Nica, vicepreşedinte

Nica, vicepreşedinte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Acesta a fost principalul scop al delegaţiei PSD Galaţi * Dar şi stingerea flăcării violete… * Demisii… * Un senator PD-L îl felicită pe prietenul Ponta * Preşedintele PNL Galaţi crede că o să se schimbe câte ceva * Urmărirea lui Diaconescu şi ofiţerii lui Geoană *

Un congres cu sufletul la gură, cu rezultatul cert abia târziu în noapte, doi candidaţi destul de apropiaţi la „scor”, un tânăr - câştigător al funcţiei de preşedinte PSD. După ce înainte de congres aflam de la deputatul PSD Florin Pâslaru că delegaţii PSD sprijină mai degrabă votul pe listă al preşedintelui, ceea ce ar fi însemnat alegerea lui Geoană, pe care o considera certă, votul uninominal a modificat toate prezumţiile!

Am vorbit ieri cu câţiva dintre social-democraţi. Din păcate, nu am putut să-l prindem la telefon, până la închiderea ediţiei, pe preşedintele filialei gălăţene a partidului, Dan Nica, din nou confirmat vicepreşedinte, şi încă pe al doilea loc ca număr de voturi, după Ecaterina Andronescu.

Am stat de vorbă însă şi cu reprezentanţi ai PD-L, partidul la putere, şi PNL, celălalt mare partid de opoziţie.

Claudiu Brânzan, PSD: „Nu mai suntem supuşi ˝flăcării violete˝!”

Au fost mulţumiţi de rezultate social-democraţii gălăţeni? – l-am întrebat ieri pe purtătorul de cuvânt al filialei PSD Galaţi, Claudiu Brânzan. „Am mai declarat-o: Dan Nica -vicepreşedinte al partidului, altceva nu m-a interesat! Iar delegaţiei PSD Galaţi nu i-a trasat cineva vreo sarcină cu cine să voteze! Ni s-a spus doar ce filiale îl susţin pe dl Nica la vicepreşedinţie. În rest, fiecare a votat aşa cum a simţit.”

Cu Victor Ponta preşedinte – e de bine pentru PSD Galaţi? „Pot să spun că… mă bucur că nu mai suntem supuşi ˝flăcării violete˝ şi nu ni se vor mai pune tot felul de etichete!”

Ce i-a adus gălăţeanului Nica locul doi, ca număr de vot la alegerea vicepreşedinţilor? „Aceasta s-a datorat nu atât popularităţii, pentru că dl Nica nu şi-a cultivat o imagine pe ecranele televizoarelor, ci valorii. Oamenii îl apreciază pentru unele reuşite pe care le-a avut ca ministru, fie în Guvernul Năstase, fie în Guvernul Boc. Dl Nica a fost întotdeauna un om dedicat partidului!”

Cum se explică brusca renunţare la candidatură a lui Cristian Diaconescu, în favoarea lui Mircea Geoană? „Pe toţi i-a luat prin surprindere gestul, mai ales că el nu avea în spate susţinerea unor filiale. Chiar cei din propria filială, cea din Bucureşti, declaraseră că nu îl susţin. Mulţi au spus că parcă nu era Cristian Diaconescu, ci o clonă a lui. Parcă nu vorbea el, era gâtuit de emoţie…”

Cum poate fi comentată declaraţia jurnalistei Florina  Jucan, privind un dosar de… urmărire a lui Diaconescu pentru 10 zile din februarie? „Da, s-a vorbit foarte mult pe holuri despre aceasta, dar şi mai mult despre o declaraţie nefericită a lui Mircea Geoană, care a răspuns presei la întrebarea dacă sunt ofiţeri sub acoperire printre liderii politici cu ˝Nici eu nu mai ştiu câţi suntem...˝!”

Dan Lilion Gogoncea, PSD: „Văd că au început demisiile"

L-am văzut sâmbătă la televizor, în grupul social-democraţilor gălăţeni care urma să voteze, pe preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Dan Lilion Gogoncea. Din câte am văzut, grupul s-a întreţinut atunci câteva minute bune cu candidatul Victor Ponta. Am încercat să aflăm mai multe de la dl Gogoncea.

„S-au discutat chestiuni din acestea foarte scurte, de Bucureşti… de Dâmboviţa… Nu s-a discutat pe fond. Toată lumea era obosită că toţi erau vai de cozonacul lor!” – ne-a relatat delegatul la Congres.

A încercat candidatul să fie „atent” cu gălăţenii, care urmau să voteze? „Da. El  ne-a întâmpinat la vot, ne considera, de, importanţi… Şi s-a purtat foarte frumos cu noi, adică foarte politicos, condescendent, ceva aşa, mai deosebit.”

Nu numai telespectatorii au fost surprinşi de schimbările repetate din timpul lungului congres:   „Vreau să spun că totul a fost absolut imprevizibil. Geoană chiar avea avans faţă de Ponta la un moment dat…”

Ce va urma? „Să vedem ce va fi de-acum încolo, că văd că au început demisiile… Ioan Muntean e un om foarte valoros de la Piatra Neamţ, care a fost şeful SIF Moldova [şi secretar al Camerei Deputaţilor]. El s-a ocupat de piaţa bursieră şi a fost la comisia senatorială de specialitate… Al doilea e Şerban Mihăilescu, care era un demagog din acesta, organizatoric. El era cu organizarea…”

Bref:  „Atmosfera a fost bunişoară” la Congres, doar cu  „mici disfuncţionalităţi”.

Marius Necula: „Ponta mi-este prieten, ce să zic?”

L-am întrebat pe un reprezentant al puterii, pe senatorul PD-L Marius Gerard Necula: crede că partidul său va comunica mai bine cu noul preşedinte al PSD? Deşi nu a fost prezent la Congresul PSD de la Bucureşti, senatorul democrat-liberal a urmărit desfăşurarea acestuia şi l-a sunat pe noul preşedinte Victor Ponta, ca să-l felicite.

„Ponta mi-este prieten, ce să zic? Eu îl felicit pentru victoria obţinută, cu atât mai mult cu cât nu era o victorie sperată. Este o altă generaţie, eu sper ca PSD-ul să-şi schimbe cu adevărat faţa şi să se modernizeze. Modernizându-se şi gândind altfel, cu siguranţă că împreună, chiar dacă nu avem aceleaşi principii sociale şi doctrinare, să tragem cele două partide pentru modernizarea României.”

Candidatul Ponta a avut o declaraţie belicoasă: era să-l bată, a spus, pe premierul Boc! Cum poate fi calificată o astfel de afirmaţie? „Ei, da, a spus replica pentru că era suculentă şi ştii cum este în campanie: mai spui că unuia îi faci nu ştiu ce, că pe altul îl baţi… Părerea mea e că a fost o declaraţie infantilă, dar a ţinut la public. Şi, ţinând la public, iată că i-a adus şi voturi".

"El s-a erijat într-un fel în luptător anti-PD-L. Consideră PD-L ca fiind principalul adversar politic, pe dreapta ideologică. Dar PSD are cu adevărat o şansă să demonstreze că îşi poate schimba vechile mentalităţi şi în special că poate trage în aceeaşi direcţie pentru modernizarea României.” Poate ca… partener, din nou, la guvernare? „Nu, eu nu cred. Deci,  în România, chiar dacă vor exista alternanţe la guvernare, trebuie ca dreapta şi stânga să fie separate, să nu mai amestecăm curentele!

Victor Dobre, PNL: „Situaţia nu poate fi identică acum cu ce a fost”

Cum ar putea arăta relaţiile viitoare ale PNL cu un PSD condus de Victor Ponta? „În primul rând cred că e o schimbare importantă - Normal, când se schimbă liderul partidului – şi probabil că trebuie să ai în vedere evoluţii. Pentru că niciodată situaţia nu poate fi identică acum cu ce a fost. Din alt punct de vedere, şi PSD şi PNL sunt în opoziţie, aşa că probabil comunicarea va fi în continuare destul de bună".

"Cred însă că mai urmează evoluţii la PSD, întrucât, aşa cum arată Biroul, se pare că totuşi există un echilibru la nivelul conducerii. Oricum, permiteţi-mi ca, şi prin intermediul dumneavoastră, să-l felicit pe dl Dan Nica pentru obţinerea noului mandat de vicepreşedinte. În continuare, vom vedea. Prioritatea PNL e congresul nostru…”

După cum se vede, reacţiile au fost destul de reţinute, în aşteptarea unor posibile schimbări…

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.