Înmormântări fără alai

Înmormântări fără alai
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Viceprimarul liberal Mircea Cristea va propune Consiliului Local să li se interzică gălăţenilor să îşi conducă, pe jos, rudele sau prietenii decedaţi * Motivele: traficul rutier îngreunat, plus că… deprimă * Şi sicriele postate în faţa magazinelor vor fi taxate, spune Cristea, tot pentru că deprimă * Dacă va fi aprobată propunerea, vor dispărea meseriile ocazionale de purtător de cruce, copac, tablou sau coroane, la mort *

Pe motiv că blochează traficul, din rezoane de … civilizaţie, dar şi ca să nu ne mai simţim deprimaţi când vedem pe străzile oraşului alaiul din urma mortului, viceprimarul municipiului, Mircea Cristea, vrea să introducă în Galaţi obligativitatea de a însoţi coloana funerară doar în maşini, dând noi valenţe expresiei „a conduce răposatul pe ultimul drum”…

Este drept, în ultimii ani, procesiunea de înmormântare s-a mai „modernizat”; au apus vremurile în care mortul era transportat în dric, cu orchestră şi, vorba cântecului, „cai mascaţi”.

Acum transportul răposatului se face cu o maşină specializată. Însă alaiul, format din rude, prieteni, cunoscuţi, merge tot pe jos, în urma maşinii mortuare; şi chiar dacă unii preferă să stea în maşini, tot se respectă tradiţia opririi la fiecare răscruce, unde toată lumea se strânge în jurul sicriului, preotul ţine o mică slujbă, se aruncă bănuţii, se întinde pânza albă denumită „pod”…

Un întreg ritual care va dispărea, dacă propunerea viceprimarului Mircea Cristea va fi aprobată de către Consiliul Local Galaţi.

Asta ca să nu mai vorbim de faptul că anumite meserii „de ocazie”, ca să le spunem aşa, vor apune; vorbim de „băiatul care duce crucea” în faţa alaiului, cel care duce pomul (o creangă de care sunt agăţate diverse fructe), cel care duce tabloul defunctului…

Deocamdată, doar o propunere

„În şedinţa următoare, în Consiliul Local, consilierii liberali vor propune un  proiect de hotărâre privind interzicerea de convoaie mortuare însoţite de convoi pietonal, pe şosele, urmând ca accesul către locul de înhumare să se desfăşoare, în exclusivitate, prin convoaie de automobile”.

„Deocamdată este doar o propunere, o lansăm public. … S-ar putea chiar să avem opoziţie destul de solidă…”, a declarat, ieri, viceprimarul municipiului Galaţi, Mircea Cristea.

Acesta şi-a motivat propunerea prin aceea că „traficul este îngreunat” în cazul în care lumea merge pe jos, în urma maşinii cu răposatul, pe şosea.

În plus, nici nu ar fi prea civilizat în opinia lui Cristea, care spune că „oricum Galaţiul este unul dintre puţinele municipii în care încă nu a fost oprită o astfel de procesiune”.

Şi în al treilea rând, este deprimant, la fel de deprimantă cum este şi imaginea firmelor de pompe funebre care îşi fac reclamă, scoţând sicriele şi coroanele în faţa magazinelor.

„Am discutat şi în Primărie, mai ales că avem o arhitectă tânără, să introducem o taxă de faţadă… O să zică lumea: ce rău face un sicriu? Ne deprimă…”.

Revenind la interdicţia de a urma, pe jos, maşina mortuară, vicele a spus că dacă CL va aproba acest lucru, nu se vor mai ţine nici micile slujbe de pomenire, de pe la intersecţii…

„Am avut discuţii şi cu preoţi şi ei ştiu că Galaţiul este unul din puţinele locuri unde se mai întâmplă treaba asta. Vă spun că nu ţine foarte mult de ceea ce înseamnă tradiţia ortodoxă toată  procedura de ducere la cimitir în acest mod”, a mai spus Cristea, care a respins ideea unui compromis-să se poată merge, pe jos, în urma mortului, dar nu pe străzile principale.

Părerile gălăţenilor, împărţite

Pe una din băncuţele de lângă Catedrală se afla, ieri, Nina Gliciuc, de 54 de ani.

„Noi suntem din Republica Moldova, da ne-am stabilit la Galaţi, după Revoluţie… La noi, în Chişinău, s-a interzis să se meargă pe jos după mort încă de acum 20-30 de ani, de când eram eu studentă”, îşi aminteşte femeia.

De cu totul altă părere este Sofia Ursu, de 82 de ani. Îmbrăcată cu haine cernite, după fiul ei, dânsa ne-a spus că este împotriva unei astfel de măsuri:

„Nu este corect. Lumea trebuie să meargă pe jos după răposat, nu în maşină… În maşină te odihneşti, nu e bine, tu, la mort, mergi în urma lui şi ai în suflet o durere mare…”.

„Trebuie să îl conduci pe ultimul drum pe jos, oricât de departe ar fi cimitirul…”.

„Eu, la băiat, am mers cu maşina, că aşa a decis familia, toţi au mers aşa, dar nu a fost bine… Eu aş fi vrut să merg pe jos, că era ultima oară când îl vedeam…”.

Dacă se va interzice mersul pe jos, în urma mortului, vor dispărea şi multe meserii ocazionale, create tocmai de acest obicei de a petrece, pe jos, cu alai, răposatul, pe ultimul drum.

„Păi este cel care duce crucea, apoi cel cu copacul, apoi, cu coroanele, cu tabloul… Mergem încet, pe şosea şi ne oprim când ne face semn părintele…”.

„Am luat şi 2-300 de mii de lei şi 500.000 de lei vechi, cum te tocmeşti cu omul, din biserică…”.

„Acum, dacă va interzice… ce să zic? Dacă omul nu vrea să te plătească, oricum nu te plăteşte şi le pune pe toate şi coroane şi portret, în maşină, că au fost cazuri să merg să întreb dacă au nevoie de om la cruce şi să-mi spună că nu…”.

„Şi atunci, dacă nu dă bani, cară tu şi crucea şi copacu’!”, ne-a dezvăluit un tânăr familiarizat cu toate obiceiurile de înmormântare…

Citit 2309 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.