Marius Stan, atacant la poarta primăriei (II)

Marius Stan, atacant la poarta primăriei (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Este firesc să existe nemulţumiri după nominalizarea candidatului USL * Primarul trebuie să se ocupe de strategia de dezvoltare a oraşului * Contracandidat puternic : Marius Necula  

- Desemnarea candidaturii dumneavoastră a creat nemulţumiri şi în USL şi în PNL.

- Este clar, erau trei candidaţi, doar unul a fost nominalizat. Este normal, să fie nemulţumiţi. Dar eu cred că cine va opta pentru o candidatură independentă va părăsi partidul şi uniunea. Sigur, va fi votat de prieteni, de familie.

Global însă pierderea voturilor va fi nesemnificativă. Am văzut şi răspunsul domnului Ciumacenco. Cred că nici nu trebuia să dea un răspuns acum. Ştiu că gustul înfrângerii e amar, de regulă laşi să treacă timpul, să treacă frustrările. Oricum, ştiu sigur că domnul Ciumacenco nu va pleca de aici, la alegerile parlamentare va fi unul dintre candidaţi, deci cariera lui politică va fi legată de PSD. Am văzut însă că a citat din Coposu… Cred că nu poţi să spui că poţi negocia orice numai principiile nu, când ai fost ţărănist şi acum eşti pesedist…

- Cazul Maricel Oancea. Poate candidatul USL la primărie să dea afară liberalii din PNL?

- Nu n-am dat nici un liberal afară din partid, Maricel Oancea n-a fost niciodată liberal, prin tot ce înseamnă comportament, gândire… Cred că a fost o greşeală când a fost primit în partid şi acum am reparat o greşeală şi cred că cei din partid au înţeles şi m-au felicitat. Dar nu vreau să detaliez acest caz, îi fac reclamă… Oricum i se retrăgea susţinerea politică, aşa că e bine că a făcut primul gestul…

- Vă sunt sau nu toţi liberalii alături, după nominalizare?

- Îi simt alături, dar mult prea încrezători, deşi una este a fi nominalizat şi alta este a câştiga alegerile.  Chiar aş vrea să le spun că sunt lucruri diferite a fi pe primul loc, în sondaj, înainte de alegeri şi a fi în acelaşi loc, după alegeri…  Una este simpatia personală…, în 2008 am văzut efuziunea oamenilor şi unii dintre colegii mei spuneau că ieşim câştigători din primul tur… Uite că nu a fost aşa. Greşeala mare a fost că la nivel de organizare a alegerilor, ca partid, ne-a prins total nepregătiţi, inclusiv în privinţa oamenilor din secţiile de votare, nu aveam peste tot…. Însă PNL a învăţat din greşeli.

« Deschid uşa Guvernului cu capul…”

- Cât din simpatia de care vă bucuraţi e datorată Oţelului? Balonul e rotund, iar vara viitoare, la alegeri, simpatia microbiştilor ar putea fi mai mică… Într-o astfel de situaţie candidatura dumneavoastră ar fi pusă în pericol?

- Vreau să cred că nominalizarea mea drept candidat nu se datorează exclusiv rezultatelor din fotbal. Sper că gălăţenii m-au văzut ca manager, în primul rând, cum am dezvoltat clubul. Tot ce am făcut, am făcut cu bani foarte puţini. Când ai bugetul Galaţiului, poţi face infinit mai mult decât până acum. Nici nu vreau să am ca termen de comparaţie ce s-a făcut până acum, ci să compar Galaţiul cu Braşovul, Sibiul, dar acum cu ce ne comparăm? Cu Bârladul, cu Tecuciul… Galaţiul nu mai înseamnă nimic, se desfiinţează agenţii, locuri de muncă. Nu ştiu cine din administraţia locală se poate duce să deschidă vreo uşă la Guvern. Eu, indiferent de culoarea Guvernului, mă duc să deschid uşa cu capul. Toţi aşteaptă de la un primar lucruri banale – să facă curăţenie în faţa blocului, să asfalteze străzile, problema câinilor… Dar să fim serioşi, pentru asta sunt direcţii speciale, angajaţi care să se ocupe de aşa, un city manager şi viceprimarii, care să zbârnâie, nu să doarmă… Doi viceprimari, să fim clari, să nu existe echivoc! Primarul trebuie să se ocupe de strategia de dezvoltare a oraşului, să acceseze fonduri europene… Chiar şi cu audienţele, sigur, orice om e important, însă ce e mai important? Să mă audă promiţând că i se va rezolva problema sau chiar ca problema respectivă să se rezolve? Din audienţele ţinute până acum, dacă s-au rezolvat problemele a 5 la sută, mă bucur, dar nu cred. În schimb, promisiuni cred că s-au făcut 200 la sută.

- Ce fel de primar veţi să fiţi?

- Am fost întrebat odată, la Bucureşti, dacă voi putea fi un primar al USL, sau doar al  PNL. Am spus că a venit un moment la Galaţi când nu mai contează al cui primar eşti, ci trebuie să poţi coagula toate forţele, indiferent de culoarea politică, pentru a scoate Galaţiul din groapa în care se află. Eu chiar cred că am să reuşesc. Prin relaţiile interumane pe care le am, cred că pot face să se înţeleagă oameni care nici nu se gândesc la asta. Chiar şi cu Stancu Bunea aş putea să bat palma… Vreau să se renunţe la orgoliile care nu au lăsat cele două oraşe să de dezvolte.

- Ciumacenco, Durbacă sau Necula, care adversar pare mai periculos?

- Cred că în ce-l priveşte pe Ciumacenco nu mai poate fi vorba de candidatură, cu Durbacă nu am nimic, dar pentru Galaţi este un moment de cotitură şi va trebui să facă o schimbare radicală în modelul de primar pe care şi-l doreşte. N-am nimic cu oamenii în vârstă, le respect experienţa, dar există un dar. Când ajungi primarul unui oraş ca Galaţiul trebuie să fii viu, activ, să ai viziune şi nu principii învechite. Pe Necula îl văd periculos prin experienţa alegerilor şi vârstă. Pentru că reprezintă partidul la guvernare trebuie respectată candidatura sa.

- Ce mesaj aveţi pentru adversarii politici?

- Îi rog să inventeze ceva mai puţin previzibil. Cât priveşte faptul că am trei copii, din trei căsătorii diferite, sunt copiii mei, îi iubesc, mă ocup de ei… Dar, ca să ataci un astfel de subiect trebuie să fii puţin ticălos, pentru că fiecare căsătorie ascunde o dramă a cel puţin două persoane, ca să nu mai vorbim de copil. Aş vrea ca adversarii mei să inventeze chestii mai inteligente despre mine, decât afişele sau tipăriturile de pe vremea comuniştilor.

Citit 1353 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.