Negocierea CCM la Primărie

Negocierea CCM la Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru a face economie, ajutoarele de înmormântare nu se mai acordă decât rudelor de gradul I ale angajatului *

În această săptămână a avut loc o nouă rundă de negocieri între sindicatele din Primăria Galaţi şi reprezentanţii conducerii, tema fiind negocierea noului Contract Colectiv de Muncă.

Nici la această întâlnire nu s-au finalizat negocierile, urmând ca şi săptămâna viitoare să aibă loc o nouă rundă de discuţii.

Trebuie precizat că negocierile CCM nu se referă la nivelul salariilor sau sporurilor şi altor stimulente de natură financiară, toate acestea fiind stabilite, unitar, la nivel naţional, prin legea salarizării şi bugetul de stat.

Surse neoficiale ne-au declarat că până în acest moment, în cadrul CCM, s-au stabilit diverse prevederi „de principiu”, care, până acum, nu s-au aplicat în cazul angajaţilor din Primărie.

De pildă, una din noutăţi este cea a contractului de loialitate. Anual, bugetul Primăriei are rezervată şi o sumă destinată plăţii cursurilor de perfecţionare şi/sau pregătire a salariaţilor.

Cei desemnaţi să urmeze astfel de cursuri plătite vor fi aleşi de către şeful administraţiei publice locale, însă de-acum şi cu acordul sindicatelor.

Totodată, s-a stabilit că orice angajat care va beneficia de astfel de cursuri va fi obligat să semneze un contract de loialitate pe minim cinci ani.

Măsura a fost luată, având în vedere că unele cursuri sunt destul de costisitoare şi nu au fost puţine cazurile în care angajaţii au părăsit apoi primăria care le-a plătit studiile.

Şi până acum o astfel de prevedere privind clauza de loialitate a existat, însă ea nu era aplicabilă tuturor salariaţilor, atât timp cât aceasta nu era prevăzută în CCM.

Tot o noutate în CCM se referă la posibilitatea ca Primăria să suporte financiar costul unui avocat, în cazul în care un angajat al acestei instituţii ar avea nevoie de astfel de servicii.

Dacă un funcţionar este dat în judecată pe un caz care priveşte activitatea sa din Primărie, instituţia poate plăti un avocat pentru acel angajat, în limita sumei de 1.000 de lei.

Prevederea a fost inclusă în CCM, în condiţiile în care au fost cazuri când angajaţii Primăriei au fost daţi în judecată şi nu au avut cu ce-şi plăti avocatul.

Tot o noutate în CCM este şi cea referitoare la asigurarea, din partea Primăriei, a unor ajutoare financiare, în limită de maxim 5.000 de lei, în cazul unor boli incurabile sau a necesităţii unor proteze.

O altă prevedere a CCM se referă la ajutoarele de înmormântare acordate angajaţilor.

În contextul crizei actuale, aceste ajutoare au fost „restrânse”, nu ca sumă, ci ca număr de beneficiari.

Astfel, dacă până anul trecut ajutoarele se acordau angajaţilor şi rudelor acestora până la gradul IV, din acest an ajutorul va fi acordat doar angajaţilor şi rudelor de gradul I.

Per total, negocierile cu sindicatele indică un CCM destul de bun pentru angajaţii din Primărie, mai ales în condiţiile de austeritate financiară din acest an.

Au rămas, însă, nediscutate, sancţiunile ce pot fi aplicate în cazul funcţionarilor publici, subiect ce va fi reluat săptămâna viitoare.

Citit 842 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.