Reîncep proiectele de infrastructură. Investiții de zece milioane de euro în judeţul Galaţi

Reîncep proiectele de infrastructură. Investiții de zece milioane de euro în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Odată cu primăvara, reîncep proiectele de infrastructură.

Deși datele preliminare ale ultimului recensământ al populației și locuințelor au scos în evidență probleme demografice serioase, o eventuală reorganizare administrativă nu este pe lista de priorități a decidenților politici, mai ales în preajma unui an (multi)electoral. Până atunci, pentru că ea va trebui făcută cândva, comunele gălățene se gospodăresc cum pot și investesc în creșterea calității vieții din fonduri proprii, acolo unde acestea există, din noul PNDL, botezat pompos „Anghel Saligny”, sau din surse europene nerambursabile.

În comuna Tudor Vladimirescu, au fost atribuite în prima parte a acestui an două lucrări de infrastructură în valoare de peste 13 milioane de lei. Conform informațiilor portalului e-licitatie.ro, este vorba, mai întâi, despre un proiect de modernizare a 6,856 kilometri de drumuri comunale în anul în curs, acesta fiind câștigat de asocierea Firogal 1 SRL - Creative Road Design SRL – Bucover Proiect SRL – Construct & Drum SRL. Contractul a fost atribuit la aproximativ 10,5 milioane lei, fiind urmat de un al doilea, în valoare de circa 2,5 milioane lei, destinat reabilitării altor cinci străzi din comună. De această dată, câștigătoare a fost compania specializată Brialbet SRL.

Aceeași preocupare pentru lucrări de infrastructură există și la Brăhășești, acolo unde a fost atribuită proiectarea și execuția unor poduri și podețe peste pârâul Valea Boului, la valoarea de circa 10,1 milioane de lei, exclusiv TVA. Această investiție a revenit asocierii Malv Bloc SRL – Gebes Mproject SRL – SPC Elite Consulting SRL.

În Cudalbi, au fost atribuite, de la începutul anului, trei contracte ce vizează atât delegarea de gestiune prin concesiune a serviciului de iluminat public, dotarea unităților de învățământ cu dispozitive de dezinfecție și de purificare, cât și achiziția unor materiale de protecție în școli, valoarea totală a acestora apropiindu-se de două milioane de lei.

Mai aproape de municipiul reședință de județ, la Tulucești, preocuparea pentru amenajarea unei zone de recreere cu specific pescăresc în satul Șivița (vezi și Un nou proiect pescăresc câștigat la Șivița), s-a concretizat prin câștigarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor de către asocierea Obercons Comp SRL – Moviland Met SRL – Structi Punct SRL, la valoarea de 1,01 milioane lei, fără TVA. Durata de finalizare a proiectului cu bani europeni nerambursabili a fost estimată la șapte luni.

Alte contracte – de mai mici dimensiuni – au fost atribuite în Gohor (roboți de dezinfecție și de purificare a aerului – 747.000 lei), Pechea (colectare și transport deșeuri comunale – 574.000 lei), Corod, Valea Mărului și Ivești (servicii de catering în școli, la o valoare totală cumulată de 684.500 lei).

În ceea ce privește licitațiile lansate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), la Cerțești se află în evaluare patru oferte pentru modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de 3,819 kilometri, valoarea estimată a proiectului fiind de circa 6,8 milioane de lei. Revenind la Brăhășești, administrația publică locală are în vedere atât modernizarea și reabilitarea unei unități de învățământ – prețul estimat fiind de circa 4,93 milioane de lei – dar și furnizarea de servicii de catering pentru elevi, un contract lansat în licitație pentru suma de 466.000 lei.

Preocupări similare sunt și la Costache Negri, acolo unde se dorește modernizarea unui număr de 18 artere comunale, cu o lungime de 3,071 kilometri. Valoarea procedurii lansate în SEAP este de 4,73 milioane de lei.

La Bălășești, reabilitarea și modernizarea cu fonduri europene a centrului comunitar integrat a fost evaluată la aproximativ 971.000 lei, în vreme ce la Cudalbi se dorește o investiție în reabilitarea infrastructurii Liceului nr. 1 din comună, proiect estimat la circa 636.000 lei.

Nu în cele din urmă, la Corod este planificată elaborarea și actualizarea Planului de Urbanism General (PUG), inclusiv în format electronic GiS, în timp ce la Cavadinești, administrația comunală este în căutarea unei autoutilitare pentru rezolvarea problemei deșeurilor. Aceste ultime două proceduri de achiziții publice însumează 863.000 lei.

Per total, investițiile menționate din comunele gălățene totalizează peste 45 milioane de lei, exclusiv TVA, echivalentul a peste zece milioane de euro.

Citit 6789 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2023 06:08

8 comentarii

  • postat de florin
    Luni, 24 Aprilie 2023 11:17
    86.124.201.***
    1-Creative Road Design SRL 6 salariati
    2-Bucover Proiect SRL 3 salariati
    3-Gebes Mproject SRL 2 salariati
    4-Moviland Met SRL -64 salariati\
    5-Structi Punct SRL - 7 salariati
    etc!!!!!
    Domnilor cum am mai comantat si in editorialul de simbata DNA GALATI AR TREBUI SA ANCHETEZE CUM DE SE
    0
    0
  • postat de Costi din Odaia Manolache
    Luni, 24 Aprilie 2023 08:42
    86.124.201.***
    Și comuna Vânători este prezentă! Mulțumim "gospodarilor" aleși de la primarie!
    0
    0
  • postat de magis
    Luni, 24 Aprilie 2023 08:26
    89.121.200.***
    Am dat si eu 5 stele pentru articol, e un evident salt calitativ (informare, nu propaganda). Pina si poza aferenta titlului e faina. In rest ... e taman cum zic concitadinii in comentarii.
    0
    0
  • postat de Das
    Luni, 24 Aprilie 2023 00:54
    89.136.7.***
    Nu mai sunt oameni care sa munceasca! Majoritatea au iesit la pensie sau sunt batrani iar tinerii pleaca peste hotare datorita salariilor mici !
    Ca sa gasaesti constructori buni si meseriasi e foarte greu. Mai repede gasesti un extraterestru decat un meserias sau un specialist intr-un domeniu ! Inv
    0
    0
  • postat de Laur
    Duminică, 23 Aprilie 2023 22:17
    109.76.61.***
    Poate mie i mi scapa ceva.. Comuna Gohor achiziționează aparate (roboti) de purificare a aerului? De curiozitate, unde este urgenta de purificare a aerului în comuna respectiva? 747 000 lei suma mică? Ce naiba am luat o razna? Dar de unde vin banii ăștia asa ușor?
    0
    0
  • postat de marr
    Duminică, 23 Aprilie 2023 22:10
    86.124.203.***
    Reincep Minciunile (re)incalzite . Primavara anunturilor .
    0
    0
  • postat de Din Galați
    Duminică, 23 Aprilie 2023 22:08
    5.13.159.***
    Astea's pistol cu apa rece, praf in ochi. Sincer...maxim 30%daca ajută concret la bunăstarea socială colectivă .
    0
    0
  • postat de Terente ...din Galati
    Duminică, 23 Aprilie 2023 21:16
    89.137.229.***
    Incepem una ,alta insa nu terminam nimic. Soseaua de centura este un adevarat traseu al mortii, pe timpul noptii.
    Printre blocuri, in unele cartiere(M.20 ca ex.) s-au scos bordurile si s-au spart trotuarele, inca de vineri. La ora 12, doreii au sters-o, iar noi escaladm molozul ca sa intram in cas
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.