Fostul prefect Dobre este dezamăgit

Fostul prefect Dobre este dezamăgit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul şi-a pierdut importanţa euroregională, spune deputatul Victor Paul Dobre * „Am făcut demersurile pentru crearea acestei euroregiuni”- îşi aminteşte liberalul * Unde-i fastul de-altădat’? *

Cu ocazia marcării, astăzi, a 12 ani de la înfiinţarea Euroregiunii „Dunărea de Jos”, deputatul liberal Victor Paul Dobre şi-a amintit de perioada în care, fiind prefect al Galaţiului, a pus umărul la crearea acestei suprastructuri interstatale.

„Îmi aduc aminte, pentru că am fost cel care, din partea Galaţiului, a făcut demersurile pentru crearea acestei euroregiuni”, a spus liberalul, precizând că bazele s-au pus la o întâlnire din vara anului 1997, la Ismail, la care au participat preşedinţii de atunci ai României, Republicii Moldova  şi Ucrainei şi mulţi miniştri ai celor trei ţări. A urmat o întâlnire la Galaţi a preşedinţilor României şi Republicii Moldova care: „a fost singura întâlnire oficială a unui preşedinte român la Galaţi”.

Într-adevăr, este un moment de ţinut minte! Astfel, la 15 august 1998, s-a semnat constituirea Euroregiunea, a rezumat liberalul istoria dinainte de ora zero a Euroregiunii.

Deputatul a criticat în continuare stadiul în care a ajuns Euroregiunea: „Sunt, dacă-mi permiteţi, dezamăgit într-o anumită măsură! Pentru că la  bazele acestei euroregiuni, ideea ei avea multe componente, de natură umană, de natură culturală extrem de importantă în această zonă complexă”.

„Dar, lucrul la care ne gândeam atunci şi era prioritatea noastră – aspectul economic. Care, în aprecierea mea şi nu numai a mea atunci, ar fi trebuit să avantajeze Galaţiul în special. Care era centrul economic cu cel mai mare potenţial. Eram mult mai puternici decât Odessa, deşi Odessa e mult mai mare”.

„Din păcate, în aceşti 12 ani, acest avantaj l-am cam pierdut. Şi din păcate, din punct de vedere economic, al dezvoltării colaborării în acest sens, n-am prea avut de câştigat! De altfel, cred că e şi o anumită erodare a importanţei acestei structuri”. 

Pornind de la observaţia că la aniversare, astăzi, nu vin şi  reprezentanţi din celelalte ţări, Dobre şi-a amintit că la momentul semnării erau de faţă inclusiv înalţi oficiali din ministerele de Externe ale celor trei ţări.

Liberalul a semnalat şi proasta colaborare între ţinuturi: „De asemenea, nu cred că există o coeziune la nivelul consiliilor judeţene, inclusiv al celor din România, căci în această regiune se află şi Galaţiul, şi Brăila, şi Tulcea. De altfel, relaţiile administrative cu Brăila nu are rost să le mai comentez…”   

Astăzi, la seminarul care marchează aniversarea, vom afla care sunt aprecierile preşedintelui Eugen Chebac, preşedinte al Consiliului Euroregional. Şi dacă ieri n-a fost amintit, poate azi va fi evocată şi figura primului preşedinte al Euroregiunii, regretatul Răsvan Angheluţă...

Citit 627 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.