Fără scandal nu se poate!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Toată lumea are dreptate, dar primăriile intră în faliment! * Dacă nu faci proiecte, doare!

Consiliul Judeţului a aprobat în şedinţa de marţi alocări în valoare totală de peste 12 milioane lei pentru cofinanţarea unor localităţi şi pentru programe de dezvoltare locală, ceea ce fac puţine consilii din ţară, în care primăriile se plâng că nu au cu ce cofinanţa.

Pe partea cealaltă, primăriile intră în colaps la cheltuieli de finanţare, pentru că banii nu mai vin, de trei ani, de la CJ, ci direct de la Direcţiile de Finanţe, cotă din impozitele pe care le plăteşte judeţul.

Cele 12 milioane provin dintr-o cotă de 22 la sută care se întoarce în teritoriu din impozitele pe venit din judeţ. Împărţirea a dus la discuţii aprinse la şedinţa de marţi.

Suspiciuni politice

Într-adevăr, dacă ne uităm doar la cifre, rămânem nedumeriţi: municipiul Galaţi primeşte doar  579.000 lei, Tecuci aproape la fel  – 578.000 lei, Târgu Bujor, mai mult decât Galaţiul – 600.000 lei. Dintre comune, cel mai puţin primesc Bălăşeşti, cu 90.000 lei,  Gohor şi Movileni, cu 95.000 lei.

La polul opus, Iveşti a primit 350.000 lei. Iar Cosmeşti - 305.000 lei. Cifrele, judecate în sine, duc la suspiciunea că au fost distribuite politic. De altfel, consilierul PDL Iulian Aramă a observat că municipiul Galaţi primeşte bani puţini şi a cerut explicaţii:

„Constat, pentru a nu ştiu câta oară, că împărţirea sumelor către localităţile judeţului Galaţi, din păcate, continuă să ţină seamă de coloratura politică”. Democrat-liberalul a dat exemplu comunele Rediu şi Suhurlui:

„Raportul de populaţie îl ştim, iar raportul sumelor alocate este de doi la unu! Nu văd ce vină au elevii şcolii generale din Rediu pentru că primarul lor are altă culoare politică decât cea a iniţiatorului proiectului”, adică preşedintele Chebac. Suhurlui primeşte 190.000 lei, Rediu - numai 85.000 lei.  

Pe proiecte, nu pe nevoi

Preşedintele CJ Eugen Chebac a replicat însă: „Alocarea se face nu pe culoare politică, ci în funcţie de necesităţi şi pe proiecte”. Chebac a reproşat însă Guvernului PDL că este acela care alocă bani în teritoriu pe criterii politice.

Preşedintele a explicat, vizavi de cele două comune citate, că Suhurlui este o comună nou înfiinţată, deci „necesitatea de fonduri este mult mai mare decât la Rediu”. L-a corectat pe consilier şi în privinţa afirmaţiei privind suferinţa şcolii din Rediu din cauza CJ:

„Sumele sunt pentru susţinerea programului de dezvoltare şi nu sunt pentru cheltuieli de funcţionare sau pentru învăţământ”. E clar că nu întotdeauna se ştie pentru ce se votează, chiar dacă lucrurile se discută înainte la comisii.

Nu e neagră, e chiar albă…

Ba chiar la Suhurlui şi alte câteva comunităţi, a mai spus Chebac, „cu bună ştiinţă am majorat sumele, pentru că le ştiu necesităţile şi posibilităţile financiare”.

Mai notăm aici şi opinia altui consilier PDL, Petrică Pohrib, că problemele au apărut pentru că a fost  comuna Suhurlui, „scoasă cu forcepsul”. Adică de liberali, la iniţiativa fostului deputat Emil Strungă...

Consilierul PSD l-a întrebat pe consilierul PDL Dorin Butunoiu care sunt sumele pe care le-a alocat Guvernul judeţului nostru cu Ordonanţa 7, de reparaţii drumuri comunale şi podeţe, precum şi  alocările pentru sălile de sport.  Fără răspuns.

Primării în faliment!

Chebac a aruncat motanul în curtea Guvernului, spunând că primăriile nu au bani pentru cheltuielile de funcţionare, iar fondurile necesare vin prin Direcţia Finanţelor Publice, deci de la stat.

„Dacă ar fi rămas, ca şi în anul 2007, la latitudinea Consiliului Judeţului sumele la dispoziţie pentru echilibrarea bugetelor locale, nu s-ar fi întâmplat ca peste 60 la sută dintre primării să fie în pericol de a se închide în luna noiembrie sau salariaţii  să vină la muncă fără să fie plătiţi!”.

Galaţiul, codaş!

Chebac a mai spus că a convenit cu liderii politici cu reprezentare în CJ să facă repartiţii de fonduri pe număr de locuitori, dar „pentru că municipiul Galaţi nu a avut suficiente proiecte pentru a asigura cofinanţarea atunci suma a fost distribuită către celelalte comunităţi locale.

Acesta este criteriul şi principiul după care s-au făcut alocările.  O altă idee este şi aceea că, dacă s-ar fi alocat banii în funcţie de numărul de locuitori, sumele pe fiecare localitate ar fi fost mult mai mici.

Mai punctăm un lucru: deşi cofinanţările viitoare vor depinde de integrarea localităţilor în Strategia de dezvoltare a judeţului până în 2015, dezbătută de curând pentru a doua oară în absenţa majorităţii primarilor, inclusiv cel al Galaţiului, doar câteva primării au trimis la CJ datele necesare completării Strategiei!

Citit 848 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.