nu sute de alegători aflaţi în tranzit.

Dacă în municipiul Galaţi au votat 3.208 de alegători pe listele suplimentare, adică 6,7 la sută din procentul şi aşa foarte mic de cetăţeni care s-au prezentat la urne - 18,14 la sută, cel mai mare număr de vizitatori l-am găsit în comuna Pechea – 355 de votanţi pe listele suplimentare.

În condiţiile în care prezenţa la urne a fost aici de numai 28,01 la sută, procentul „suplimentarilor” a acoperit aproape  jumătate – 14,36 la sută din cetăţenii ieşiţi la vot.

Şi la Iveşti au fost 318 alegători suplimentari, iar la Brăhăşeşti au votat pe listele suplimentare 313 persoane.

Cel mai mare procent de votanţi pe listele electorale s-a înregistrat la Rădeşti – 28,78 la sută din cei 75,63 la sută de cetăţeni care au participat la alegerile europarlamentare! 

Nu căutaţi obiectivele turistice din Pechea, Brăhăşeşti sau Rădeşti, că va fi greu să le găsiţi. 

De unde atâţia „venetici”?

Am încercat să aflăm cine ar putea fi cei 18.600 de străini care ne-ar putea vizita cu ocazia alegerilor prezidenţiale şi a referendumului. Pe 22 noiembrie, între orele 7-21, în gara Galaţi vin şi pleacă 25 de trenuri.

După cum am aflat de la şeful serviciului dispecerat CFR, Adrian Bocşan, într-o zi de duminică, în gara Galaţi se vând aproximativ 1.200 de bilete. Fireşte, nu putem şti dacă pasagerii sunt domiciliaţi în Galaţi sau în altă localitate.

Există şi autogară, dar pare cam greu de crezut că spiritul civic îi va împinge pe călătorii cu microbuzele interjudeţene să bată drumul până în gară doar ca să voteze.

La capitolul studenţi, în cămine, gazdă, cu chirie sau pe la rude stau circa 3.000 de tineri care urmează una din facultăţile gălăţene. Şi tot a rămas cale lungă până la 18.600!

Mai trebuie spus că în niciuna din localităţile cu recorduri turistice pe 7 iunie, Pechea, Rădeşti, Brăhăşeşti, nu există cale ferată, aşa că  trenul nu poate fi admirat decât în poze. De altfel, în comunele gălăţene secţiile speciale vor fi amenajate în şcoli sau cămine culturale.

Rămâne de văzut cine şi câţi cetăţeni vor vota le secţiile speciale. Şi dacă 18.600 vi se pare un număr mare, aflaţi că la Iaşi sunt aşteptaţi 60.000 de turişti, la Buzău 30.000 iar în Argeş 57.500. Aşa că alţii sunt şi mai cu moţ decât noi.

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.