Euroregiunea „Dunărea de Jos”- zece ani şi o cotitură

Euroregiunea „Dunărea de Jos”- zece ani şi o cotitură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 14 august va fi de acum Ziua Euroregiunii noastre *

Şedinţa Consiliului Euroregiunii „Dunărea de Jos” s-a încheiat ieri, după două zile de tratative, la sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, unde a avut parte de traducere simultană la căşti şi încă una cursivă.

Cu o zi înainte, prima zi a întâlnirii trilaterale România – Ucraina – Republica Moldova, a avut însă loc, inedit, la Palatul Navigaţiei, în frumoasa sală cu vedere spre Dunăre  unde funcţionează „Clubul Înţelepţilor”.

Tot specială a fost ieri şi şedinţa, în care reprezentanţii celor trei regiuni au votat şi semnat  modificări ale unor decizii euroregionale mai vechi.

Această întâlnire va trebui ţinută minte, pentru că este una cu adevărat istorică: pentru prima oară, partenerii noştri de peste graniţă vor participa la mari proiecte care le vor şi aduce bani europeni, după ce până acum ne-au secondat cam pe gratis, doar pentru experienţă, în proiecte precum cel de la Zătun, Vlădeşti sau Muzeul Satului, unde caimacul l-au luat gălăţenii.

Dacă după  anii  ‘90 regiuni din Europa făceau proiecte împreună cu noi, noi câştigând experienţă şi ei fonduri europene, de doi ani, de când funcţionează, cu sediul la Galaţi, Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră  „Euroregiunea Dunărea de Jos”, entitate în sfârşit cu personalitate juridică, Galaţiul a fost în stare să atragă fonduri europene trecând peste birocraţia altor sisteme de parteneriat.

„Băiat mare”, noul organism are bani pe mână! De acum însă, şi ceilalţi parteneri vor putea profita nu numai de experienţa noastră, Galaţiul putând şi el beneficia de fonduri, dar şi de prestigiul unui câştigător versat de proiecte, dintr-o ţară membră a UE, care îi îndrumă pe alţii.

De altfel, Ghiorghe Vasilachi, preşedintele Raionului Cahul, observa ieri franc că mai înainte… „în cadrul Euroregiunii doar discutam şi serveam ceaiul”.

Iar vicepreşedintele Consiliului Regional Odesa, Gheorghy Arabadzhy, observa „primele rândunici” – viitoarele proiecte accesate. Chiar şi viitorul sediu al Asociaţiei, de pe strada Domnească, va fi reabilitat printr-un proiect european! 

Prezenţe interesante

„Ne putem mândri că la Galaţi s-a semnat actul de înfiinţare a Euroregiunii, în 1998 şi, peste ani,  Galaţiul a dovedit că poate fi un partener de nădejde”.

„Şi tot la Galaţi s-a constituit Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră, acum doi ani, asociaţie care are un rol pragmatic în accesarea de fonduri europene”, a declarat preşedintele Euroregiunii, al Asociaţiei şi al  Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac.

Acesta a anunţat ieri că ziua de 14 august, zi în care, acum zece ani, lua fiinţă Euroregiunea, va deveni oficial Ziua Euroregiunii „Dunărea de Jos”, sărbătorită prin acţiuni culturale în toate cele trei regiuni componente.

Ne-am bucurat să aflăm că euroregiunea noastră este  mai activă decât din nord-estul României. 

„E o situaţie neplăcută pentru noi când citim Istoria şi vedem că acum o sută de ani practic în toate zonele acestea care intră în euroregiunea noastră se putea circula fără probleme şi aveam relaţii comerciale bune”, situaţie care ar putea reveni, observa ieri şi primarul Dumitru Nicolae, de la prezidiu.

Ieri au participat la lucrări reprezentanţi la vârf de la Galaţi, Cahul, Cantemir şi Reni, şi adjuncţi sau alţi reprezentanţi de la Odesa, Brăila şi Tulcea.

Sau ministrul plenipotenţiar de la MAE român (fostul ambasador la Chişinău, Filip Teodorescu), nou-numitul consul român la Cahul, Genţiana Şerbu, un secretar de stat în Ministerul român al Dezvoltării, un consilier din Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, directori din ministerele noastre, directoarea Direcţiei de Dezvoltare Regională a CJ etc.

Tot ieri a avut loc un seminar  pe tema accesării proiectelor europene, la care însă, au rămas să ia notiţe,  mai puţini decât cei care participaseră la deschidere, când în sală au fost câţiva consilieri judeţeni, câţiva directori de instituţii şi reprezentanţi ai societăţii civile…

Păcat, pentru că este vorba despre o structură care reprezintă peste patru milioane de oameni...

Ziua s-a încheiat cu o întâlnire pe vapor. Asupra sumelor puse în discuţie sau proiectele discutate, asupra construcţiei corabiei „Speranţa” (din „Toate pânzele sus”) şi a unui… zepelin deasupra Deltei, o „coproducţie” ucraineano-tulceană vom reveni.

Citit 1774 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.