Bani europeni în economia românească

Bani europeni în economia românească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui raport recent privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013, Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (din care face parte şi Galaţiul) ocupă locul al patrulea (din opt) în topul regiunilor care au depus şi cărora le-au fost acceptate proiecte privind sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor (poli urbani de creştere).

Astfel, Regiunii de Dezvoltare Sud-Est i s-au acceptat 29 de proiecte, cu o valoare solicitată de 37,9 milioane euro. Primul loc în acest top este ocupat de Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, cu 47 de proiecte cu o valoare de 106,4 milioane euro, iar pe ultimul loc se află Bucureşti Ilfov, cu 17 proiecte (40,3 milioane euro).

În total, pentru cele opt regiuni de dezvoltare din ţară au fost acceptate 240 de proiecte, cu o valoare de 555,2 milioane euro.

IMM-urile la putere, situaţiile de urgenţă, nu

În privinţa gradului de utilizare a fondurilor pe domenii de intervenţie POR, până la 24 septembrie 2010 (momentul de monitorizare) nu s-a accesat niciun proiect pe domeniul major de intervenţie „situri industriale”.

Acest lucru nu înseamnă că administraţiile locale din ţară nu sunt interesate de activitatea economică şi relasarea acesteia; din contră – cele mai multe contracte de finanţare încheiate au fost înregistrate pe domeniul major de intervenţie „microîntreprinderi” – 265 de proiecte, valoarea solicitată fiind de 22 milioane euro.

Totuşi, în ciuda numărului mare de proiecte, gradul de contractare a bugetelor europene disponibile a fost, la acest capitol, de 24 la sută (în perioada 2007-2010).

Pe locul al doilea ca număr de contracte de finanţare se află „infrastructura rutieră” – 114 proiecte (847,9 milioane euro), în timp ce pe al treilea loc se află proiectele de „infrastructură educaţională” (127,8 milioane euro).

Pe locul al patrulea se află numărul de contracte de finanţare în domeniul turismului (58 contracte în cazare şi agrement),  pe locul al cincilea – domeniul infrastructurii serviciilor sociale (54 proiecte) şi pe locul al şaselea – patrimoniul cultural (40 proiecte).

Codaşe sunt însă domeniile „promovarea turismului” (doar 11 proiecte) şi „echipamente situaţii de urgenţă” (numai şapte contracte!), realitate care se poate vedea cu ochiul liber, prin ţară, şi nu doar cu ajutorul acestui studiu.

Regiunea noastră, acordată la trendul naţional

Topul este foarte puţin diferit de cel naţional, dacă privim numărul de proiecte contractate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est. Practic, în funcţie de numărul proiectelor accesate la nivelul regiunii, nu ne diferenţiem de cele accesate la nivel naţional decât în două cazuri – poziţiile a doua şi a treia.

Astfel, dacă la nivel naţional, administraţiile au considerat mai importantă infrastructura rutieră decât cea educaţională, noi, în regiune, am gândit exact invers. 

În Regiunea S-E, primul loc este ocupat de contractele europene privind sprijinirea IMM-urilor (sunt 40 de proiecte cu o valoare de 3,71 milioane de euro), însă pe locul al doilea la nivelul regiunii avem contractele privind infrastructura educaţională (faţă de cea rutieră, la nivel naţional) –  23 proiecte, în valoare de 18,17 milioane euro.

Pe locul al treilea se situează proiectele privind reabilitarea rutieră – 15 contracte a 138,65 milioane euro, pe locul al patrulea, cele privind infrastructura turistică (13 contracte a 19,6 milioane euro), pe locul al cincilea, cele privind serviciile sociale (10 contracte a 5,88 milioane euro), iar pe locul al şaselea, ca şi la nivel naţional, cele privind patrimoniul cultural – opt contracte (27,56 milioane euro).

Mai există o diferenţă; în timp ce la nivel naţional cele mai puţine contracte sunt privind echipamentele pentru situaţii de urgenţă, la noi în regiune codaşe sunt proiectele privind sprijinirea afacerilor de importanţă regională şi locală  - un singur contract, în valoare de 360.000 de euro.  

Citit 589 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.