Negrileşti, caz unic!

Negrileşti, caz unic!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuna gălăţeană Negrileşti este singura din judeţ – poate chiar din ţară, după unele voci – care nu a adoptat nici acum măsurile de restructurare administrativă, aşa cum prevedea OUG 63/2010. Din cauza neînţelegerilor dintre o parte a consilierilor locali şi primar, proiectul privind noua organigramă nu a fost adoptat, deşi, până acum, s-au organizat cinci şedinţe de Consiliu Local. Din păcate, în timp ce consilierii locali se ceartă cu primarul, bugetul comunei nu poate fi rectificat, iar din această cauză, 16 asistenţi maternali nu îşi pot încasa drepturile salariale şi plâng pe la uşile primarului

Şedinţe cărora li s-a pierdut numărul

Deşi toate primăriile din judeţul Galaţi au avut ca termen-limită de restructurare a primăriilor şi de rectificare bugetară jumătatea lunii trecute, acest lucru nu s-a întâmplat nici acum la Negrileşti. De ce nu se aprobă restructurarea din primărie?

Iată, pe scurt, explicaţia: în timp ce primarul – susţinut de avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) – propune ca prin reorganizare să se ajungă la un total de 22 de posturi (ceea ce ar însemna să concedieze un singur angajat, un paznic), opoziţia din CL vrea ca în primărie să muncească maxim 16 angajaţi (propunând, în consecinţă, concedierea a 6 persoane - 4 paznici, consilierul primarului şi cel de la registrul agricol).

Fiecare parte are argumentele sale; primarul spune că legea chiar îi permite să renunţe la un post de paznic, dar nu să desfiinţeze total serviciul de pază: „Legea îmi spune că trebuie să fie un paznic la 1.000 de locuitori, iar noi avem 2.970 de locuitori în comună, deci trebuie să rămână trei din patru paznici”.

Pe de altă parte, opoziţia spune că legea prevede că primăria din Negrileşti „poate avea între 16 şi 22 de angajaţi”; în condiţiile de criză, consilierii se întreabă: de ce nu am mai tăia mai mult din cheltuieli, rămânând cu numai 16 angajaţi?    

Primarul Viorel Răcăşanu (PNL) a convocat, până miercuri, 5 şedinţe: una ordinară, una extraordinară şi două de îndată, la care s-a adăugat cea de miercuri, la care au fost prezenţi şi reporterii „Vieţii libere”.

Din păcate, nici prezenţa presei, dar nici a autorităţilor de la Centru – reprezentantul Prefecturii, Vasile Pârlog, prezent la o şedinţă din august sau vicepreşedinta CJ Tania Bogdan, prezentă, miercuri – nu au liniştit spiritele din Consiliul Local.

„Încercăm în această a cincea şedinţă de CL să adoptăm organigrama şi sper că de această dată va trece”, spunea, miercuri, optimist, primarul Răcăşanu, înainte de şedinţă. Optimism împărtăşit şi de vicepreşedinta CJ, Tania Bogdan. Şi totuşi…     

O şedinţă-fulger cu final (ne)aşteptat

Deşi, miercuri aşteptările erau mari, şedinţa de CL s-a terminat în zece minute; mai mult a durat citirea procesului verbal al reuniunii trecute, decât şedinţa propriu zisă. Mai exact miercuri, primarul a încercat să revoce decizia CL din 23 august, când opoziţia a votat restructurarea primăriei la 16 posturi.

Acum, însă, consilierii din opoziţie au părăsit sala în semn de protest (FOTO 2) şi susţinând că primarul face un abuz, atât timp cât nu ţine cont de deciziile lor de pe 23 august. Conform explicaţiilor pe care le-au dat în scris, în şedinţa din 23 august, cei 6 consilieri din opoziţie au votat ca primăria să rămână cu 16 posturi, restructurare în urma căreia s-ar face economii de 150-200.000 de lei.

„Întrucât există deja HCL nr. 12 din 23 august privind aprobarea organigramei primăriei, adoptată cu 6 voturi pentru şi 4 împotrivă, această decizie ar fi trebuit transmisă în termen de cinci zile lucrătoare la ANAF, iar primarul, în mod deliberat, nu a făcut acest lucru. Din acest motiv, noi, consilierii locali  - Sorin Petrica, Vasile Ivan, Liviu Ivan, Viorel Ivan, Alexandru Fuică şi Trandafir Palade nu putem fi de acord cu ordinea de zi a şedinţei de astăzi”, au spus cei din opoziţie, părăsind sala.

Însă după plecarea consilierilor, lucrurile nu s-au liniştit, din contră! Câteva dintre asistenţii sociali - însoţitori ai persoanelor cu handicap – au intrat în sala de  şedinţe. Aici, timp de mai bine de jumătate de oră au plâns şi s-au certat cu primarul, cerându-i să le dea banii restanţi – al 13-lea salariu şi banii pe concediu…

Citeşte mai mult despre scandalul de la Negrileşti în ediţia tipărită a „Vieţii libere”

Citit 1354 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.