Bogdan Ciucă, despre proiectul Guvernului: De două ori mai mult timp irosit

Bogdan Ciucă, despre proiectul Guvernului: De două ori mai mult timp irosit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul de parlamentari  nu e de resortul Constituţiei, precizează deputatul gălăţean *

Proiectul de micşorare, prin modificarea Constituţiei, a numărului de camere ale Parlamentului, propus de Guvernul Boc, nici măcar nu ţine de prevederile  Constituţiei, ci de cele ale… Legii electorale – a declarat vineri deputatul PC Bogdan Ciucă.

Juristul, membru al Comisiei parlamentare pentru modificarea Constituţiei, a explicat că nici reducerea numărului de parlamentari, la 300, nu poate fi făcută după ureche.

De ce? „E surprinzător ca de la nivel guvernamental să vină o asemenea propunere: modificarea numărului de parlamentari ţine de Legea electorală şi nu de Constituţie. În general, numărul parlamentarilor este determinat de numărul locuitorilor acelei ţări, pentru că vorbim despre REPREZENTATIVITATE”. 

Mai mult: dacă ne mai înmulţim, dacă se mai întorc acasă românii din străinătate, ar trebui chiar mai mulţi parlamentari: „Modificările demografice conduc la modificarea numărului de parlamentari. Ceea ce nu se va putea realiza atât de uşor dacă noi o trecem în Constituţie. Majoritatea statelor civilizate nu au asemenea prevederi în Constituţie”.

Cu alte cuvinte, şi dacă vom rămâne foarte puţini români, nu se va mai putea scădea sub 300 fără să modificăm iar Constituţia. 

Este „un proiect făcut pe grabă” de Guvern, conchide conservatorul, care crede însă că pot fi discutate unele dintre cele prevăzute în proiectul guvernamental.

E exact viceversa!

Guvernul propune desfiinţarea celor două camere ale Parlamentului şi înlocuirea acestora cu o singură cameră, numită Camera Reprezentanţilor.

„Dar surpriza vine acum: proiectele de lege vor trece de două ori prin Cameră! Deci, până la urmă, n-am rezolvat problema procedurii, căci se spunea că noi lungim prea mult procedura”. 

Deputatul apreciază chiar că timpul necesar trecerii unui proiect de lege prin Parlament se va dubla:

Dacă până acum se puteau studia în paralel două legi, fiecare în câte o cameră, făcându-se apoi rocada, acum, după ce teancurile de dosare vor fi trecut o dată prin Camera Reprezentanţilor, tot aceleaşi vor veni înapoi pentru o a doua trecere, după cum prevede iniţiativa Guvernului. Ceea ce va spori birocraţia şi va încetini lucrurile.

Deputatul a respins şi conceptul de vot „la prima mână”, adică votarea iniţiativelor legislative fără trecerea lor în prealabil prin comisiile de specialitate.

Citit 614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.