Primarul şi criza

Primarul şi criza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajaţii cu „bile negre”, primii pe lista disponibilizărilor * Gratuităţile acordate pensionarilor nu se elimină! *

Reporter: - Reducerea cu 25 la sută a salariilor din administraţie… 

Dumitru Nicolae: - Nu doar de reducerea salariilor, va urma şi reducerea numărului de angajaţi. Şi acest lucru, deoarece reducerea salariilor cu 25 la sută, din administraţie, nu va face o economie semnificativă la nivelul bugetelor. Şi atunci, toată lumea îşi va pune problema reducerii de personal…

- Pe ce criterii se vor trimite oamenii acasă?

- La sfârşitul fiecărui an, activitatea funcţionarilor este evaluată. Cam 80 la sută din angajaţii Primăriei primesc calificative bune, însă în jur de 20 la sută, nu.

Este vorba despre anumite persoane care nu respectă autoritatea celorlalţi, care „uită” să facă anumite lucruri sau care nu îşi respectă clauzele de confidenţialitate.

Dacă acestora din urmă li s-ar fi pus, la finele anului trecut, calificativul „necorespunzător”, i-am fi putut da afară imediat. Însă nu am făcut asta, calificativul lor fiind „suficient”. Î

n momentul în care se va stabili, clar, de la Guvern, procentul reducerilor de personal, aceşti angajaţi vor fi primii care vor pleca. Nu am renunţat la serviciile lor până acum, deoarece este posibil ca astăzi, să spunem, să îi dau afară şi mâine să spună Guvernul să reduc din personal, dar să nu ia în consideraţie faptul că eu abia am redus numărul angajaţilor…

- Deci, angajaţi care fac deservicii administraţiei locale. Permite legislaţia aplicarea de sancţiuni?

- Eu am citit legislaţia funcţionarului public şi m-am luat cu mâinile de cap. Prevederile se contrazic. Legile au fost făcute de tineri absolvenţi, fără experienţă în administraţie, care doar au tradus legislaţia europeană şi acum apar tot felul de năzbâtii…

Acum câteva luni, când eu m-am reîntors la Primărie, după problemele de sănătate pe care le-am avut, am fost foarte nemulţumit… Am găsit mulţi angajaţi care nu îşi mai făceau treaba, sau care credeau că treaba lor este să-i „ajute” pe alţii, din afara Primăriei…

Am aplicat sancţiuni, însă să ştiţi că nu doar legea funcţionarului îi ajută, ci şi instanţa de judecată. Orice funcţionar sancţionat contestă în instanţă amenda şi gata!

Şi Comisia de Disciplină, din care face parte un reprezentant sindical şi doi numiţi de primar, este contestată. Funcţionarul care ajunge în faţa Comisiei de Disciplină îi recuză pe membrii acesteia şi atunci sancţiunea nu mai are valoare, o poate ataca cu succes în instanţă!

De aceea voi schimba din nou componenţa comisiei, deşi ultima modificare la nivelul ei a fost operată acum câteva luni…

- Cum se împacă reducerea salarială recomandată de Guvern cu faptul că o anumită parte a funcţionarilor publici au de primit din partea Primăriei sporuri restante, câştigate în instanţă?

- Pe de o parte, angajaţii câştigă în instanţă drepturi salariale şi pe de altă parte, Curtea de Conturi spune că este ilegal să le dai. Cine are dreptate? Instanţa de judecată sau Curtea de Conturi?

Vă dau un exemplu, descoperit de Curtea de Conturi: am avut mai mulţi şefi, numiţi provizoriu, pentru o perioadă de 6 luni… Aceştia au încasat şi bani conform postului ocupat…

Numai că după 6 luni când contractele trebuiau reînnoite, cei de la personal nu au făcut asta, iar acei şefi au încasat bani în continuare, bani despre care Curtea de Conturi spune acum că au fost luaţi ilegal şi că respectivii trebuie să îi returneze… Avem în această situaţie vreo 10 inşi, dar fiecare a contestat în instanţă decizia Curţii…

Tot ce am stabilit prin hotărâre a Consiliului Local rămâne. Se vor păstra gratuităţile pentru circulaţia pensionarilor în mijloacele de transport în comun.

Nici taxele locale nu le vom mări în plan local, însă dacă Guvernul va decide altfel, va trebui să aplicăm…

O discuţie separată va fi cea privind subvenţiile la căldură, căci se merge pe creşterea preţului… Deocamdată însă, toate acestea sunt simple intenţii.

Aşteptăm să vedem cadrul legal stabilit de Guvern şi abia apoi vom şti cu siguranţă ce trebuie să facem…

(va urma)

Citit 1743 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.