Tăriceanu - de la fost premier, la primul nuntaş din Oancea

Tăriceanu - de la fost premier, la primul nuntaş din Oancea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, a desfăşurat sâmbătă o vizită în mai multe comune gălăţene. Deşi plină de picanterii politice, asezonate cu o nuntă, un cadou de casă nouă şi lăutari cu un simţ al umorului de-a dreptul… politic, plimbarea electorală lui Călin Popescu Tăriceanu s-a distins clar de cele ale liderilor PSD şi PDL, prin simplul fapt că oamenii nu au fost aduşi, la discursuri, cu autobuzele… 

Liberali de şcoală nouă (de clasa a VI-a)

Prima întâlnire cu sătenii a fost în comuna Şendreni, unde Călin Popescu Tăriceanu a participat la inaugurarea Căminului Cultural, construcţie începută în timpul guvernării liberale. După slujba de sfinţire, toată lumea a intrat în sala de festivităţi, unde Călin Popescu Tăriceanu le-a vorbit sătenilor.

Din cele aproximativ 130 de persoane din sală, 40 erau copii de şcoală (FOTO 2). Îmbrăcaţi în tricoruri galbene şi agitând baloanele albastre, copiii au spus că sunt “clasa a VI-a” şi că au venit “că aşa ne-a spus domnul director şi domn’ profesor”.

Sala fusese aranjată până în cele mai mici detalii, probabil supravegheate îndeaproape de primarul Paul Cristea: faţa de masă era galbenă, cu napron albastru, pe scaune se aflau fulare galbene şi baloane albastre şi până şi aranjamentele florale conţineau crizanteme galbene şi … albastre (cu cerneală!). Singurul lucru portocaliu a fost o portocală decojită, aşezată pe masa la care se aflau liberalii…

Fostul premier nu a ţinut, însă, cont, nici de vârsta publicului şi nici de portocala subversivă, explicând tuturor de ce este important să îşi dea votul lui Crin Antonescu, un candidat “cu o onestitate deosebită, cu bun simţ, fără aere, sau ifose, care doreşte să facă bine pentru ţara sa”.

Tăriceanu a amintit şi de starea bună economică a României, din timpul mandatului PNL, când “nu a fost localitate în care să nu se construiască, cu bani de la guvern, măcar un podeţ, să se asfalteze măcar un drum sau să se construiască măcar un cămin cultural…, aşa că guvernul Boc nici nu ar avea timp să zugrăvească cât am construit noi!”.         

Un cadou de casă nouă. Ca să vezi coincidenţă!

Turneul electoral a ajuns apoi şi la Oancea, unde Călin Popescu Tăriceanu a fost “promovat”, deodată, la gradul de prim-nuntaş, căci exact în acea zi şi la acea oră, localnicii Cristina şi Marcel se căsătoreau…

De altfel, până la venirea lui Tăriceanu în sat, pe uliţa mare a “rulat” un film care l-ar fi făcut să pălească de invidie şi pe Kusturica: în faţa primăriei, un taraf de lăutari cânta cu spor, în timp ce vizavi de sediul administrativ, mai mulţi inşi stăteau înşiraţi, în pridvorul barului comunal, urmărind, flegmatici, toată tărăşenia. Poza de la bar ar fi putut sugera că cei din pridvor fac parte din electoratul… nehotărât.

În faţa primăriei, printre zecile de localnici se aflau şi 20 de copii de grădiniţă (FOTO 3), care au jucat în cerc, îmbrăcaţi în costume populare, dar purtând pe cap căciuliţe cu însemnele PNL…

La o distanţă de doar 200 de paşi de primărie, rezona o altă muzică, de această dată de la o nuntă; mirele, poliţist de frontieră, după cum ne-au spus localinicii, şi mireasa (vânzătoare la un magazin), dansau în curte, pe ritmuri de manele strigate din toţi plămânii de un vocalist.

În momentul în care Tăriceanu a ajuns la primărie, au venit şi nuntaşii, ca să oficieze starea civilă. Primarul Victor Chiriloaie a  spus că nunta “este o coincidenţă fericită aleasă de Dumnezeu” şi l-a declarat pe liberal “nuntaş de onoare”.

Ulterior, primarul le-a oferit celor doi miri… o maşină de spălat, pe post de “cadoul tuturor liberalilor pentru această familie”.

Lui Tăciceanu i s-a cântat, dedicaţie specială, imnul PD-L!

Familia a mulţumit, Tăriceanu i-a felicitat pe tineri şi, cât nuntaşii au oficiat cununia civilă, liberalii au vizitat biserica din sat. La ieşire, ei au fost întâmpinaţi pe scările bisericii de o dedicaţie specială.

“Acum, special pentru domnul Tăriceanuuu…”, s-a auzit, după care vocalistul a început să cânte … imnul PD-L-ului “Verde ’nrourat”!

Alaiul de liberali şi-a continuat drumul, imperturbabili, până la primărie, iar la întrebările presei, Tăriceanu a răspuns, zâmbind: “Ei şi ce? Este o melodie frumoasă!”.

Reajuns în faţa primăriei, fostul premier a aşteptat să iasă mirii, ocazie cu care s-au aruncat confetti, dar şi porumbei! După ce nuntaşii au plecat, rărind simţitor rândurile audienţei, Tăriceanu a susţinut, în mare, acelaşi discurs electoral ca la Şendreni.

Lângă tribuna de la care vorbea primul nuntaş din Oancea, în lumina blândă a soarelui de noiembrie, strălucea maşina de spălat, cu tricolorul pe ea şi pampon roz deasupra…

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.