O casă de epocă, vopsită roz

O casă de epocă, vopsită roz
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Direcţia de Cultură a sesizat cazul Primăriei *  Lucrările au fost stopate * Nu poţi să faci orice nici pe banii tăi! *  Chiar dacă vrei să faci bine… * Intervenţia fără aviz reprezintă infracţiune! * Mulţi nu ştiu ce obligaţii au *

Oroarea roz

1889, cu un veac adică înainte de Revoluţia din decembrie: este anul trecut pe frontispiciul unei clădiri vechi de pe strada Eroilor, fostă strada Codreanu (după numele avocatului Emil Codreanu, primar 1927-`28, 1931-`32). La numărul 5.

Nu este chiar o clădire de patrimoniu, dar este într-o zonă de rezervaţie de arhitectură istorică. Şi este pe jumătate… roz! Plus că are termopane vizibile! Cum, desigur, nu era acum un veac!

Proprietarul, gospodar, a vrut să facă şi el un lucru bun, reabilitând, desigur, cu o groază de bani, clădirea. Căci o mulţime de vechi clădiri de stat sau particulare se ruinează din lipsă de fonduri.

Iadul e pavat cu bune intenţii!  Deja faţada şi o parte din alt perete de la nr. 5 sunt… roz! Or, legislaţia nu te lasă să schimbi cum vrei faţada într-o astfel de zonă, s-o faci în dungi sau să pictezi sirene pe ea.

Direcţia pentru Cultură are de furcă cu simpatica de altfel corabie de lemn cu piratul aferent, altoită pe o veche clădire de pe Domnească… Iar necunoaşterea legii, se ştie, nu te absolvă de păcate.

Sigur, acum câţiva ani s-a comentat mult pe marginea culorii roz a pereţilor de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, culoare care urma să se mai închidă, aşa cum s-a şi întâmplat, şi avea în plus stucatură aurie.

Cam roz a fost şi s-a închis şi Direcţia de Dezvoltare Regională a Consiliului Judeţului, care a fost vopsit în galben-citron… Dar asta a fost mai demult şi cu autorizaţii în regulă…

Acţiunea „Jos vopseaua!”

Un cititor căruia îi pasă de cum arată oraşul ne-a sunat ca să ne semnaleze că pe strada Eroilor nr. 5 se întâmplă o ciudăţenie. Într-adevăr, am văzut schelele ridicate şi culoarea, ca de lenjerie intimă, aşternută.

Am luat legătura cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi şi am aflat, de la consilierul cultural Marius Mitrof, care s-a ocupat de acest caz, că acţiunea împotriva culorii a început, dar nu s-a terminat.

Ansamblul urbanistic strada Eroilor face parte din zona de protecţie a ansamblului urbanistic strada Domnească şi deci nici o clădire de aici, chiar dacă nu are o valoare arhitectonică sau istorică care s-o treacă pe lista monumentelor istorice şi de arhitectură, cum este cazul clădirii de pe Eroilor, nu poate suferi modificări fără aprobări speciale – o să vedem în ce fel.

În plus, potrivit legislaţiei, se ţine cont şi de faptul că este în apropierea clădirii Consiliului Judeţului Galaţi şi chiar a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Sigur, se pot face reabilitări, sunt chiar de dorit, proprietarul este stăpân pe casa lui, dar trebuie să ceară mai întâi autorizare. Este de altfel o practică internaţională care vizează zonele citadine importante.

Dar uneori proprietarii lucrează atât de repede, modificând în stil tâmpit faţade istorice, încât refacerea e dificilă dacă nu există fotografii care să arate cum era înainte. Cei de la Primărie s-au blocat de mai multe ori astfel, ne-a spus consilierul cultural.

Întâmplarea face că în acest caz există o fotografie foarte recentă: „Dumnezeu m-a luminat - am fotografiat clădirea cu vreo două săptămâni înainte de începerea lucrărilor”, ne-a spus consilierul Mitrof.

Intenţia sa fusese tocmai aceea de a dispune de o bancă de date foto despre asemenea clădiri, deşi, potrivit legii, Direcţia nu are astfel de atribuţiuni.

Circuitul sesizărilor

Direcţia pentru Cultură a observat lucrarea şi a sesizat, pe 8 ianuarie, Primăria, trimiţând şi un documentar, inclusiv fotografic. Primăria l-a notificat la rândul său, pe 9 februarie, pe proprietarul clădirii, să intre în legalitate.

Lucrările s-au oprit, dar nu sunt semne că s-ar debloca încă  situaţia: după lege, în termen de 30 de zile (deci se poate şi mai repede), proprietarul trebuie „să demareze” procedurile de intrare în legalitate.

Legea 442/2001 este cam neclară aici, admite consilierul, care are şi alte câteva propuneri de îmbunătăţire a acesteia.

De pildă, dacă o clădire este pe proprietatea cuiva, nu poţi să intri să faci constatări fără voia proprietarului. Consilierului i s-a întâmplat la începutul carierei să fie invitat în curte de proprietar care, sfătuit apoi de alţii, să pretindă că s-a intrat abuziv.

La comisie

Practic, pentru a-şi repara/înfrumuseţa casa „istorică”, proprietarul trebuie să plătească să i se facă un proiect, pentru ca să obţină apoi un certificat de urbanism de la Primărie.

I se va indica exact ce trebuie să facă – de pildă ce culoare trebuie să aibă faţada după reabilitare – de către Comisia zonală a monumentelor istorice, comisie care păstoreşte peste patru judeţe.

Paranteză: din aceasta fac parte şi doi specialişti gălăţeni - arhitectul şef al Consiliului Judeţului Galaţi, Mărioara Dumitrescu, şi inginerul Octavian Coşovliu, specialist în consolidarea clădirilor. Comisia poate propune chiar câteva variante de culori…  

Atenţie: intervenţia fără aviz se consideră infracţiune şi se sancţionează astfel!

Morala

Om bun, dacă moşteneşti sau, Doamne fereşte, cumperi o clădire de patrimoniu sau dintr-o astfel de rezervaţie istorică sau de arhitectură, gândeşte-te de două ori dacă vei avea bani s-o întreţii, sau o laşi altuia care are…

Citit 1914 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.