Instruire pentru absorbţia fondurilor europene

Instruire pentru absorbţia fondurilor europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi există finanţări UE special pentru a fi cheltuite cu instruirea primarilor în privinţa absorbţiei fondurilor europene, deşi, la nivel judeţean, există o societate de ghidare în acest domeniu – Consproiect, Partidul Conservator s-a gândit că nu e rău să îşi mediteze propriii aleşi locali pe această temă. Aşadar, aleşii locali conservatori din Galaţi şi alte trei judeţe învecinate – Brăila, Vrancea, Buzău – au participat, ieri, la un curs de instruire în privinţa absorbţiei fondurilor europene.

Primarilor şi consilierilor locali conservatori din cele patru judeţe le-au ţinut cursuri de instruire Cătălin Ioaniţescu şi Nicolae Brad, primul fiind chiar coordonatorul Departamentului de Fonduri Europene din cadrul PC. Acţiunea, care este desfăşurată la nivel local, urmează să se repete la Bacău, Suceava, Bistriţa şi Constanţa.

Potrivit declaraţiilor lui Cătălin Ioaniţescu, există şi motive independente de voinţa primarilor care atrag după sine eşecul de a accesa fonduri europene.

„Uneori, fondurile europene nu sunt accesate din cauza birocraţiei sau anumitor piedici puse de autorităţi. Mai exact, este vorba despre evaluatori, cei care punctează proiectul depus pentru obţinerea finanţării. Adică, sunt mulţi evaluatori care se ghidează strict după ghidul solicitantului şi se preocupă mai puţin de găsirea de soluţii. Adică, este mai simplu să spui că proiectul nu este eligibil, decât să înveţi aplicantul unde a greşit şi cum să facă pentru a reuşi”, a declarat Cătălin Ioaniţescu.

Acesta a adăugat că, uneori, şi culoarea politică a unui primar poate influenţa accesarea sau, din contră, pierderea unei finanţări europene - „mai ales pe măsura 3.22 a existat şi o tentă politică”.

În acest context, fără să dea exemple concrete – deşi a promis că o va face „când va veni timpul” – primarul comunei Ghidigeni, Eugen Tăbăcaru, a spus că a pierdut o finanţare prin măsura 3.22, în condiţiile în care o localitate cu acelaşi proiect a câştigat finanţarea, deşi avea un număr mai mic de locuitori şi mai puţine nevoi sociale (mai puţini asistaţi social etc).

Citit 963 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.