Ce se ascunde după munţii de gunoi?

Ce se ascunde după munţii de gunoi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Săptămâna trecută, viceprimarul Mircea Cristea spunea că este posibil ca 80 la sută dintre angajaţii Ecosal să lucreze la o firmă privată * Sau nu, după răspunsul venit în această săptămână de la  Bruxelles * Cu măturatul străzilor noaptea, mai vedem * Taxa de habitat va creşte *

După cum se ştie, din august 2008, în Galaţi se desfăşoară  proiectul „Managementul integrat al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi".

Proiectul are o valoare totală de 23 de milioane de euro şi constă în închiderea actualei gropi de gunoi, amenajarea şi exploatarea unei gropi de gunoi ecologice, construcţia unei staţii de sortare şi compostare a deşeurilor şi instituirea colectării selective a deşeurilor.

Dacă obiectivele vizate sunt extrem de clare nu acelaşi lucru se poate spune despre imaginea pe care o au autorităţile locale despre cum se va desfăşura serviciul de salubritate, după finalizarea acestui proiect.

Viceprimarul Mircea Cristea spunea, săptămâna trecută, că după implementarea unui astfel de proiect, calitatea serviciilor de salubritate va creşte.

Că gălăţenii nu vor mai fi prăfuiţi dis-de-dimineaţă de măturătorii străzilor, că gunoiul se va ridica de la ghene mult mai des decât acum şi că, în general, oraşul va fi mai curat.

Primarul Dumitru Nicolae a refuzat să facă un comentariu clar asupra acestor aspecte.

Întrebat dacă după finalizarea proiectului ISPA, străzile din oraş vor fi, într-adevăr, măturate noaptea (aşa cum ar fi normal pentru un oraş european în care UE a investit 23 de milioane de euro), primarul a vorbit despre criza financiară şi faptul că Primăria ar trebui să le plătească măturătorilor sporuri de noapte!

Viitorul Ecosal, sub semnul întrebării

Potrivit proiectului european, în momentul în care va începe să funcţioneze noua groapă ecologică de gunoi, se va organiza o licitaţie în urma căreia vor fi stabilite două firme DISTINCTE, una care să administreze groapa de gunoi şi alta, ce va asigura colectarea gunoiului din oraş şi transportul acestuia la groapă.

Mircea Cristea spunea săptămâna trecută că firma privată care va obţine, în urma licitaţiei, dreptul de a colecta gunoiul din oraş „va prelua cam 80 la sută din personalul Ecosal, având în vedere experienţa lor ”.

Plus, un fel de protecţie socială mascată pentru aproximativ 500 de muncitori Ecosal, s-ar putea spune.

În acest scenariu, Ecosal ar putea păstra doar circa 200 de oameni pentru alte activităţi – reparaţii străzi, deszăpezire etc.  

Un scenariu modificat pe ultima sută de metri

Totuşi, se pare că nici acest scenariu nu va sta în picioare. În urmă cu doar o zi, directorul serviciului Ecosal l-a anunţat pe primarul Dumitru Nicolae că ”am primit de la Bruxelles un răspuns pozitiv în cererea noastră de renunţare la parteneriatul public-privat”.

Pe româneşte, Ecosal se va putea ocupa în continuare de colectarea gunoiului din oraş. Adică, adio licitaţie, adio transfer de personal la o societate privată…

Mai ponderat, Dumitru Nicolae, a declarat că trebuie analizată această noutate şi implicaţiile ei.   

„Prudenţă!”, recomandă însă vicele Cristea, care spunea ieri că o astfel de modificare în proiect ar putea „costa” primăria cam 8 milioane de euro. Banii ar reprezenta contravaloarea investiţiilor făcute (în condiţii normale) de firma privată care ar fi câştigat prin licitaţie dreptul de a colecta gunoiul:

„Proiectul ISPA prevede organizarea de 5.000 de puncte de colectare, din care 220 finanţate prin proiect, iar restul finanţate de firma respectivă. Dacă această firmă nu va mai exista, rămâne de calculat dacă în condiţiile de criză de acum ne permitem astfel de costuri”.

Deşi spune că „la prima vedere aş înclina către Ecosal”, Cristea dă de înţeles că din punct de vedere financiar varianta iniţială este mai bună.          

Ce a mai rămas de făcut?

Deocamdată, în cadrul proiectului ISPA, s-a ajuns la realizarea licitaţiei pentru achiziţionarea a 1.631 de containere şi 8 autovehicule de transport al gunoiului, a anunţat Mircea Ostache, şeful UIP.

Din toamnă, în oraş se vor amenaja 220 de puncte de colectare selectivă a gunoiului (hârtie, plastic, sticlă), în care vor fi amplasate 660 de containere speciale (din cele 1.631 noi), restul fiind containere obişnuite.

Tot 1 septembrie 2010 este termenul limită de închiderea a gropii vechi şi deschiderii celei noi (acţiune stabilită iniţial a se realiza până în decembrie 2009, dar prelungită ulterior cu 9 luni).

Dacă în diverse subiecte, primarul şi vicele se contrazic, într-o privinţă sunt de acord: după încheierea proiectului, se va mări taxa de habitat pe care o plătesc anual gălăţenii.

Taxa „cu siguranţă că va creşte”, spunea viceprimarul Mircea Cristea, liniştindu-ne, totuşi, că „în nici un caz nu vorbim de o dublare a acestei taxe”.

În prezent, taxa de habitat este de 47 de lei/an, pentru fiecare gălăţean.

Citit 1140 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.