Mulţi aleşi locali, puţini prezenţi

Mulţi aleşi locali, puţini prezenţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cei 27 de consilieri locali, numai 8 au rezistat la toate cele 13 şedinţe de Consiliu Local * Restul consilierilor au „clacat”, comiţând una până la şase absenţe * Consilierul cu cele mai multe absenţe – Marius Stan * Partidul cu cele mai multe absenţe: PD-L *

Ca în fiecare an (şi mai ales pentru că este vorba despre primul an „plin” de mandat), am încercat să vedem cum au lucrat aleşii noştri în Legislativul local.

Aşadar, am solicitat din partea Primăriei date publice cu privire la activitatea consilierilor locali, dar şi cu privire la prezenţa lor la şedinţele de Consiliu. Studiind aceste rapoarte, putem trage diferite concluzii, iar unele din ele nu sunt deloc măgulitoare pentru anumiţi consilieri locali.

Cine a fost nelipsit de la şedinţele Consiliului Local, cine a absentat cel mai mult, dar şi cine a avut cele mai multe idei şi cine a reuşit să le promoveze cel mai bine, iată câteva din aspectele pe care am încercat să le aflăm pentru dumneavoastră.

Toţi au absentat motivat!

Potrivit rapoartelor întocmite la nivelul Primăriei municipiului Galaţi, nu există nici măcar un caz în care un consilier local să fi absentat de la o şedinţă de CL, fără să fi fost motivat. Se ştie, însă, că un motiv avem în toate şi până şi drumul spre iad e pavat cu intenţii bune.

Cum de s-au motivat toate absenţele consilierilor? Probabil pentru a nu se mai lăsa loc interpretărilor pe care tot cotidianul „Viaţa liberă” le-a făcut, în urmă cu câţiva ani, în cazul consilierilor locali din cealaltă legislatură, aleşi care nu aveau motivate absenţele de pe la şedinţe.

Aşadar, acum, pentru a evita discuţiile, toate absenţele consilierilor locali sunt motivate.

Trebuie spus că în cazul anumitor aleşi locali, motivaţiile sunt reale şi chiar ţin de starea de sănătate a fiecăruia. În alte cazuri însă, absenţele sunt nejustificate, oricâte AM-uri (absent motivat) ar fi trecute în dreptul consilierilor respectivi.

PC - în topul conştiincioşilor, PD-L - inexistent

De-a lungul anului 2009, Consiliul Local s-a întrunit în 13 şedinţe ordinare, 17 şedinţe de îndată şi trei şedinţe extraordinare.        

Din cei 27 de consilieri locali, câţi formează Consiliul Local Galaţi, numai opt au reuşit, în cursul anului trecut, să nu absenteze la nicio şedinţă. În faţa acestor aleşi locali-model  nu putem decât să ne înclinăm şi să le oferim şansa la o binemeritată publicitate.

Iată, în ordine alfabetică, numele consilierilor care au participat la toate cele 13 şedinţe de plen:

1. Daniel Apetrăchioaie (PSD);

2. Răzvan Avram (PC);

3. Nicuşor Ciumacenco (PSD);

4. Eugen Găvan (PC);

5. Mihai Manoliu (PNL);

6. Maricel Oancea (PNL);

7. Roman Apostol Picu (PC);

8. Tincuţa Tercu (PC).

În funcţie de … numerele de pe tricou (adică a partidului din care face parte fiecare consilier), se poate spune că cel mai prezent partid este Partidul Conservator, care are patru aleşi locali (din totalul de şase) care au participat la toate şedinţele din an.

După conservatori se clasează PNL, cu doi reprezentanţi care „îi spală ruşinea” absenţelor celorlalţi patru aleşi liberali, în timp ce din partea PSD numai viceprimarul Ciumacenco (din totalul celor opt consilieri social-democraţi) nu a chiulit deloc! 

De remarcat că niciunul din cei şapte consilieri PD-L nu a reuşit performanţa de a fi prezent la toate cele 13 şedinţe.

Cine a lipsit cel mai mult?

În funcţie de numărul de absenţe acumulate de fiecare consilier în parte, se poate spune că pe primul loc în topul consilierilor absenţi (ca să nu spunem chiulangii, că poate suna peiorativ pentru nişte domni cu vârsta şi responsabilităţile astea) este Marius Stan (PNL).

Şeful Clubului de Fotbal Oţelul a reuşit să lipsească la şase şedinţe (din totalul de 13). În cazul său, absenţele sunt motivate de meciurile „oţelarilor” şi… justificate de „victoriile” notabile repurtate, anul trecut, de echipa locală, împotriva echipelor Steaua sau Unirea Urziceni…

Pentru aşa rezultate, era firesc ca preşedintele clubului să fie alături de jucători!   

În topul celor mai mari absenţi de la şedinţele Consiliului Local, pe locul al doilea, cu câte cinci absenţe, se află consilierii Petre Alexe (PD-L) şi Gheorghe Bugeag (PC).

Urmează, pe treapta a treia a podiumului, consilierul local Radu Gheorghe (PD-L), cu patru absenţe.

Avem, apoi, în ordine, pe locul al IV-lea pe Daniela Artimof (PSD) şi Victor Dobrea (PD-L), cu câte trei absenţe.

Pe locul al V-lea, cu câte două absenţe sunt: Hristache Bogatu (PSD), Dumitru Cristea (PNL), Mircea Răzvan Cristea (viceprimar PNL), Ion Dumitru (PD-L), Viorel Mânzu (PSD) şi Mihail Bucatanschi (PNL), Constatin Aurelian (PSD) şi Viorel Trif (PD-L). 

Cu câte o absenţă, adică cei care ar fi avut şansa să intre în topul conştiincioşilor, dacă nu ar fi greşit o dată, sunt: Florinel Petru Gasparotti (PC), Gheorghe Iulian (PNL), Lucian Podalţi (PSD), Mihai Alin (PD-L), Nicolae Rainea (PSD), Ilie Zanfir (PSD), şi Constantin Olaru (PD-L). 

… Şi o interpretare pe partide

Poate că veţi spune că nu este relevant, însă în condiţiile în care fiecare consilier local intră în CL din partea unui anumit partid, activitatea fiecărui ales se răsfrânge asupra partidului din partea căruia a candidat.

Din acest punct de vedere, pe primele trei locuri în topul celor cu absenţe se află doi consilieri PD-L, unul PNL şi unul PC.

Dacă ar fi să numărăm absenţele fiecărui consilier şi să le trecem în „contul” partidului din care acesta face parte, am afla lucruri şi mai interesante.

De pildă, PD-L este partidul cu cele mai multe absenţe „în cont”, 18. U

Urmează PNL, cu 11 absenţe, PSD, cu 10 absenţe, iar ultimul partid este PC, cu şase absenţe!

Explicaţii foto:

1. Aleşii locali, după un an de mandat

2. Marius Stan (dreapta), consilierul cu cele mai multe absenţe din CL, alături de Mihai Manoliu (stânga), unul din puţinii consilieri care au participat la toate şedinţele CL din 2009

Citit 1174 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.