Întrebări şi declaraţii de baraj, la hidrocentrala Movileni

Întrebări şi declaraţii de baraj, la hidrocentrala Movileni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Premierul interimar Emil Boc a participat la punerea în funcţiune a hidrocentralei Movileni * În judeţul Galaţi, în Vrancea, sau… „la graniţa dintre Vrancea şi Galaţi”? * De ce se inaugurează hidrocentrala acum, dacă s-a mai inaugurat o dată, anul trecut? * Suntem pe Siret sau pe Prut? * Un lucru e sigur: de marţi, 17 noiembrie, hidrocentrala produce energie electrică *

Premierul interimar, Emil Boc, însoţit de miniştrii Adriean Videanu şi Sorina Plăcină, a participat, ieri, la punerea în funcţiune a hidrocentralei Movileni. Declaraţiile oficialilor au creat o serie de confuzii pe malul stâng al Siretului.

Prima şi cea mai mare a fost cea legată de locul în care s-a desfăşurat evenimentul – în judeţul Galaţi sau în Vrancea? În condiţiile în care hidrocentrala este construită pe teritoriul comunei gălăţene Movileni, oficialii de la Bucureşti cred că e vorba de judeţul Vrancea. 

„Ora 13 - participare la inaugurarea Hidrocentralei Movileni, judeţul Vrancea”, aşa arăta comunicatul de presă al Guvernului, prin care se anunţa programul premierului Emil Boc.

Care premier chiar a crezut că se află în judeţul Vrancea, lucru demonstrat prin apelul său pe care l-a făcut către salariaţii Metrorex, aflaţi în grevă:

„Fac încă o dată apel, de aici, din Vrancea…,de la graniţa dintre Vrancea şi Galaţi...”. 

Dar aceasta nu a fost singura confuzie făcută de premierul Emil Boc; acesta a vorbit despre amenajarea hidroenergetică de pe „râul Prut”, când, de fapt, este vorba de Siret.

Ceea ce a spus adevărat este că hidrocentrala de la Movileni este prima din ţară proiectată  şi realizată după 1989. În plus, unitatea a fost realizată doar din fondurile proprii ale Hidroelectrica.

Mai mult, hidrocentrala nu este doar o unitate care produce energie electrică, ci este şi o „centură de siguranţă” împotriva inundaţiilor pentru localităţile din aval, precum şi o sursă de apă fie pentru irigaţii, fie pentru alimentarea localităţilor.  

Totuşi, în urmă cu un an, la această hidrocentrală s-a mai făcut o inaugurare, lucru menţionat în cotidianul nostru, „Viaţa liberă”.

Întrebaţi acum, responsabilii cu presa ai Hidroelectrica au explicat că în octombrie 2008 au fost recepţionate lucrările la hidroagregatele „mici” HA1 şi HA2, alături de care, în decurs de un an, au fost construite hidroagregatele „mari” HA3 şi HA4.

Practic, de ieri, de când premierul Emil Boc a inaugurat unitatea, hidrocentrala de la Galaţi a început să producă energie electrică şi s-o  livreze în sistemul energetic naţional.   

Şi ca să nu încheiem acest capitol într-o notă tristă, să menţionăm răspunsul acid al ministrului Videanu, rugat să comenteze declaraţiile preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan, potrivit cărora hidrocentrala a fost realizată de Guvernul Năstase: „Greşit! Cred că a început Burebista această investiţie!”…

Cobai la metrou, cobai în sănătate…

Reprezentaţii Guvernului au făcut, ieri, şi declaraţii  de interes naţional, nu fără a uita că sunt, totuşi, în campanie electorală.

Premierul Emil Boc a făcut apel la înţelegere către salariaţii Metrorex, „…şi nu către liderii de sindicat, pentru că nu mă aştept la înţelegere din partea acestora, care sunt agenţi PSD. Le cer celor de la Metrorex să nu fie cobaii PSD, şi nici ai liderilor de sindicat manipulaţi de către acest partid”.

Tot despre cobai a vorbit Emil Boc şi când s-a referit la firma străină care este dispusă să vândă României vaccinuri împotriva gripei noi, fără să îşi asume însă şi reacţiile adverse ale produsului medicamentos:

„Românii şi copiii României nu pot fi cobaii unei firme străine care doreşte să vândă un vaccin”.

Cât priveşte vaccinarea populaţiei împotriva virusului AH1N1, aceasta va începe pe 26 noiembrie, la adulţi (dată până la care vaccinurile vor ajunge în localităţi sub pază militarizată), în timp ce pentru copii vaccinurile vor fi gata abia la începutul anului viitor, a spus ministrul interimar al Sănătăţii, Adriean Videanu.

Date tehnice

Hidrocentrala a fost realizată în baza unei hotărâri de guvern din 1990, care prevede amenajarea potenţialului hidroenergetic pe 25 de km ai râului Siret şi realizarea a două centrale – Movileni şi Cosmeşti (aflată doar în proiect, însă despre care Emil Boc a spus că sunt şanse să se realizeze în trei ani!).

Suprafaţa lacului de acumulare este de 25.800 de km pătraţi, barajul are o înălţime de aproape 20 de metri, iar unitatea este echipată cu patru grupuri energetice cu turbine Kaplan care au o putere instalată de 33,9Mw şi o producţie energetică de 133GWh.

Citit 4042 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.