Contrar aşteptărilor, şedinţa Consiliului Judeţean de ieri s-a desfăşurat fără discuţiile în contradictoriu anticipate pe marginea rectificării de buget (în ciuda amendamentului adus), dovadă că împărţirea banilor nu a creat nicio nemulţumire între partidele componente ale CJ. În schimb, certurile şi declaraţiile politice au curs nestingherite tocmai la final, la capitolul „întrebări, interpelări, diverse”, ajungându-se la schimburi de cuvinte între preşedintele CJ Eugen Chebac şi vicepreşedintele CJ Eugen Durbacă, dar şi la replici extrem de acide între consilierii judeţenei Iulian Aramă (PDL), Emil Ţuicu (PNL) şi Nicolae Bacalbaşa (PSD), dar şi între acesta din urmă şi preşedintele CJ!
Cum a pierdut municipiul Galaţi aproape un milion de lei, dar a câştigat PSD-ul!
Rectificarea bugetară a CJ Galaţi a fost aprobată în unanimitate, în timp ce un amendament adus de consiliera Viorica Sandu (PSD) a modificat repartizarea sumei de 24,4 milioane lei din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi a cotei de 21 la sută din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Mai exact, modificarea consilierei social-democrate a constat în reducerea sumei alocate iniţial municipiului Galaţi, de la un milion, la doar 100.000 de lei, şi distribuirea celor 900.000 de lei comunelor Băleni şi Fârţăneşti, astfel: 324.000 de lei şi, respectiv, 576.000 de lei. Deşi cele două comune nu se aflau în nici un caz la coada primăriilor în privinţa alocărilor de bani pentru cofinanţarea proiectelor locale, ci din contră (Fârţăneşti ocupând locul al treilea –cu 725.000 de lei - şi Băleni, al patrulea – cu 719.000 lei - în topul celor 65 de localităţi din judeţ), preşedintele CJ Galaţi Eugen Chebac nici măcar nu a cerut lămuriri cu privire la motivaţia amendamentului adus de Viorica Sandu, acceptându-l aşa cum a fost el adus, doar comentând sibilic: „accept amendamentul având în vedere că e o rectificare în interior a formaţiunii politice PSD”. Întrebat dacă declaraţia sa confirmă faptul că banii repartizaţi comunelor s-au făcut pe criterii politice, Eugen Chebac a negat: „Din contră!, pentru mine toţi primarii sunt egali şi nu au culoare politică, iar sumele sunt alocate după nevoile fiecărei comune în parte. Nu este un buget alocat pe partide, că dacă era aşa, Guvernul aloca direct partidelor, nu CJ-ului. Cât priveşte amendamentul, am vrut să spun că s-au luat bani din bugetul primăriei Galaţiului şi s-au dat altor două comune care, culmea!, sunt tot PSD”. Trecând la un registru mai serios, Chebac a adăugat că „toate comunele au în prezent sumele de cofinanţare asigurate, şi voi urmări dacă asta se va şi întâmpla”.
Chebac, sprijinul politic şi atacurile electorale
După o scurtă verificare în dosare, Viorica Sandu ne-a prezentat şi proiectele derulate de cele două comune, pentru care s-ar fi justificat suplimentarea financiară. Dacă la Băleni este vorba despre o lucrare de realizare a reţelelor de apă, canalizare şi staţie de epurare, care are ca termen de finalizare decembrie 2011, în cazul Fârţăneştiului vorbim de o lucrare cu termen de finalizare 2012, pentru construcţia unui sistem de canalizare, a reţelei de drumuri locale şi chiar la … achiziţia de costume populare! „Cele două localităţi aveau nevoie de sume mai mari pentru cofinanţare, iar în privinţa municipiului Galaţi, s-a discutat şi este un acord de principiu al primarului”, a completat Viorica Sandu.
În ciuda eleganţei cu care a acceptat amendamentul PSD-ului la rectificare, imaginea de armonie dintre Eugen Chebac şi social-democraţi distonează însă cu zvonurile de pe holurile CJ. Înainte de şedinţă s-a vehiculat intens ideea potrivit căreia PSD ar putea să îi retragă lui Chebac sprijinul politic, dacă acesta va decide acordarea de sume, la rectificare, şi primăriilor PDL. „Nu ştiu ce substrat are informaţia asta. Eu sunt membru PSD şi aşa rămân până îmi epuizez toate şansele şi speranţele în acest partid”, a răspuns, zâmbind, preşedintele CJ, arătând insigna roşu-ferrari de la piept.
Şedinţa CJ nu s-a încheiat însă fără mai multe „meciuri” politice între Chebac şi Durbacă, dar şi între Iulian Aramă, Emil Ţuicu, Eugen Chebac şi Nicolae Bacalbaşa. În timp ce preşedintele şi vicele CJ s-au contrat minute în şir pe tema vânzării sau nu a apartamentelor CJ, între cei patru s-au purtat discuţii aprinse pe tema managementului Spitalului Judeţean, asupra cărora vom reveni. De reţinut este că, deşi discuţiile s-au purtat pe zeci de minute, nu s-a luat nicio decizie pentru gălăţeni, rezultatul fiind o atmosferă tensionată, generată de discursuri mai mult sau mai puţin electorale. De altfel, din inregistrarea audio alaturata puteţi asculta integral schimbul de replici între consilierii judeţeni enumeraţi mai sus şi preşedintele CJ Eugen Chebac.