* Cu acordul a 2/3 dintre proprietari * În prezent, este necesar acordul tuturor proprietarilor * Locatarii, despăgubiţi pentru partea lor de acoperiş *
O lege care reglementează construcţia mansardelor şi amenajarea altor spaţii ale blocurilor de locuit a primit un raport favorabil în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, fiindu-i astfel deschis drumul, ne-a informat ieri unul dintre membrii comisiei, deputatul gălăţean Bogdan Ciucă.
„Procedura la ora actuală face aproape imposibilă această iniţiativă”, observă conservatorul. Într-adevăr, în prezent, dacă doar unul dintre locatari, chiar dacă nu are apartamentul la ultimul etaj, se opune mansardării, sau dacă un vecin este plecat din ţară şi nu are cum să-şi dea acordul, proiectul cade.
Noua lege va aduce deci mai multe şanse constructorului: va fi necesar acordul a doar două treimi dintre locatarii imobilului. De asemenea, cei de la ultimul etaj, afectat de construcţia mansardei, este obligatoriu să figureze printre cele două treimi favorabile.
Legea se referă şi la uscătoare şi alte spaţii care sunt amenajate în alt scop sau extinse, în acest caz fiind absolut necesar acordul celor care au pereţi comuni cu viitorul obiectiv.
Şi în prezent (dar cetăţenii nu prea cunosc aceasta), prevăzut şi în textul viitoarei legi, proprietarii sunt despăgubiţi de beneficiarul mansardei sau de firma constructoare pentru că renunţă „la cota lor de coproprietate”, adică la cât le revine din planşeul blocului, spune deputatul.
În noua variantă, vor fi despăgubiţi şi cei care se opun. Despăgubirea se poate face amiabil sau… româneşte, prin instanţă.
Cine va plăti reparaţiile acoperişului mansardei? Până acum, toţi proprietarii plăteau pentru reparaţia acoperişului blocului. De acum, ar urma ca printr-un contract, constructorul şi asociaţia de proprietari să stabilească cine va plăti – ei sau cei din mansardă.
Iniţiatorul, un deputat PD-L fost viceprimar de Braşov, a avut acordul întregii comisii. Deputatul Ciucă spune că a discutat pe marginea viitoarei legi şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu asociaţii de proprietari.
„Până acum, se întâmpla şi ca o sută de familii să dorească mansardarea şi unul să nu dorească”, spune conservatorul.
Care a relatat o păţanie personală privind… democraţia de bloc: în blocul în care stă la Bucureşti, s-a montat interfon, dar o parte dintre locatari vor să menţină portarul şi blocul are acum şi una, şi alta…
Despre cât de sigure şi oportune din punctul de vedere al specialiştilor aceste mansardări, legea care doreşte să le faciliteze, nu spune nimic.